18 листоп. 2021 15:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

198

0

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати

Почало діяти багато обмежень, але «червона» зона не для усіх


«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати

З 18 листопада місто Вінниця та область перейшли у «червону» зону. Тому очікування від жорстких карантинних правил – високі.

Почало діяти багато обмежень, але «червона» зона не для усіх. Ті, хто отримав дві дози вакцини від коронавірусу, мають більше «привілеїв», ніж ті, хто не вакцинувався взагалі. Це стосується і відвідування магазинів, і закладів громадського харчування.

Редакція Вінниця.info провела власний «рейд», аби подивитися, чи перевіряють працівники закладів COVID-сертифікати у відвідувачів. Спойлер – поки що не в усіх закладах (а у більшості – це магазини як продуктові, так і продовольчі) працівники знають, що треба «робити якісь перевірки».

Ми зайшли в один із торгових центрів Вінниці, який розташований у центрі міста – Sky Park. Підійшли до охоронця, який стоїть біля входу зі сторони вулиці Оводова. Запитали, чи перевіряють у відвідувачів наявність COVID-сертифікатів або негативних ПЛР-тестів.

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати

Охоронець відповів, що вибірково, але для детальнішої інформації порадив звернутися до адміністрації торгового центру. Там журналістам сказали, що уже вся інформація розташована у соціальних мережах, тому цитуємо:

«Зверніть увагу на те, що магазини шопінг-галереї обслуговують відвідувачів за умови наявності:

  • «зеленого» COVID-сертифіката, що підтверджує повну вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19
  • негативний результат тестування на COVID-19
  • сертифікат одужання від зазначеної хвороби

Заклади харчування працюють у наступному режимі:

  • За наявності COVID-сертифіката – у звичайному режимі;
  • За відсутності COVID-сертифіката – у режимі «замовлень на виніс».

Особи у віці до 18-ти років, мають право відвідувати ТРЦ Sky Park тільки у супроводі дорослих, у яких є COVID-сертифікат або негативний тест на коронавірусну хворобу. Зверніть увагу, що чинність COVID-сертифіката має бути підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Наші правила безпечного шопінгу: носіть та не знімайте маски, дезінфікуйте руки, дотримуйтесь дистанції. Ми ж гарантуємо дотримання усіх санітарних вимог, постійну дезінфекцію приміщень, забезпечення працівників ТРЦ Sky Park засобами особистого захисту», – повідомляє адміністрація торгового центру.

Так як у торговому центрі є багато магазинів на будь-який смак, в тому числі супермаркет «Сільпо», ми вирішили запитати на місцях, чи працівники дотримуються вказаних правил, адже охоронець сказав, що вони теж повинні контролювати «хто до них заходить».

Перші, до кого ми підійшли – магазин «MEGASPORT». Там на вході до магазину стоїть дівчина, яка просить у відвідувачів показати COVID-сертифікати, негативні ПЛР-тести, експрес-тесту чи документу про одужання від коронавірусу.

«Відвідувачі, на прохання показати один з документів, реагують переважно адекватно. Навіть якщо у них немає сертифікату, то можуть зробити онлайн-замовлення. А щодо наших працівників, то усі вакциновані, тому ми працюємо без проблем», – кажуть при вході у «MEGASPORT».

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати - фото 2

А от у магазині техніки «Цитрус» на питання, чи перевіряють у відвідувачів сертифікати, кажуть: «Наскільки мені відомо, то це повинні робити охоронці при вході до торгового центру», – каже консультант. Але охоронець повідомив, що окрім їхньої перевірки, цим також повинні займатися працівники кожного з магазинів. На що консультант відповів, що поки що ніяких вказівок від керівництва не було.

Заходимо у супермаркет «Сільпо». Усміхнена адміністраторка виходить до журналістки і розповідає, що саме на цій точці не будуть перевіряти COVID-сертифікати, адже немає відкритого ресторану.

