23 жовт. 2017 16:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

58

0

Чому деякі села на Вінниччині не хочуть в ОТГ і чому за них платитимуть інші?

Чому деякі села на Вінниччині не хочуть в ОТГ і чому за них платитимуть інші?

 Уникати діалогу про об’єднання – це злочин по відношенню до жителів своєї громади


Чому деякі села на Вінниччині не хочуть в ОТГ і чому за них платитимуть інші?

У Вінницькій області за три роки від початку старту реформи децентралізації утворено 24 об’єднані громади. За пропозицією експертів їх повинно бути 64. Але не всі громади поспішають об’єднуватись – одні не можуть визначитись з ким їм йти, інші просто «чекають». Фахівці зазначають, що «білі плями» на карті ОТГ, це негатив для об’єднаних громад, які за свій фінансовий ресурс змушені будуть утримувати районні ради.

Питання об’єднання громад обговорювали 23 жовтня у Вінницькому центрі розвитку місцевого самоврядування.

На Вінниччині третина громад не визначились з ким об’єднуватись.

«Тут є два рішення. Це перспективний план або завершення об’єднання в «ручному режимі». Але не треба цього чекати, це дуже погана практика, бо виникає інша проблема. Наприклад в районі дві громади не приєднались до ОТГ, є районна рада, яку потрібно утримувати. Це в середньому 2,5 – 3 млн. грн. на рік лише на апарат. Тоді об’єднані громади дають свої субвенції, щоб утримувати районну раду. А ці гроші могли б бути розподілені та функціонувати на розвиток громади. Інша позиція – малі громади, які бояться, що їх ніхто не помітить. Але зараз вони мають шанс отримати голос – мати депутата, члена виконкому – старосту. Уникати діалогу про об’єднання – це злочин по відношенню до жителів своєї громади», - говорить директор Вінницького ВП ЦРМС коментує Олег Левченко.

Ключовою проблемою процесу децентралізації експерти називають супротив новому і відсутність відповідальності за процес.

«Показовий приклад - с. Пултівці, які сьогодні окрема громада. Якщо взяти перспективний план, то це повинен бути колишній, теперішній центр економічної активності, або той, що проявляє економічну активність. Громади доєднуються по найближчому радіусу. За логікою Пултівці мали бути приєднані до Браїлова, але вони не захотіли. Вони хотіли до Вінниці, але нічого для цього не робили. Потім хотіли приєднатись до Якушинець, але вже ті були проти. Виходить що малі громади залишаються наодинці», - говорить Олег Левченко.

Чому деякі села на Вінниччині не хочуть в ОТГ і чому за них платитимуть інші?

Нагадаємо, 29 жовтня відбудуться вибори у 9 об’єднаних територіальних громадах Вінниччини.

Вінниця.info