12 січ. 2022 14:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

105

0

Чому на вокзалах Вінниці не працюють пункти обігріву, попри сильні морози

Чому на вокзалах Вінниці не працюють пункти обігріву, попри сильні морози

Чи працюють пункти обігріву в місцях масового скупчення людей


Чому на вокзалах Вінниці не працюють пункти обігріву, попри сильні морози

У Вінниці другий день поспіль тримається низька температура повітря. За прогнозами синоптиків, стовпчик термометра опустилися до позначки -13 градусів вдень і до -19 вночі. Коли денна температура повітря сягає 10 градусів морозу, починають розгортати стаціонарні пункти обігріву, аби безхатченки мали місце, де можна зігрітись, випити чаю та поїсти.

За інформацією ДСНС у Вінницькій області, у Вінниці діє кілька стаціонарних пунктів. Більшість з них – на вокзалах. Але цього року на вокзалах пункти обігріву не працюють. Чому – дізнавалась журналістка Вінниця.info.

Центральний автовокзал (вулиця Київська, 8)

Старша диспетчерка Центрального автовокзалу Інна Маршалик розповіла, що цього року відкривати пункт обігріву не будуть. Пояснює, що приміщення вокзалу невелике, а тому перебувати в одному приміщенні пасажири і безхатченки – не можуть. Каже, пасажири скаржаться на неприємний запах та поведінку деяких безхатченків. Але якщо хтось і приходить просто погрітися у приміщення вокзалу, то лише за умови, якщо у тверезому стані.

Чому на вокзалах Вінниці не працюють пункти обігріву, попри сильні морози

Залізничний вокзал (вулиця Привокзальна, 1)

В холі залізничного вокзалу – малолюдно. В залах очікування теж. Зустрічаємо адміністрацію вокзалу та запитуємо, чи діє на території пункт обігріву.

Журналісту пояснили, що минулого року, коли «лютували» сильні морози, пункт працював у безкоштовному залі очікування, але пасажири скаржилися. Тому керівництво Укрзалізниці прийняло рішення не облаштовувати цього року пункту. А ще відсьогодні при вході будуть перевіряти COVID-сертифікати і мірятимуть температуру, аби контролювати, щоб в приміщенні вокзалу були лише пасажири.

«У 2021 році, в безкоштовному залі очікування ми обгородили від пасажирів місце, куди могли прийти безхатченки і погрітися. Тоді разом з нами були представники ГО «Полум’я надії», які годували людей. Після цього, на гарячу лінію Укрзалізниці було багато скарг на наш вокзал. Люди скаржилися, що тут повно безхатченків і ніхто не робить з цим нічого. Керівництво вокзальної компанії сказало, що якби у нас була можливість мати окреме приміщення, у якому можна було б зібрати безхатченків і обігрівати, було б добре. Але ми зробили у залі разом з пасажирами. Додали, що коли закінчиться пандемія коронавірусу, то з дозволу керівництва Укрзалізниці, ми зможемо робити пункти обігріву.

До речі, міська рада в надіслала нам листа про те, що «На виконання Національної сервісної служби України про соціальний захист бездомних осіб, в осінньо-зимовий період Департаменту соціальної політики ВМР просить вас долучитися до допомоги у захисті осіб без постійного місця перебування». Цей лист нам надійшов 3 грудня. Ми на нього підготували відповідь, де відмовляємо і пишемо, що у час, коли вирує коронавірус, ми не маємо права об’єднувати бездомних осіб із нашими пасажирами. Для цього Департамент соціального захисту має забезпечити пункти обігріву самі», – кажуть в адміністрації.

Чому на вокзалах Вінниці не працюють пункти обігріву, попри сильні морози  - фото 2

Також додають, що на період новорічно-різдвяних свят, у зали очікування безхатченків впускали та по можливості надавали їжу та напої.

«Я розумію пасажирів, їхні обурення. Але на свята ми безхатченків не турбували, бо всі ми люди і маємо ставитися одне до одного добре. Дівчата з залу давали каву. Але тепер керівництво прийняло рішення, після 10-ї скарги, що ми починаємо контролювати, хто входить до вокзалу. При вході міряють температуру, усі в масках, мають сертифікати. Чого це пасажир має все виконувати, а безхатченки ні?», – додали в адміністрації залізничного вокзалу.

Чому на вокзалах Вінниці не працюють пункти обігріву, попри сильні морози  - фото 3

Виходить, що у Вінниці працює лише два пункти обігріву – від ГО «Полум’я надії».

«По Вінниці ми маємо два пункти обігріву – по вулиці Воїнів Інтернаціоналістів та по вулиці Пирогова. Ці пункти працюють постійно, в будь-яку пору року. Єдине, що зараз ми посилили свою роботу. Людей більшає, в пунктах вони проводять теж більше часу. У нас люди можуть помитися, поїсти, переодягнутися.

Ось у Вінниці кілька днів зменшилась температура повітря, але поки що давати оцінку, чи більше почало приходити до нас людей – не можемо», – каже Андрій Жура, координатор проекту «Соціальне патрулювання».

Андрій Жура розповів, як люди дізнаються про те, що у місті є пункт обігріву.

«Ми проводимо патрулювання. Є транспорт, який виїжджає по мірі надходження дзвінків на гарячу лінію. Туди дзвонять вінничани і кажуть, що стали очевидцями ситуації, де на їхню думку потрібна наша допомога – або хтось замерзає чи знаходиться на одному і тому ж самому місці довгий час. Патрулювання зазвичай проходить у місцях масового скупчення людей – на вокзалах. Але люди приходять самі теж», – додав Андрій Жура.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info