18 серп. 2022 13:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

580

0

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради

«Боюся здавати житло переселенцям» або «тільки вінницька прописка». Станом на серпень у Вінницькій області проживає майже 182 тисячі тимчасово переміщених осіб із районів, що окуповані або в яких продовжуються активні бойові дії. Відсутність житла – одна з головних проблем біженців, і загострюється вона тим, що людям з довідкою ВПО неохоче здають в оренду житло.


Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради

«Боюся здавати житло переселенцям» або «тільки вінницька прописка». Станом на серпень, у Вінницькій області проживає майже 182 тисячі тимчасово переміщених осіб із районів, що окуповані або в яких продовжуються активні бойові дії. Відсутність житла – одна з головних проблем біженців, і загострюється вона тим, що людям з довідкою ВПО неохоче здають в оренду житло.

Вінниця.info вирішила розібратися з тим, чого саме бояться власники житла, що кажуть рієлтори та самі переселенці про ситуацію.

Чому не здають житло?

У березні 2015 року, за даними Управління з координації гуманітарних питань при ООН, число внутрішньо переміщених осіб всередині України сягнуло 1 мільйона 177 тисяч осіб. Найбільша кількість ВПО була розміщена у районах, що безпосередньо оточують зону, охоплену конфліктом, — у підконтрольних районах Донецької та Луганської областей, а також у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях та Києві. «Перші» українські ВПО вже тоді зіштовхнулися з тим, що українці з мирних регіонів не хочуть здавати в оренду житло вихідцям зі сходу. Серед причин: впевненість в тому, що всі «східняки» - сепаратисти, які кликали росію; що жителі Луганської та Донецької областей менш цивілізовані за жителів інших регіонів країни.

Слід зазначити, що з проблемою «прописки» зіштовхнулися як представники найменш захищених верств населення, так і люди з середніми та високими доходами. За перші два роки Антитерористичної операції питання не здачі житла за регіональним принципом змінилося. Проблему вирішили - гроші.

Ціни на оренду житла виросли в середньому на 1-3 тисячі гривень для «бюджетних» квартир та будинків. Тож житло почали поступово здавати усім бажаючим.

В 2022 Україну сколихнула друга хвиля «переселення». Тепер у зоні бойових дій опинилися не тільки представники Луганщини та Донеччини. Втім, загальні настрої суспільства щодо оренди переселенцям повернулися на колишній рівень, і вимушеним «біженцям» знову почали відмовляти у прихистку за гроші.

ТОП причин відмови

Кореспондент Вінниця.info поспілкувався з представниками чотирьох найпопулярніших агентств нерухомості Вінниці і з’ясував, що насправді кількість власників, які категорично проти здавати житло ВПО становить близько 10 відсотків від загальної кількості об’яв. Тих, хто віддає перевагу людям з місцевою пропискою більше – близько 20-30%.

Основні причини категоричної відмови

  1. переселенці неплатоспроможні, адже більшість лишилася попередніх місць працевлаштування;
  2. ВПО не можуть винаймати житло довгостроково і у разі завершення бойових дій повернуться додому;
  3. переселенці мають маленьких дітей та тварин, які шкодять майно;
  4. переселенці частіше ніж інші українці вживають алкоголь і влаштовують дебоші та сварки з сусідами;
  5. переселенці влаштовують безлад та руйнують житло, яке орендують, адже це не їх власність;
  6. переселенці можуть не платити за оренду і не висилятися з винайманої житлової площі;
  7. у ВПО зі східної України інший менталітет, ніж в українців з центру та заходу країни.

Питання побоювань здавати квартири чи будинки переселенцям отримало широке обговорення і в Інтернеті. В соціальних мережах, на сайтах-порадниках нерідко можна зустріти запити щодо оренди житла ВПО.

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради - фото 2


Сотні історій про затоплені квартири, розтрощені меблі, навіжених дітей, та алкоголіків ширяться Україною вже 8 років. Втім історій, які б були зафіксовані згідно із законом правоохоронцями, в рази менше. Тому власникам квартир доводиться просто вірити на слово людям з соцмереж або знайомим, про те, чому не варто здавати житло людям, які були змушені виселитися з власних помешкань із-за війни.

Що кажуть самі переселенці?

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради - фото 3

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради - фото 4

Не дивлячись на страшні історії рієлтори та агентства нерухомості продовжують працювати. Адже саме завдяки внутрішньому переміщенню людей в країні, ціни на житло невпинно продовжують зростати. При тому, що показник мінімальної заробітної плати в місячному розмірі й надалі складає 6500 грн, (у погодинному розмірі - 39,26 грн). Цієї суми ВПО вистачить на сплату одного місяця оренди 1-кімнатної квартири з мінімальними умовами для проживання.

