21 берез. 2016 13:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

933

0

Чому «копи» у Вінниці їздять з маячками, кого штрафують і коли «працюють психологами»

Чому «копи» у Вінниці їздять з маячками, кого штрафують і коли «працюють психологами»

Чому «копи» у Вінниці їздять з маячками і кого штрафують 


Чому «копи» у Вінниці їздять з маячками, кого штрафують і коли «працюють психологами»

 Щоденно 25 машин екіпажів поліції виїжджають з колишнього Управління ДАІ (Ботанічна 24), де зараз розміщено Управління патрульної поліції у м. Вінниці. на патрулювання міста. Кожних 12 годин у «копів» перезміна. Їздять поліцейські лише з увімкненими синіми проблисковими маячками, а вимикають їх лише в екстрених випадках.

Чому авто поліцейських постійно з маячками і які функції, окрім нагляду за правилами дорожнього руху, здійснюють «копи», редакції ВИННИЦА.info розповів начальник патрульної поліції м. Вінниці Редван Усеінов.

«У Вінниці працює 25 патрульних екіпажів і 3 додаткові - це зам. командира роти, командир роти і служба, яка контролює якість роботи патрульних на лінії. Кожні 12 годин відбувається перезмінка поліцейських. Стара зміна здає новому екіпажу машину, перевіряють комплектність машини, технічний стан, дивляться і виїжджають патрулювати. Автомобіль практично 24 години працює на лінії», - каже Р. Усеінов.

Також начальник нової патрульної поліції роз’яснив, чому в екіпажів мають бути увімкненні проблискові маячки, і коли їх дозволено не вмикати.

«Коли машина патрулює, вона завжди з проблисковими маячками. Коли машина стоїть, патрульні можуть інколи їх вимкнути, наприклад, якщо в них перерва, або якщо вони на якомусь заході в будівлі, то тоді вони можуть їх вимикати. Коли машина в русі, вона завжди з проблисковими маячками. Також вимикають маячки, якщо наприклад, по гарячим слідах потрібно знайти грабіжника. Або коли, наприклад, в місті план «Перехоплення» машини, яку викрали. То тоді ми теж працюємо без маячків. Тобто в кримінальних правопорушеннях ми вимикаємо проблискові маячки, коли ведемо, якусь оперативну роботу, грабіж, розбій, угон… У всіх інших випадках ми завжди працюємо з проблисковими маячками», - каже поліцейський.

Червоні маячки поліцейські вмикають рідко - лише коли потрібно зупинити машину.

«Червоне світло на маячках існує щоб зупинити автомобіль. Ми вмикаємо або червоне проблискове світло, або не вмикаємо його, й говоримо в гучномовець. Називаємо номер автомобіля і пояснюємо людині, що потрібно зупинитися з правої сторони. Вмикаємо їх тоді коли, водій порушив правила дорожнього руху, патрульний побачив це правопорушення. Побачивши червоні проблискові маячки і водій повинен прийняти вправо і тоді зупинитися», - каже патрульний поліцейський.

Окрім нагляду за дотримання правил дорожнього руху, патрульних поліцейських викликають і на вирішення «домашніх» конфліктів, також вони контролюють громадський правопорядок.

«У Вінниці за добу в середньому, виникає десь до 20 сімейних сварок і патрульні туди виїжджають. В основному, це коли чоловік з дружиною не знаходять спільної мови, або чоловік прийде пізно, чи дружина прийде пізно, починається сімейна сварка чи бійка. Жінка вдарить чоловіка, чоловік жінку, після цього починаються конфлікти і визивають патрульну поліцію. 70% таких бійок відбуваються коли люди на підпитку. Поліцейські в таких ситуаціях діють більше як психологи, намагаються вияснити ситуацію. Якщо потрібно затримати правопорушника, затримують і везуть до райвідділу і далі дільничний тримає цю сім’ю на контролі», - каже Р. Усеінов.

А на вулицях Вінниці найчастішими порушеннями, які виявляють «копи», є розпиття спиртних напоїв в громадських місцях та бійки.

«На вулиці найчастіше – це хуліганство, бійки, розпивання алкогольних напоїв в громадських місцях, куріння на зупинках. Зі всіма цими порушеннями ми щодня стикаємося. Найчастіше такі правопорушення відбуваються в п’ятницю і суботу. В таких випадках виноситься постанова, виноситься протокол. Люди кожен день п’ють алкоголь на дитячих майданчиках та на зупинках. В основному це студенти і люди похилого віку, які після роботи беруть пляшку пива і сидять в громадських місцях, на зупинках розпивають спиртні напої. Таких випадків було близько 200.

Часто правопорушенням є пішоходи. Ми теж зупиняємо штрафуємо, людей, які переходять дорогу не по пішохідному переходу. Таких постанов склали вже близько 50», - каже Редван Усеінов.

Нагадаємо, на початку березня, за два тижні роботи патрульної поліції в м. Вінниці складено близько 500 постанов про адміністративні правопорушення, половина з них – за порушення правил паркування.

Постанови поліцейські виписують порушникам, незалежно від статусу та місця роботи. Так 12 березня постанову про порушення правил паркування склали на народного депутата Анатолія Матвієнка. Також «виписували штрафи» своїм колегам - працівникам ГУ Нацполіції.

ВИННИЦА.info