20 берез. 2012 08:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

152

0

Чи фінансуватиме Маліновський «Голос народу» іпотечними грошима?

Чи фінансуватиме Маліновський «Голос народу» іпотечними грошима?

Відомий вінницький бізнесмен-опозиціонер не повернув банку 400 тисяч доларів кредиту, який він взяв на придбання елітного житла на Льва Толстого, 9. Сяде, як Юля?


Чи фінансуватиме Маліновський «Голос народу» іпотечними грошима?

Ще два роки тому у газеті «Місто» в матеріалі «Суворий батько» про нього писали так «Віктор Малиновський – відоме прізвище у Вінниці. Один з перших бізнесменів, власник першого у Вінниці приватного ресторану «У Віктора» на Козицького, що був свого часу самою «центровою» точкою. Сьогодні у компанії «Віктор» багатопрофільний бізнес: транспортні послуги, служби таксі, горілчані заводи, що експортують продукцію й за кордон. Але до цього президент компанії ще студентом встиг попрацювати і вантажником, і офіціантом, і на прийомі посуду в об’єднанні продтоварів, яке потім... викупив».

Тоді він, «цікавився політикою, за його словами, збоку. Спостерігає, не більше. Сьогодні його життя – це бізнес і джаз. Останні 12 років виступає генеральним меценатом Міжнародних джазових фестивалів у Вінниці, у рамках Форуму молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз».

Який «джаз» у Маліновського сьогодні?

Проте, судячи з його подальших дій, бізнесові справи йшли «униз», і щоб не потрапити у халепу перед численними кредиторами, він розпочав бурхливу «політичну діяльність», створивши і очоливши профспілкову організацію «Голосу народу».

Об’єктом політичної боротьби була вибрана постать нинішнього мера Вінниці Володимира Гройсмана. З огляду на проблеми, що насувалися на Віктора Маліновського – це вдалий вибір. Адже діяльність вінницької мерії під керівництвом Гройсмана на теренах області і не тільки була постійно на слуху. Отже у разі виникнення бізнес-проблем, завжди можна було «списати» їх на мера Вінниці, який «душить неугодних через критику».

 \"\"

Спочатку Маліновський активно «піарився» на темі житлово-комунальних послуг, заявляючи, що «Гройсман і його підлеглі» деруть з вінничан необґрунтовані комунальні платежі. Тоді Маліновський коментував «RIA» про це так: «- Ми змусили Антимонопольний комітет прийняти рішення, в якому сказано, що всі три рішення міської ради стосовно комунальних тарифів і комунальних платежів є незаконними, - розповідає Віктор Васильович. - Антимонопольний комітет зобов’язав привести тарифи у відповідність. Це перше. Друге. Ми з’ясували, що міська влада своїми рішеннями надала повноваження ЖЕКам встановлювати комунальні тарифи, що є грубим порушенням чинного законодавства. Адже тарифи може встановлювати виконком, а затверджувати депутати на сесії міськради. Окрім того, типова угода не відповідає вимогам чинного законодавства. І третє. У ЖЕКові №5 начальник вписував у рахунки платежі за послуги, яких не надавав ЖЕК. Проти нього порушена кримінальна справа – от лист від начальника міліції Вінниці. Начальник ЖЕК-5 відсторонений від роботи. Від прокуратури області лист, бачимо, що намагалися закрити кримінальну справу, але знову ця справа розглядається. Чому так сильно борються за цього начальника? Бо він якийсь родич Михайлюка (заступник мера – авт.), тому за нього так міцно бореться міська влада. Це моя думка…».

Його навіть побили улітку 2011 року через «активну громадську діяльність».

 \"\"

Елітна квартира з «видом» на тюрму

А у цей час, на нього вже «точив зуб» вінницька філія «Ерсте Банку», у якій голова «Голосу народу» ще у листопаді 2008 року взяв іпотечний кредит у розмірі 400 тисяч доларів, щоб придбати чотирикімнатну квартира загальною площею 237,1 кв. м на останньому поверсі будівлі, що мала вид на річку Південний Буг.