Як убезпечити себе та своє житло від недобросовісних орендарів?

Поради від агентств нерухомості та рієлторів:

Перше, що радять рієлтори власникам житла - проводити співбесіду з потенційними квартирантами. Власникам слід дізнатися, чому і звідки людина переїхала, чи має вона стабільну роботу, які мінімальні плани має на майбутнє, з ким планує проживати в орендованому житлі.

Друге, що може убезпечити власника від недобросовісних квартирантів – фото та відео-фіксація стану житла та роботи техніки, яка знаходиться в квартирі.

«Я завжди раджу власникам, зустрілися з потенційним орендарем, поговорили, все всіх влаштовує, тож, не полінуйтеся, разом пройдіть по всіх кімнатах та пофотографуйте все. Стан шпалер, плитки, підлоги, килимів, дивану чи ліжка, вікон та дверей. Якщо в квартирі є телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник, бойлер чи колонка – всі вони мають працювати. Роботу пральної машинки та холодильника також слід ретельно перевірити до здачі житла. Так, це звісно, забере час. Але убезпечить і власника, і квартиранта від неприємних сюрпризів. Бо буває так, що здають з пралкою, квартиранти заселяються, сплачують гроші, а потім з’ясовується, що пралка зламана, а господарі про це не знали, і вимагають ремонт за свої кошти від нових квартирантів і починаються сварки. Тому, ще раз, не полінуйтеся, і добре проаналізуйте, перевірте всі речі, які ви здаєте разом з житлом. Це збереже і ваші нерви, і ваші гроші», - розповів представник одного з вінницьких агентств нерухомості Віталій.

Особливо, каже рієлтор, фіксація стану квартири, допомагає тоді, коли заселяються сім’ї з дітьми та тваринами. «Ви, як власник, який все чітко зафіксував на фото і відео, можете заздалегідь обговорити, що у разі пошкодження майна, квартиранти або самі відновлюють, до прикладу, порвані шпалери чи подертий диван, чи квартирант віддає гроші за ремонт пошкодженої ділянки, чи просто, залогова сума, яка як правило становить повний місяць проживання і сплачується під час першого заселення людей, повертатися не буде», - повідомив рієлтор.

Третя порада, яка найменше користується популярністю серед власників квартир, втім має гарантовану безпеку обох сторін – це укладання договору на оренду квартир.

Порядок складання та укладення цього документа регламентується законом, зокрема 59 главою, статтею 811 Цивільного кодексу. Документ повинен бути створений у письмовому вигляді. Після підписання договір підлягає нотаріальному посвідченню. Після чого, орендодавець повинен повідомити про угоду в податкові органи за місцем проживання. Відтак, особа, яка є власником житла, має сплатити податок на доходи з фізичних осіб, що становить 18%. Плюс до цього потрібно сплатити 1,5% воєнного збору і держмито в розмірі 0,01% від суми договору.

Підтримка держави

За даними Міністерства розвитку громад та територій України, за дорученням Президента України, Урядом було розроблено соціальний пакет для підтримки внутрішньо переміщених осіб, яким врегульовуються питання соціальних виплат, працевлаштування, а також розміщення осіб, які втратили або вимушено покинули своє житло.

«Відтак власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб отримають гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 грн на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку, для компенсації витрат на комунальні послуги», – розказав Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Алгоритм дій для отримання компенсації:

Люди, які мають житло та готові дати прихисток внутрішньо переміщеним особам, повинні повідомити місцеву владу про готовність прийняти у себе переселенців. Для цього необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування із заявою та надати необхідну інформацію. Також, цю інформацію можна надати через вебсайт Прихисток.

Розселення у житлі буде відбуватись лише за згодою власників житла, які погодились надати прихисток.

Щомісячно власники житла, які безкоштовно прийняли у своїх домівках переміщених осіб, будуть отримувати виплату з бюджету через органи місцевого самоврядування.

Рішення за власником житла

Слід пам’ятати, що в будь-якому випадку, рішення про здачу в оренду квартири чи будинку переселенцям, чи людям які не мають статусу ВПО, приймає виключно законний власник житла. Головне правило, якого слід дотримуватися всім – це залишатися законослухняними громадянами України, а у разі виникнення проблем з орендою – звертатися до правоохоронних органів, а не поширювати чутки та неперевірені історії, і не ставати жертвою російської пропаганди.

Чому переселенцям бояться здавати житло у Вінниці: факти, міфи, поради - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info