«Нам прийшло розпорядження, що повинні перевіряти сертифікати там, де працює відкритий ресторан – у Вінниці такий лише на вулиці 600-річчя. Так як ми продуктовий магазин і у нас майже весь персонал вакцинований – ми не перевіряємо. Вказівки такої не було. Ми так і продовжуємо звертати увагу на дотримання маскового режиму, як і персоналу, так і відвідувачів. Люди бувають різні, але стараємося по-людськи просити, тому що це важливо. Треба ж якось виходити з цього положення.

Щодо вакцинації, наші працівники вакциновані майже усі. Вони самі розуміють, що без цього ніяк, що це важливо. Вакцинація не є примусовою, але людина без вакцини може сидіти вдома без збереження заробітної плани, звільняти її ми не маємо права», – розповідає адміністраторка «Сільпо».

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати - фото 3

Виходимо з торгового центру. Йдемо у заклади громадського харчування. Бачимо, що на дверях ресторану «Mont Blanc», який знаходиться в будівлі готелю «Франція» надпис:

«Шановні гості, з 18.11.2021 в залі обслуговуються лише гості із «зеленими» ковід-сертифікатами. Обов’язково пред’явіть свій сертифікат працівнику закладу».

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати - фото 4

Проходимо далі, заходимо у заклад «7АМ». Одразу на вході дівчина просить пред’явити COVID-сертифікат.

«Коли прочитали новину, що вводиться «червоний» рівень епіднебезпеки, то вжили заходів, адже оштрафованими не хочеться бути. Тому тепер вхід у заклад виключно за наявності COVID-сертифікату або інших документів – негативного експрес-тесту чи ПЛР-тесту, довідки про одужання або про те, що за станом здоров’я вакцинуватися не можна. В принципі, в будні дні у нашому закладі не так багато людей, як у вихідні дні. Як буде уже – чекаємо суботи та неділі. Люди самі знають, що у нас «червона» зона і вони уже самі фільтрують, що заклади впускають лише вакцинованих чи одужавших. Дехто телефонує і запитує, чи впустимо ми їх, чи ні. То ми мусимо кожному роз’яснювати, така наша робота і такі наші реалії. От був сьогодні випадок, коли зайшли люди, ми попросили показати сертифікат, вони відмовились і почали запевняти, що в «червоній» зоні лише Вінницька область, а місто – ні. Не знаємо, що буде далі. До речі, усі наші працівники вакциновані, деякі ще чекають другої дози», – розповіла нам адміністраторка «7АМ» Діана.

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати - фото 5

Далі ми пішли у ще один заклад громадського харчування, куди щодня приходять сотні відвідувачів – «McDonald's». Одразу помічаємо, що окрім відвідувачів у приміщенні, є також люди й надворі біля «віконечка». Йдемо дізнаватися. При вході до «McDonald's» нас зустрічає дівчина, яка просить пред’явити сертифікат або негативний ПЛР-тест.

«Коли люди заходять до нас, то вони уже самі показують сертифікати. Звичайно, є і ті, які обурюються, висловлюються ненормативною лексикою, але більшість адекватно реагують на прохання показати Ковід-сертифікат. Деякі навіть кажуть, що такі правила треба було раніше впроваджувати. І також є ті, які доказують, що це лише Вінницька область у червоній зоні, а Вінниця – ні», – розповіли нам у «McDonald's».

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати - фото 6

Перед нами зайшов чоловік, який пред’явив довідку про першу дозу вакцини. Йому сказали ставати в чергу на вулиці біля експрес-віконця, де видають замовлення із собою. Там також стоять і ті, хто зовсім не має вакцини.

«Червона» Вінниця: як у ТРЦ, закладах харчування і магазинах перевіряють COVID-сертифікати - фото 7

У магазині аксесуарів, косметики, парфумерії та товарів для оселі «Шик і Блиск», що на Соборній, консультанти зазначають, що не перевіряють відвідувачів. Їм керівництво не давало ще такого розпорядження.

Також, як нам стало відомо, просять пред’явити сертифікат про повну вакцинацію – у «Магіку».

А от зовсім не прийматимуть відвідувачів у театрі імені Садовського та обласному краєзнавчому музеї.

Читайте також: Як ранок четверга провели мешканці регіону, що очікували та із чим зіштовхнулися у реальності – читайте репортаж.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info