16 груд. 2022 11:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

436

0

Check-up організму: які обстеження варто щорічно проходити чоловікам і жінкам - розповідає лікар-терапевт у Вінниці

Check-up організму: які обстеження варто щорічно проходити чоловікам і жінкам - розповідає лікар-терапевт у Вінниці

Розпочинати щорічні профілактичні обстеження організму варто вже з 25-річного віку. Це допоможе тримати під контролем гарне самопочуття, та, найголовніше, допоможе уникнути потенційних захворювань, а у разі виявлення недугів – ощадливо для організму та гаманця – їх вилікувати


Check-up організму: які обстеження варто щорічно проходити чоловікам і жінкам - розповідає лікар-терапевт у Вінниці

Розпочинати щорічні профілактичні обстеження організму варто вже з 25-річного віку. Це допоможе тримати під контролем гарне самопочуття, та, найголовніше, допоможе уникнути потенційних захворювань, а у разі виявлення недугів – ощадливо для організму та гаманця – їх вилікувати.

Лікар-терапевт Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Катерина Фурман розповіла, які обстеження варто щорічно проходити чоловікам та жінкам.

За словами лікаря, ці рекомендації можна вважати лише орієнтовними, адже, базуючись на конкретному пацієнту, враховуючи його історію здоров’я, спадковості, стиль життя, терапевт складе, найймовірніше, інший «список» оглядів.

Отже, що по аналізам?

Раз в рік здати кров на загальний аналіз, якщо немає інших скарг, це допоможе, в першу чергу, контролювати анемію та загальний аналіз сечі – загальноклінічне обстеження.

Перевірку на рівень холестерину в крові варто, якщо пацієнти різко набирають вагу, або різко змінили раціон. Якщо чоловіки та жінки мають ризики коронарного захворювання серця, то перевіряти періодично рівень холестерину треба вже з 20-річного віку.

Діабет не дарма вважають тихим вбивцею. То ж якщо ваш тиск «стрибає» й часто є вищим, аніж 130/80 – здайте кров на показники глюкози натщесерце. Якщо найближчі родичі хворіють на діабет, серцеві захворювання, якщо ви плануєте вагітність, якщо у вас є зайва вага – перевірте рівень цукру в крові.

Скриінги на ВІЛ, гепатити В і С – теж варто включати в щорічні обстеження.

Check-up організму: які обстеження варто щорічно проходити чоловікам і жінкам - розповідає лікар-терапевт у Вінниці

Ендокринологічні дослідження.

Здавати глюкозу, навіть в ранньому віці, - дуже розумно. Як тільки показники будуть завищені, треба звернутись до ендокринолога.

«Щитовидку», якщо пацієнтки не вагітні, варто перевіряти раз на декілька років за допомогою УЗД. Перевірку ТТГ – тиреотропного гормону краще проводити один раз на 1-2 роки, починаючи з підліткового віку.

Ідеально було б здавати щорічно аналізи на калій, натрій і кальцій, як це роблять чи не у всьому світі, щоб уникнути такого небезпечного розладу як гіперпаратиреоз.

Щоб не допустити раку шкіри – періодично перевіряйте родимки у лікаря-дерматовенеролога.

Мінімум – один раз перед літнім сезоном, в ідеалі – раз кожні 6 місяців. Ще частіше, - якщо у сімейному анамнезі були випадки раку шкіри, у пацієнта світлі шкіра та волосся, багато ластовиння та родимок, є схильність до швидкого згорання на сонці. І тим більше, якщо ви травмували родимку, вона почала змінюватись, рости – негайно до дерматовенеролога.

Гінекологічні та урологічні огляди – раз в рік – як правило.

Жінкам обов’язково під час щорічного профілактичного огляду в лікаря-гінеколога треба проводити ПАП-тест на рак шийки матки. За міжнародними рекомендаціями цей тест варто розпочинати проходити пацієнтками з 21-річного віку. При негативного результаті – кожні наступні три роки. Але якщо пацієнтка часто змінює сексуальних партнерів, а в родині має родичок, що хворіють на «жіночу» онкологію, то ПАП-тест треба робити щорічно.

Тестуватись на наявність вірусу папіломи людини варто з 30-ти років, якщо його штами не виявляться, то тоді цей тест треба повторювати кожні п’ять років.

