25 серп. 2010 15:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

41

0

Чи очолить Вінницкий губернатор Джига службу, створення якої сам ініціює?

Чи очолить Вінницкий губернатор Джига службу, створення якої сам ініціює?

Микола Джига переконаний, що в державі повинен бути комітет або служба, яка б займалась «білокомірцевою злочинністю»

 


Чи очолить Вінницкий губернатор Джига службу, створення якої сам ініціює?

Голова Вінницької обласної державної адміністрації, екс перший заступник міністра внутрішніх справ України, екс-начальник Національного бюро Інтерполу, екс-ректор Київського юридичного інституту МВС, народний депутат, кандидат юридичних наук, автор закону «Про корупцію» Микола Джига ініціює створення служби, яка б займалась викриттям корупціонерів серед чиновників.

«В державі повинен бути якійсь комітет, якась служба, яка б займалась «білокомірцевою злочинністю», людьми, які сидять у високих кабінетах, які розпоряджаються коштами, яким законом надано право приймати рішення пов’язані із бюджетом», - вважає губернатор Вінниччини.

М.Джига переконаний, що боротьбу з корупцією потрібно починати зверху.

«Я думаю, що в державі буде створений ще один підрозділ, який буде називатись або національне бюро розслідування або антикорупційний комітет, щось таке. Одними адміністративними, одними кримінальними заходами корупцію не подолати», - повідомив голова Вінницької ОДА.

За його словами, цей комітет може бути невеликий до тисячі осіб, мати представництва в регіонах та створений на базі головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, яке має досвід, має базу.

«Комітет має бути позбавлений міліцейських функцій та повинен відслідковувати дії чиновника, який має знати, що за ним чітко дивляться. Що якщо тільки він щось зробить, то обов’язково це буде відомо. Всіх ми не пересаджаємо, але проконтролювати потрібно», - розповів про мету цього комітету М.Джига.

Він зазначив, що сьогодні існує багато різних фондів, організацій, багато тендерів і будь-яка угода обов’язково супроводжується корупційними схемами. «Взагалі, закон про державні закупівлі (тендерні закупівлі) він є злочинний. Сьогодні, коли проводяться тендери обов’язково якась схема присутня. Або закон про податок на додану вартість – існують відкати, я знаю, що вони існують», - сказав М.Джига.

Губернатор Вінниччини підкреслив, що відповідний комітет має бути створений заради державних інтересів та порядку.

«Я ініціюю створення цього комітету заради державних інтересів для того, щоб в державі був порядок. Потрібно на рівні держави побудувати таку структуру, яка могла демонтувати схеми, які дозволяють замасковано викрадати державні кошти», - пояснив губернатор Вінниччини.

Він також повідомив, що усі його пропозиції щодо створення цього комітету є у Президента. «Мої пропозиції є у Президента і вони зараз обробляються. Я думаю, що Президент прийме рішення про створення такої структури», - сказав М.Джига.

На запитання чи хотів би М.Джига очолити комітет, створення якого він ініціює, поки що ще діючий народний депутат відповів, що особливого бажання в нього немає. «Я солдат, що мені скажуть, те я і буду робити. Я в команді Віктора Януковича і Президент для мене взірець, і якщо він скаже, що йому потрібно, щоб я там був, я там буду. Проте в мене великого бажання немає йти на правоохоронну роботу, я там вже своє відпрацював», - прокоментував М.Джига.

До речі, губернатор Вінницької області сказав, що поки що не написав заяву про складання депутатських повноважень. «Ні, ще не написав, напишу пізніше. Я тут не отримую ні зарплати, нічого, і навіть на своїй особистій машині їжу на роботу», - сказав М.Джига.

Він поінформував, що в разі, якщо з 1 січня задіє закон «Про корупцію», одним із авторів якого є М.Джига, то він зобов’язує чиновників висвітлювати публічно свою декларацію про доходи.

«При прийомі на роботу чиновника в договорі буде такий пункт, де буде написано, що чиновник не заперечує стосовно оприлюднення його доходів», - зазначив голова Вінницької ОДА.

М.Джига також повідомив, що після призначення його губернатором Вінниччини особисто йому гроші за посади ніхто не пропонував. «При мені і мені гроші за посади ніхто не пропонував та я й ніяких призначень тут не робив. Усі глави районних адміністрацій були призначені до мене. Все було зроблено до мене», - сказав він.

 

ВИННИЦА.info

 


0
0