8 лют. 2017 15:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

94

0

Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки

Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки

Чи розбавляють у Вінниці газ. В Києві проводили перевірку і оприлюднили результати 


Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки

 Останніми роками в Україні значно зросла ціна на «блакитне паливо». Тому люди стали все частіше звертати увагу на його якість: слідкують, за скільки закипає чайник або якого кольору полум’я. В народі все популярнішим стає припущення, що газ, який подають до осель городян, розбавляють. Щоб спростувати всі міфи і здогадки, «Вінницягаз» провело незалежне дослідження якості газу на території обласного центру.

«Фахівці «Укрметртестстандарту» зробили забір проби газу у нашого кінцевого споживача безпосередньо з плити. Набрали 2 балони газу, 40 літрів. Опломбували їх і повезли до Києва. Аналізи проводили дві доби», - розповіла прес-секретар «Вінницягаз» Оксана Поліщук.

Найважливішим показником якості газу є його калорійність. Згідно державних стандартів, вона повинна становити не менше 7600 ккал. Результати аналізу показали значно більші показники.

«Калорійність - це те, скільки гіпотетично може газ віддати тепла при повному згоранні. У Вінниці його калорійність на 600 одиниць більша, ніж передбачено державним стандартом – майже 8200 ккал.

Що стосується версій про розбавлення газу повітрям, то варто зазначити, коли паливо буде містити понад 1% кисню, станеться вибух. Отож, цей міф спростовано.

Що стосується азоту, то державним стандартом взагалі не передбачено, скільки відсотків може чи не може бути у паливі. Проте є такий технічний момент: при концентрації азоту у 7,5% починається теж дуже небезпечний процес. Азот як інертний газ, з яким гіпотетично можна було б змішувати газ природний, є втричі дорожчим», - пояснила прес-секретар.

У Вінниці газ містить 0,089% кисню і 1,654% азоту.

За твердженням фахівців, якість, калорійність газу зовсім не залежиться від погоди і змін пір року.

Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки

Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки - фото 2

Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки - фото 3

Чи розбавляють у Вінниці газ. Результати перевірки - фото 4

Вінниця.info