13 верес. 2019 14:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

177

0

Чому обмілів Південний Буг? Через посуху на водосховищах Вінниччини намагаються тримати мінімально можливий рівень води

Чому обмілів Південний Буг? Через посуху на водосховищах Вінниччини намагаються тримати мінімально можливий рівень води

Через зневоднення Південного Бугу у деяких містах Вінниччини починаються перебої з подачею питної води


Чому обмілів Південний Буг? Через посуху на водосховищах Вінниччини намагаються тримати мінімально можливий рівень води

Через зневоднення Південного Бугу у деяких містах Вінниччини починаються перебої з подачею питної води. Вони не носять системний характер, але провокують чутки про нібито збільшення потужностей промислових підприємств, які теж споживають воду. Проте ситуація 2019-го не унікальна для регіону. Чотири роки тому була навіть складнішою. Посуха обезкровлює головну водну артерію Вінниччини та кількох сусідніх регіонів.

Чому обмілів Південний Буг? Через посуху на водосховищах Вінниччини намагаються тримати мінімально можливий рівень води

Як запевняють у Басейновому управлінні водних ресурсів р. Південний Буг, у порівнянні з даними багаторічних спостережень цьогорічне «надходження» води, або припливні витрати, до русла ріки та водосховищ є одним з найменших. Фахівці вказують на посушливе літо, як головний чинник зневоднення.

За словами начальника відділу техногенно-екологічної безпеки БУВР Південного Бугу Лариси Кошової, приміром, середні припливні витрати до Ладижинського водосховища з 29,2 м3/с у червні зменшилисядо 5,8, м3/с у липні та 1,9 м3/с у серпні.

У басейні вище по течією опадів не спостерігалося… Особливість саме Ладижинського водосховища в тому, що нижче – у Миколаївській області - розташоване Олександрівське, з якого воду використовують для охолодження реакторів Південно-Української АЕС. Тому у Ладижині мають скидати воду попри власний дефіцит.

Так, Лариса Андріївна уточнює, що станом на 11 вересня Ладижинське водосховище «спрацьовано» на 1,35 метри при дозволеному показнику у 1,5 м. Фактично віддали майже критичну кількість. Хоча у 2015 році, коли теж спостерігалася дуже низька водність, ситуація була ще гіршою. Тоді водосховище було спрацьовано на 1,7 м. Тобто скинули навіть більше, ніж можна.

Через існуючі погодні умови в управлінні інколи обмежують водокористувачів у споживанні. Всіх без винятку… Поки не відновиться стан водойм, у такому режимі змушені працювати як водопостачальні підприємства, так і промисловість.

Проте в управлінні наголошують, що ретельно регулюють рівень у басейні Південного Бугу. Так, з 18 по 22 липня з Щедрівського водосховища (у Хмельницькій області) спустили загальним об’ємом 3,4 млн.м3, а з Ладижинського - 5,1 млн.м3, що дозволило «наповнити» Олександрівське водосховище у мінімальному обсязі.

Черговий масований скид відбувся з 3 по 9 вересня 2019 року. В БУВРі його називають «екологічними попусками». У цей період з Щедрівського водосховища скинули близько 2,0 млн. м3 для наповнення Сабарівського (фактично для Вінниці) та Ладижинського водосховищ.

«Водосховища, які забезпечують питні та побутові потреби населення, вимушені працювати на припливних витратах», - пояснює Л. Кошова.

Чому обмілів Південний Буг? Через посуху на водосховищах Вінниччини намагаються тримати мінімально можливий рівень води - фото 2

Для довідки.

Резервний запас води у водосховищах станом на 11.09.2019 р. складає:

в Хмельницькій області: Щедрівське – 2,96 млн. м3.

У Вінницькій області: Сутиське – 0,69 млн.м3 , Ладижинське – 3,24 (6 днів) млн. м3, Глибочокське – 1,33 млн. м3.

У Кіровоградській області: Гайворонське – 0,68 млн. м3.

У Миколаївській області: Первомайське – 0,7 млн. м3 ; Олександрівське - 4,91 млн. м3.