3 квіт. 2019 13:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

90

0

Бюлетень для онука, фото на згадку та службова недбалість: начальник поліції Вінниччини розповів про вибори

Бюлетень для онука, фото на згадку та службова недбалість: начальник поліції Вінниччини розповів про вибори

В поліції Вінниччини назвали основні порушення, які фіксували на виборах


Бюлетень для онука, фото на згадку та службова недбалість: начальник поліції Вінниччини розповів про вибори

З дня голосування і станом на 3 квітня у Вінницькій області правоохоронці отримали 88 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. З них 22 матеріали не містять ознак адміністративних чи кримінальних правопорушень, по 6 матеріалах відкрито кримінальні провадження.

«Зафіксовані порушення виборчого законодавства не мали системного характеру, щоб суттєво вплинути на волевиявлення громадян. Це підкреслили всі міжнародні спостерігачі і громадські організації, які моніторили хід виборів», - відмітив під час брифінгу 3 квітня начальник ГУ Нацполіції у Вінницькій області Юрій Педос.

Посадовець розповів детально про порушення, за фактом яких відкриті кримінальні провадження.

«На ДВК по вулиці Данила галицького виборець 1985 року народження сфотографував бюлетень в кабінці для голосування. Це помітив спостерігач. На місце викликали слідчо-оперативну групу. Поліція затримала порушника. Він пояснив, що фото зробив для себе на пам'ять.

На іншій ДВК, по вул. 600-річчя виборець 1982 року народження теж сфотографував бюлетень в кабінці. Такі дії кваліфікуються за ч. 1 ст. 159 ККУ (порушення таємниці голосування). Покарання – від штрафу до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до обмеження волі на строк до 3 років», - розповів Юрій Педос та додав, що слідчі повинні встановити чи мали дані громадяни умисел отримати винагород за голосування.

Відкрито 3 кримінальні провадження за винос бюлетеня.

«В селі Агрономічному 35-річний місцевий житель отримавши бюлетень, намагався винести його з дільниці. Чоловік пояснив, що нікому не довіряє, з поліцією спілкуватись не хоче.

На ДВК в с. Щітки Вінницького району місцевий житель намагався викрасти бюлетень та вийти за межі ДВК. Літній чоловік 1951 року народження кинув в скриньку чистий аркуш формату А-4. Він пояснив, що хотів показати онукам, як виглядає справжній бюлетень. Його повернули члени комісії, і чоловік проголосував.

У Вінниці виборець 1980 року народження намагався винести бюлетень за межі ДВК. Замість бюлетеня, кинув в урну для голосування папірець. Члени виборчої комісії помітили це і завадили виносити бюлетень. В результаті він проголосував, вкинувши до скриньки бюлетень», - повідомив Ю. Педос.

Також поліція відкрила кримінальне провадження за службову недбалість членів ДВК.

«На ДВК в смт. Стрижавка Вінницького району виявлено бюлетені без печаток ДВК. Встановлено, що через службову недбалість голови та членів ДВК, були не правильно поставлені печаті на 707 бюлетенях. В результаті, через порушення відповідної процедури ці бюлетені визнані недійсними. Даний злочин кваліфікується за ч. 1 ст. 367 ККУ (Службова недбалість). Карається штрафом від 250 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або виправними роботами до 2 років або обмеженням волі на строк до 3 років», - зазначив Юрій Педос

Загалом, майже 2 тисячі поліцейських та 1665 рятувальників задіяли для охорони виборчих дільниць у Вінницькій області під час першого туру виборів Президента.

Нагадаємо, в день виборів фахівці повідомляли про непрофесійність членів ДВК.

Вінниця.info