27 січ. 2016 13:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

47

0

Чи візьмуться на Вінниччині за реставрацію «Подільського Версалю»?

Чи візьмуться на Вінниччині за реставрацію «Подільського Версалю»?

 Щоб від реставрувати пам’ятку архітектури, потрібно 45 мільйонів гривень, яких немає 


Чи візьмуться на Вінниччині за реставрацію «Подільського Версалю»?

 У Вінницькій області є пам’ятка архітектури Національного значення, побудована у XVIII столітті польським магнатом Станіславом Потоцьким. Унікальний парковий ансамбль, який зберігся до наших днів потребує реставрації. Якщо центральний корпус, в якому з 1984 року діє Вінницьке училище культури і мистецтв ім. М.Д.Леонтовича, зберіг автентичний вигляд і підтримується в належному стані, то два бокових флігеля потребують повної реконструкції. Вперше про повну реконструкцію пам’ятки архітектури було оголошено ще за часів радянського союзу в 1975 році, але її так і не провели.

Влада Вінницької області визначила пріоритетом на 2016 рік в галузі культури – ліквідувати аварійність та здійснити ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки національного значення Палацу Потоцьких в м. Тульчин. Про це під час прес-конференції 26 січня під час прес-конференції відмітив заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк. Проте для реставрації необхідно 45 млн. гривень, які є «не підйомними» для обласного бюджету. Де їх брати і чи буде початок робіт, адже необхідно все робити з «нуля».

Як розповів директор департаменту культури Вінницької ОДА Станіслав Городинський, для проведення реставраційних робіт необхідно, в першу чергу, виготовити проектно-кошторисну документацію, яка теж обійдеться в «кругленьку суму».

Як відомо, влітку минулого року в Тульчин до Палацу Потоцьких приїзджав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін. Тоді йшла мова про можливість виділення Урядом Республіки Польща біля 200 тис. євро на виготовлення проекту, але поки що все залишилось в стадії перемовин.

Також розглядаються різні варіанти грантового фінансування. Паралельно підготували грантовий проект на розгляд неурядової організації США USAID, але він поки що він теж лише на стадії розгляду.

Окрім того, минулого року представники влади Вінницької області скерували спільне звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням про співфінансування реконструкції Палацу Потоцьких у місті Тульчині. Просили очільника Уряду включити зазначений об’єкт до однієї із державних програм у сфері культури і передбачити 45 млн. гривень у Державному бюджеті України на 2016 рік для співфінансування реконструкції пам’ятки архітектури.

Тож чи зможе область зрушити з місця питання реставрації палацу Потоцьких в Тульчині, питання залишається відкритим.

Чи візьмуться на Вінниччині за реставрацію «Подільського Версалю»?

Чи візьмуться на Вінниччині за реставрацію «Подільського Версалю»? - фото 2

Чи візьмуться на Вінниччині за реставрацію «Подільського Версалю»? - фото 3

Довідка.

Палац почався будуватись у 1782 році за проектом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких. Першопочатково Потоцькі проживали у так званому Старому палаці, побудованому у 1757 р. Після переїзду на Правобережну Україну Потоцькі власне і розбудували свою резиденцію у Тульчині. Власник садиби, Станіслав-Щенсний був одним з найбагатших людей краю і мав 165 000 кріпаків (дослідження різних часів дають зміни у кількості залежного населення. В історіографії зустрічається і цифра, що Потоцькому належало 130 249 «ревізьких душ»).

В часи володарювання та господарювання Потоцьких це був розвинений ансамбль декількох споруд. Садиба магната мала: палац і два бічні флігелі, картинну галерею, бібліотеку (17.000 томів),невелику друкарню, манеж, турецькі лазні, стайні (зруйновані),оранжерею, декілька службових приміщень, садибний театр, парк на 10 гектарів з назвою «Хороше».

ВИННИЦА.info