2 лют. 2018 14:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

56

0

Час батьківських комітетів у школах минув? Що про це каже мер Вінниці

Час батьківських комітетів у школах минув? Що про це каже мер Вінниці

 Чи будуть в школах батьківські комітети 


Час батьківських комітетів у школах минув? Що про це каже мер Вінниці

 Міністр освіти підписaлa нaкaз №1649, який скaсовує положення про бaтьківські комітети. Про це йдеться у відповіді нa зaпит громaдського aктивістa Вітaлія Фурмaнюкa до МОН, який опублікувaли 1 лютого.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов під час відкриття садочка 2 лютого прояснив, чи будуть ліквідовані батьківські комітети у школах Вінниці.

«Міністерство відразу написало пояснення, що суспільством не так була сприйнята відповідь. Що вони навпаки, за батьківські ради, щоб ради контролювали і так далі…

Я думаю, що однозначно батьки повинні контролювати діяльність закладу будь-якого, чи то дитячий садочок, чи то школа, чи то вищий навчальний заклад. Тому що без роботи батьків, вихователів, вчителів, я думаю, заклад не може бути якісним. Це комплекс питань, і не тільки питання, які стосуються якогось поточного утримання закладу. Це питання якості освіти, питання рівня вчителів або вихователів, їх кваліфікація і категорія. В першу чергу, це все потрібно для того, щоб були комфортні і якісні умови навчання або виховання, будь то школа чи дитсадочок», - каже мер міста.

У будь якому випадку, після скасування наказу Міністерства освіти, правових підстав для діяльності батьківських комітетів в їх сучасному вигляді немає. Загальноосвітні заклади повинні самостійно розробляти Положення про батьківські комітети з урахуванням специфіки своєї діяльності та вимог законодавства. Залучення фінансових ресурсів для забезпечення діяльності закладу покладено на піклувальну раду (Стаття 29. ЗУ Про освіту).

«Закон України «Про освіту» однозначно визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом. Враховуючи, що вказаний Закон є рамковим і стосується всіх складників освіти, необхідна імплементація його положень. Зокрема, у новому Законі «Про загальну середню освіту» буде деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та її засновником (місцевими органами самоврядування). Міністерство вже працює над написанням відповідного Закону та планує подати його на розгляд Верховної Ради цього року», - зазначено на сайті МОН.

Вінниця.info