17 берез. 2021 14:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

154

0

Через дистанційне навчання у школярів знизився рівень знань. Чи будуть у Вінниці лишати на другий рік тих, хто не встигає

Через дистанційне навчання у школярів знизився рівень знань. Чи будуть у Вінниці лишати на другий рік тих, хто не встигає

Вінниця почала практикувати «дистанційку» ще з 2006 року


Через дистанційне навчання у школярів знизився рівень знань. Чи будуть у Вінниці лишати на другий рік тих, хто не встигає

Від початку пандемії в Україні, як і решті світу, очний навчальний процес замінив здебільшого дистанційний. У багатьох школярів, їх батьків, й навіть педагогів, зібралося чимало питань, а як далі буде? Чому вводять «дистанційку», як будуть оцінювати знання наприкінці навчального року? І взагалі, чи будуть залишати на другий рік, учнів, які відстають в навчанні, якщо через уроки у режимі онлайн стрімко знижуються успішність?

За поясненням ми звернулися до Оксани Яценко, директора Департаменту освіти Вінницької міської ради.

Нагадаємо, з 16 березня школярі Вінниці вийшли на навчання після позапланових весняних канікул, які розпочалися 9-го березня. Щоб не наражати на небезпеку ні дітей, ні вчителів зараженням COVID-19, уроки проводитимуть в онлайн режимі.

- Заклади освіти мають право досить широкої автономії у прийняті багатьох рішень. До прикладу – затверджувати структуру навчального року, вносити в неї зміни. Але це право має тільки педагогічна рада закладу. Тому у серпні 2020 року була прийнята структура навчального року. У ній прописується тривалість канікул, їх початок та закінчення. Тривалість навчального року має бути не менше 185 днів. На жаль, з «ковідною» реальністю і назріла потреба змінювати терміни канікул. Весняні канікули «пересунули» через гостру санітарно-епідеміологічну ситуацію по захворюваності коронавірусною інфекцією. Тому директори з адміністраціями звернулися із такою пропозицією і школи підтримали її для того, щоб розірвати цей ланцюжок зараження, яке відбувалося у великих дитячих колективах. І, якщо ми на 1 березня мали 163 хворих дитини, то на 15 березня їх було 57. Якщо ми мали на той самий час 136 хворих вчителів, то на сьогодні їх 73. Це свідчить про те, що ці заходи є ефективними. Але, коли учні вінницьких шкіл зможуть повернутися до очної форми навчання, говорити важко. Сказати можна лише одне - тільки при покращених показниках санепідситуації. Відповідні комісії приймуть відповідні рішення. Тоді ми повернемося хоча б до змішаної форми навчання, - пояснила Оксана Василівна.

Через дистанційне навчання у школярів знизився рівень знань. Чи будуть у Вінниці лишати на другий рік тих, хто не встигає

За її словами, Вінниця почала практикувати «дистанційку» ще з 2006 року.

- Хочу наголосити на тому, що Вінниця опинилася в кращій ситуації, ніж багато міст України. Чому? Тому, що з 2006 року на базі ще тоді фізико-математичної гімназії, а тепер ліцею №17, була створена лабораторія інформаційних та комунікаційних технологій. На цій платформі, ще до початку карантину, зібрали понад 12 тисяч електронних уроків та понад 4000 тестових завдань. І цю платформу використовували ще у тодішні короткотривалі карантини. Тому діти ще тоді не припиняли навчання та отримували завдання. Коли настав час пандемії, зрозуміло, що весь світ не був готовий до таких випробувань. Але, у нас вже була практика. Тому наші вчителі досить швидко почали засвоювати ці інформаційні технології. Влітку вони створили ще одну платформу «ЛСМ». Вона більш сучасна, має більше інноваційних функцій. Але кожен педагог може обирати платформу, яка йому зручніша та комфортніша, - продовжила Яценко.

Ми вже писали, як вінницький вчитель оцінив плюси та мінуси дистанційного навчання.

Через дистанційне навчання у школярів знизився рівень знань. Чи будуть у Вінниці лишати на другий рік тих, хто не встигає - фото 2

- Чи знизилась успішність серед вінницьких школярів під час дистанційного навчання?

- Те, що успішність через дистанційне навчання почала падати, це помітили у всьому світі.Проте, хочеться зазначити, ті діти, які навчались в офлайн школі, вони продовжують навчатися і в онлайн. Тому що у них є мотивація. Тому, що в переважній більшості є батьки, які контролюють, допомагають, знаходяться поруч зі своєю дитиною, яка переживає труднощі. Саме дітям нині найвище. Ми, дорослі, більш адаптовані до труднощів. А ті діти, які не вчилися, на жаль… І зараз ми констатуємо той факт, що особливо при відсутності контролю, якась частина учнів не навчається. Аби якось визначитися із тим, що засвоїли діти ще з минулого навчального року, було заплановано так зване коригування знань. Методичний центр підготував контрольні діагностичні роботи, які для різних класів, для різних предметів, мали вивести всі «білі плями». І ми це все провели. Але… З 1 вересня коли сподівалися, що цей рік буде нормальним, всі діти повернуться за шкільні парти. На жаль, життя вносить свої корективи. Тому, все ж таки на успішність вплине той процес, що ми певний час повернувшись до нормального навчання, будемо засвоювати попередній матеріал. І це принесе якісь певні зміни до освітніх програм, - констатує Яценко.

- Якщо через дистанційне навчання успішність школярів знижується, то чи будуть найвідсталіших залишати на другий рік?

- На другий рік залишити дуже важко. Колись в Радянському союзі залишали дуже просто. А зараз досить важко. Якщо у дитини не відповідає рівень знань, тобто, по шкалі ставиться від 1 до 12 балів. Якщо дитина має навіть елементарні знання, їй ставлять оцінку і переводять до наступного класу, - зауважила Оксана Василівна.

- Якщо через пандемію новітні технології освоїли набагато швидше, чи замінить найближчим часом штучний інтелект живого вчителя?

- Нова українська школа – визнана емоційною педагогікою. І зараз у нас тих емоцій, які завжди є у освітньому процесі між вчителями та дітьми, на жаль, немає. І тому, карантин та епідемія нам ще раз довели, що без емоційного інтелекту вчителя, будь-який процес навчання є складним і бездушним. Це говорить про те, що нескоро живого емоційного вчителя замінить штучний інтелект. А от що дало дистанційне навчання, що дав локдаун? Ми отримали якісь певний вектор для того, щоб формувати ту, чи іншу компетенцію, яка потрібна дитині у сучасному світі, - підкреслила Яценко.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info