5 лип. 2018 11:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

213

0

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста

 Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста


Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста

 У Вінниці триває реконструкція головного входу до Центрального парку. Зараз там приступили до ремонту сходів. Разом з тим, вінничани в соцмережах періодично розвивають дискусії, яким повинен бути вхід, чи змінить реконструкція зовнішній вигляд головного візитівки міста Арки, яка споруджена в 60-х роках минулого століття за проектом архітектора Романа Мархеля. Люди діляться різними картинками, де зображено фонтан посеред сходів, кольорову плитку та інші елементи сучасності і обурюються, що влада згубить пам’ятку архітектури.

5 липня під час виїзної наради Вінницького міського голови Сергія Моргунова журналісти запитали мера, як зміниться вхід до Центрального парку після реконструкції.

«Буде так, як було, але оновлено. На сьогодні працює офіс урбаністів при Інституті розвитку міст. Ми консультувались з нашими швейцарськими партнерами, командою GIZ, щодо рекомендацій, як це робити. Важливо, що комплекс (арки – ред.) це унікальна архітектура, якої не багато залишилось на теренах України, навіть в Європі. Зараз новий модний тренд щодо підтримки саме таких об’єктів інфраструктури і наше завдання – зберегти це.

Ми повинні відновити сходи, пішохідну зону перед аркою, відремонтувати, там де необхідно саму арку і шпиль. «Грибочки» залишаться обов’язково. Тут будуть виконані всі вимоги щодо доступності та додаткові елементи благоустрою», - відповів Сергій Моргунов.

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста

Також у мера міста запитали, чи не передбачають зробити «голову» кішці, адже всім відомо, що Мархель коли проектував арку і шпиль, то за ідею взяв дитячу деревяну іграшку – кішку. І кажуть, що колись ескізні малюнки були з кулею – головою для кішки.

«Ми думаємо, бо коли зробили проект з врахуванням потреб для людей з особливими потребами, то не виходить щось облаштовувати додатково. Але ми вивчимо, де ставити цю кулю. Важливо зрозуміти її розмір, бо то був лише малюнок, а не проект», - сказав мер та додав, що відновлять і фонтан.

Нагадаємо, що ТОВ «Олеріт» уклало договір з департаментом капітального будівництва Вінницької міської ради. Згідно тендеру, реконструкція входу до пару коштуватиме 14,7 мільйонів гривень. 

Реконструкція почалася на початку червня цього року.   Тоді ж нa сaйті місцевих петицій зaреєструвaли звернення, в якому громaдяни просили врятувaти aвтентичний комплекс Вінницької aрки від «нaдлишкового» покрaщення. В мері дали відповідь на це звернення.

Раніше Вiнниця.info писала про історію створення арки.

Довідка.

Проект арки був частиною плану благоустрою Вінниці у 60-х роках. В 1961 році біля центрального входу в ЦПКіВ ім. Горького були встановлені бетонна арка і металевий шпиль.

Це ідея місцевого архітектора Романа Романовича Мархеля. Він довго обдумував цей проект, але все ніяк не міг знайти ефектного рішення. Аж поки його не підказала одна з дитячих іграшок, які здавна зберігались у домі Мархелів. Різьблена дерев'яна фігурка кішки несподівано стала прообразом арки. Споруда ніби відтворює її вигнуту спину і також спирається на чотири основи, як на м'які котячі лапи.

Але офіційно і арку, і стелу знають як символ космонавтики. Не міг же Роман розказувати, що ідею йому підказала звичайна дитяча іграшка. З такою передісторією цей проект на честь першого польоту людини в космос тоді ніколи б не затвердили. Натомість тепер це б нікого не здивувало. Але головне, що сам проект вийшов дуже вдалим, непересічним, і відтоді арка на довгі роки стала справжнім символом міста.

Арка за радянських часів була чи не єдиним символом Вінниці. Її друкували на більшості листівок, марок і сувенірів міста, біля неї обов'язково фотографувались іноземці, під нею призначали перші побачення, про неї ностальгійно згадували емігранти.

У народі пафосний архітектурний витвір незлобливо та з гумором називали «Навіки разом». 

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста - фото 2

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста - фото 3

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста - фото 4

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста - фото 5

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста - фото 6

Чи буде куля біля вінницької Арки? Мер розповів про реконструкцію одного із символів міста - фото 7

Вiнниця.info