 \"\"

Купівля квартири відбувалась шляхом придбання у забудовника відповідної облігації номіналом 895,584 тис. гривен за договірною вартістю 4,146 млн гривень. Отже у цьому випадку банк давав Маліновському суму, що покривала трохи більше 50% вартості квартири.

Проте, виявилось що за два дні до підписання цього іпотечного договору із банком Віктор Маліновський взяв безпроцентну позику у іншої фізичної особи у розмірі 2,5 млн гривень. Ці гроші знадобилися йому для придбання цієї ж квартири. Але банк нічого не знав про існування ще одного позичальника у бізнесмена Маліновського.

Оскільки Маліновський, зважаючи на всі ці факти не збирався платити за обома цими позиками, це дозволило його позичальнику-фізособі відсудити цю квартиру у суді ще на початку 2009 року. З аналогічним судовим позовом до Віктора Маліновського звернувся і «Ерсте Банк», правда пізніше – у вересні 2009 року. За цей час у позичальника вже встигла з’явитись чимала заборгованість за кредитом, яка на той час становила 395,8 тис. доларів США та проценти й п’яні на понад 600 тис. гривень.

 \"\"

І хоча Ленінський суд Вінниці задовольнив позов банку, проте забирати у Маліновського вже не було чого, адже квартира відійшла у власність іншої людини. А за два із половиною роки горе-позичальник не розпочав добровільно виконувати рішення суду, а іншого майна, яким можна було перекриту цю суму заборгованості у нього теж нема.

«Банк звернувся з листом в прокуратуру. Була порушена кримінальна справа за ознаками шахрайства. Нині збираються докази. Подальші дії визначатимуть слідчі. А ми сприятимемо слідчому на його вимогу, в межах законних рамок. Адже до закінчення слідства нікому не відомо як все повернеться» - повідомив начальник регіонального відділення «Ерсте Банку» Віктор Харчук.

 \"\"

 \"\"

Проте, виявилось, що це не єдина схема, за якою Маліновський намагається заволодіти чужими грішми.

Гроші франківської фірми за допомогою недійсної печатки

Ще у січні 2011 року Господарський суд Вінницької області закрив справу про банкрутство фірми СП «Леннокс-Прут» з міста Коломия у Івано-Франківській області, яка займалась виробництвом лікеро-горілчаної продукції. Справа про банкрутство тривала майже два роки, під час яких арбітражний керуючий встиг загубити печатку підприємства та виготовити дублікат.

Проте, звільнення від судової тяганини не звільнило франківських бізнесменів від проблем. У грудні 2011 року Віктор Маліновський на підставі довіреності від однієї з фірм-засновників СП «Леннокс-Прут» - багамської «Pink Flamingo Ltd» проводить збори засновників та обирає на це підприємство «свого» директора. Причому довіреність була звірена старою печаткою фірми, яка була втрачена під час банкрутства.

 \"\"

Зрозуміти, навіщо Маліновському якась збанкрутіла фірма не дуже важко – виявилось, що вона володіє кількома об’єктами нерухомості, а на рахунках має близько 300 тисяч гривень. Проте, вчасне звернення посадових осіб підприємства до правоохоронних органів дозволило заблокувати реєстрацію банківської картки із підписом «директора від Маліновського» і гроші з рахунків не встигли щезнути. А обставинами цієї справу наразі займаються у міліції.

Кримінальні справи – гарний піар?

Сам Маліновський не коментує кримінальні справи проти себе, заявляючи що «Чим частіше про мене згадують у Гройсмана, тим краще для мене. Люди ж сьогодні розумні. Вони все розуміють. Наприклад, коли чиновники замовляють справи проти тих, хто їх не задовільняє», - сказав він. І подав у Ленінський районний суд позов, у якому хоче скасувати постанову про порушення кримінальної справи.

У мерії Вінниці на цей випад відреагували без емоцій. «У нас багато справ, у тому числі в сфері житлово-комунального господарства міста, щоб відволікати людей та займатися кримінальними справами Маліновського», - зазначив заступник мера Володимир Слишинський.

Ну, а ми, шановні читачі, будемо уважно спостерігати за подальшими подіями навколо Віктора Маліновського та уважно слідкуватимемо про розвиток цих кримінальних справ.

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0