24 січ. 2020 11:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

95

0

Через вірус грипу у Вінницькій області перевірять всі птахоферми

Через вірус грипу у Вінницькій області перевірять всі птахоферми

Через спалах пташиного грипу у Немирівському районі на фермах знищили понад сто тисяч голів птиці.


Через вірус грипу у Вінницькій області перевірять всі птахоферми

Через спалах пташиного грипу у Немирівському районі на фермах знищили понад сто тисяч голів птиці. Приміщення, де утримувалися кури, наразі вільні, розпочинаються роботи з їх очистки та дезінфекції.

«Піддано умертвлінню 108688 голів птиці, в тому числі: з ПП «Хутір» - 108144 голів; з ТОВ «Немирів-Поділля» - 544 голови, - повідомляє Держпродспоживслужба у Вінницькій області.

З метою контролю за епізоотичною ситуацією, в зонах захисту та спостереження працюють 15 робочих груп, які проводять облік птиці в індивідуальному секторі та клінічний огляд.

Проведено клінічний огляд 14220 голів птиці в 556 дворах 18-ти населених пунктів, робота триває. За результатами проведеного клінічного огляду інформації щодо захворюваності птиці в зонах захисту та спостереження не надходило.

«Для проведення лабораторного контролю за грипом птиці, в зонах захисту та спостереження і на фермах по утриманню птиці в Немирівському районі розроблено графік відбору проб біоматеріалу.

Роботу розпочато 22.01.2020 р. і станом на 23.01.2020 р. відібрано та направлено до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження на наявність збудника грипу птиці 360 зразків крові та клоакальних змивів з 18 населених пунктів», - додають у Держпродспоживслужбі.

З метою підтвердження статусу благополуччя по грипу планується здійснити відбір проб біоматеріалу з усіх птахогосподарств Вінницької області та провести лабораторні дослідження на грип.

Нагадаємо, 18 січня, на промисловому підприємстві «Хутір», що селі Бугаків Немирівського району, було зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз «грип птиці» типу А, субтипу H 5. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

Вінничан закликають не купувати курятину на ринках, а підприємців – забрати з прилавків яйця, придбані у ПП «Хутір».

Комісія заборонила ввезення української курятини на територію ЄС – через спалах пташиного грипу на Вінниччині.

Вінниця.info