1 листоп. 2022 18:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

551

0

Чому аналіз на прокальцитонін та D-Димер важливий для швидкого відновлення після Ковіду?

Чому аналіз на прокальцитонін та D-Димер важливий для швидкого відновлення після Ковіду?

Кому треба здавати аналіз на прокальцитонін на D-Димер у Вінниці?


Чому аналіз на прокальцитонін та D-Димер важливий для швидкого відновлення після Ковіду?

Через збільшену кількість запитів на аналіз на прокальцитонін та D-Димер, лабораторія «Меділабс» пояснює чому саме ці лабораторні дослідження часто призначаються лікарями пацієнтам з Ковідом, в тому числі з легким перебігом захворювання.

Кому треба здавати аналіз на прокальцитонін на D-Димер у Вінниці?

Ковід, на жаль, нікуди не дівся. Попри те, що українцям зараз не до нього, люди продовжують хворіти, а хвороба, нерідко, протікає з ускладненнями у вигляді тромбозів, пневмонії, головного болю, приєднання бактеріальних ускладнень, болю в серці, задишки, загальної слабкості і навіть депресії.

Аналіз крові на прокальцитонін та Д-димер обов’язково призначається пацієнтам з Ковідом, які перебувають на стаціонарному лікуванні – для контролю ефективності лікування та загального стану.

Але навіть з відносно легким перебігом хвороби, без ураження легень, лікарі призначають цей аналіз, щоб в результаті, пришвидшити нормалізацію самопочуття пацієнта.

Отже, чому саме ці аналізи треба здати, щоб дізнатись, що наразі коїться з вашим організмом під час або після Ковіду?

Ковідна та постковідна реабілітація: що показує аналіз на прокальцитонін?

Аналіз на прокальцитонін дасть можливість зрозуміти лікарю чи є необхідність підключення актибактеріальної терапії для лікування пацієнта. Або ж чи була ця терапія ефективною, чи потрібно коректувати лікування, як реагує організм на медичні препарати.

Саме прокальцитонін дає визначення етіології запального процесу, тобто вказує на походження запального процесу, а це дозволяє медикам підібрати правильну схему лікування. Це лабораторне дослідження здатне розпізнати різні стани, що супроводжуються лихоманкою, до прикладу, інфекційне зараження, токсична дія препаратів та отрут, онкологічних процесів та навіть травматичні порушення.

Але коронавірус може по-різному впливати на організми пацієнтів, проявляючись неспецифічними симптомами. До того ж нерідко дія вірусних, грибкових та бактеріальних інфекцій може поєднуватись.

То ж яке саме лікування застосувати допоможе визначити саме аналіз на прокальцитонін. Весь світ, без перебільшень, у ковідній та постковідій терапії покладається на рівень прокальцитоніну.

Чому аналіз на прокальцитонін та D-Димер важливий для швидкого відновлення після Ковіду?

Чому людям, що перехворіли на Ковід, варто здати аналіз на D-димер?

Вже доведено, що COVID-19 змінює властивості крові, загущуючи її, провокуючи при цьому тромбоутворення. І саме показники D-Димер дозволяють лікарям оцінити ризики утворення тромбів – небезпечних згустків крові, поява яких може мати фатальні наслідки.

D-Димер являється продуктом розпаду білків фібрину, з яких складається тромб. То ж при дослідженні крові на рівень D-Димеру в плазмі будуть виявлення навіть мікрозгустки. Якщо його показники будуть підвищенні, що відбувається у більшості випадків в ковідний та постковідний період, пацієнту призначатимуться кроворозріджуючі препарати.

Цей аналіз є важливим також для пацієнтів з легким перебігом коронавірісу. Адже ризик тромбоутворення є однаково високий.

Один забір крові – два аналізи.

Лікарі лабораторної діагностики приватної лабораторії «Меділабс» у Вінниці, сформували для пацієнтів «пакет» досліджень, куди входить аналіз на прокальцитонін і аналіз на D-Димер.

По-перше, як вже було сказано вище, саме ці два аналізи є важливими для лікування, корекції лікування та постковідної терапії. Один забір венозної крові дасть «відповіді» на безліч запитань про загальний стан пацієнта.

По-друге, в комплексі виходить дешевше. Здати окремо аналіз на прокальцитонін в «Меділабс» коштує 785 грн; здати окремо аналіз на D-Димер коштує – 300 грн.

Натомість «Пакет» 1.4 «Прокальцитонін, D-Димер» обійдеться пацієнту в 950 грн (+ 40 грн за забір крові).

Дізнатись деталі або записатись на здачу аналізу в сучасну лабораторію «Меділабс» у Вінниці можна за телефоном: 067 430 64 02.