Вагінальне УЗД, кольпоскопія – раз на рік як особисте зобов’язання кожної жінки.

У чоловіків свої зобов’язання перед своїм чоловічим здоров’ям.

МОЗ рекомендує щорічні урологічні огляди після 40-ка. Саме з цього віку, варто здавати щорічно аналіз крові на маркери раку простати. А після 50-ти років – ще й аналіз на PSA – найбільш цінний пухлинний маркер.

Трансректальне УЗД дає можливість лікарю оцінити стан передміхурової залози й виявити передракові стани, а онкологія – це історія далеко не лише 40-річних чоловіків. То ж не варто чекати, коли заболить. Краще взяти за правило щорічно навідуватись до уролога.

Мамографія – після 40, УЗД – після 16.

До мамолога треба звертатись жінкам, які самовиявили в грудях ущільнення, виділення з сосків; помітили асиметрію чи інші зміни.

Обов’язково раз в рік огляд в мамолога, якщо в сімейному анамнезі є рак молочних залоз.

Надмірний стрес негативно відображається на структурі тканин грудей. То ж варто не ігнорувати профілактичні огляди в мамолога, тим більше тепер, в умовах війни. До 40 років – ультразвукова діагностика і огляд в мамолога, після 40 – мамографія і знову ж таки - консультація мамолога.

Щоб не мати проблем з зором – офтальмологічні обстеження кожні 2 роки.

Якщо скарг немає, нічого не турбує, то достатньо буде профілактичного огляду в лікаря-офтмальмолога раз на 2 роки.

Якщо ви маєте діабет, підвищений тиск, то перевіряти зір треба мінімум один раз в рік, або й частіше – в залежності від індивідуальної ситуації.

Гастроентерологічні скринінги раз рік

УЗД черевної порожнини, аналіз на печінкові проби та біохімічний аналіз крові раз в рік – дасть можливість пацієнтам спати спокійно без функціональних порушень шлунково-кишкового тракту.

Додатково пацієнтам можуть бути рекомендовані обстеження на визначення функцій жовчного міхура, печінки, кишечника, підшлункової залози; скринінг на гельмінти. Але знову ж таки – все індивідуально.

Перевіряти кітки на «крихкість» варто всім людям 50+

Денситометрія або тест на мінеральну щільність кісток варто пройти усім, хто мав переломи кісток. Особливо це важливо для пацієнтів, віком від 50-ти років. Адже з цього віку може розвинутись остеопороз. Щоб потім не замінювати суглоби, краще раз рік перевіритись за допомогою денситометрії.

Скринінг на рак легенів.

Щорічне обстеження легенів варто розпочинати у віці 45+, але якщо ви курець з більш аніж 10-річним досвідом, то скринінг легень варто робити раніше. Для цього завдання найкраще підходить КТ-обстеження, або, як мінімум, раз в рік – проходити рентгенографію грудної клітини для виявлення онкологічних змін.

Кардіолог як кращий друг для пацієнтів віком 40+

Куріння, надмірна вага, «стрибки» артеріального тиску, задишка, скарги на роботу серцево-судинної системи, важкий перебіг Ковіду – все це має спровокувати періодичні огляди в кардіолога й у більш ранньому віці – 30+.

При візиті до кардіолога обов'язково варто мати новий запис ЕКГ, що буде більш інформативно для лікаря.

Check-up організму: які обстеження варто щорічно проходити чоловікам і жінкам - розповідає лікар-терапевт у Вінниці - фото 2

Ендоскопічні обстеження, щоб уникнути раку кишківника

Не варто уникати профілактичних оглядів в лікаря-ендоскопіста тільки через малоприємні обстеження. Зараз є можливість пройти колоноскопію чи гастроскопію в стані медичного сну.

Ці дослідження допоможуть виявити навіть мінімальні відхилення від норми, а отже, вбережуть від ракових захворювань.

Колоноскопія – один раз на рік після 50-ти років, але якщо в пацієнта близькі родичі мають проблеми шлунково-кишкового тракту, тоді раніше – у віці 35+.

Записатись на консультацію до лікаря-терапевта Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Катерини Фурман можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.