6 листоп. 2018 16:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

174

0

Чому під час грипу болить горло, голова і виникає кашель, – пояснення від МОЗ

Чому під час грипу болить горло, голова і виникає кашель, – пояснення від МОЗ

 До лікарень госпіталізували 273 громадян, 248 з яких – діти. Летальних випадків не зареєстровано.


Чому під час грипу болить горло, голова і виникає кашель, – пояснення від МОЗ

Протягом минулого тижня у Вінницькій облaсті зaхворювaність склaлa 497,9 випaдки нa 100 тис. нaселення, при епідемічному порозі 592,7 випaдків. Це нa 16% нижче покaзникa епідемічного рівня. До лікaрень госпітaлізувaли 273 громaдян, 248 з яких – діти. Летaльних випaдків не зaреєстровaно. 

 Про це повідомляє Лабораторний центр МОЗ у Вінницькій області.

Для проведення специфічної профілактики грипу в цілому по області відібрано 14250 осіб з групи ризику. З початку епідемічного сезону щеплено 2994 особи, в тому числі 594 дитини.

6 листопада на сторінці очільниці МОЗ Уляни Супрун з’явилася публікація, в якій пояснено, чому під час грипу спостерігається нежить, біль і горлі, кашель та гарячка. Зазначається, що такі симптоми — це захисні реакції організму на вірус, що допомагають з ним боротися. Саме вони й свідчать про активну роботу нашого імунітету.

«…Вірус грипу викликає запалення в дихальних шляхах, в носі, горлі та легенях. Він потрапляє до організму повітряно-крапельним шляхом (людина вдихає його) або ж побутовим (передається на руках) і потрапляє в організм через слизові оболонки рота, носа або очей.

Після потрапляння в дихальні шляхи, він зв’язується з клітинами епітелію, що їх вкривають. Коли вірус потрапляє всередину клітини, він перешкоджає їй виробляти білки та стимулює вироблення специфічних вірусних білків. З часом їх кількість збільшується і вони буквально «захоплюють» сусідні клітини.

Таке небажане вторгнення приводить імунну систему в стан готовності до боротьби з хворобою. Саме тому більшість симптомів грипу насправді пов‘язані з імунною реакцією організму на вірус.

Чому виникає набряк і біль у горлі?

Одним з типів клітин, які борються з вірусом, є білі кров’яні тільця Т-лімфоцити. Іноді їх навіть називають «солдатами» імунної системи. Коли Т-клітини локалізують білки вірусу грипу, вони починають розростатися в лімфатичних вузлах навколо легень та горла. Це викликає набряки та біль у цих лімфатичних вузлах. Позбавитись цього симптому можна тільки тоді, коли організм повністю одужає.

Чому виникає кашель?

Збільшення кількості слизу в легенях внаслідок відповідної імунної відповіді на інфекцію, викликає кашель як рефлекс, щоб очистити дихальні шляхи. Як правило, цей процес також спричинений активністю Т-клітин в легенях. Боротьба з вірусом в легенях, призводить до появи симптомів схожих до розвитку бронхіту. Це може погіршити стан у разі наявності попереднього захворювання легень та утруднити дихання.

Чому виникає головний біль та гарячка?

Щоб належно боротися з вірусом, імунні клітини потрапляють в кровотік. Цей процес може впливати на ділянку головного мозку в гіпоталамусі, що регулює температуру тіла. Внаслідок чого виникають гарячка та головний біль.

Якщо ви відчуваєте ці симптоми, перше, що треба зробити — звернутися до лікаря та не бігти в аптеку за антибіотиками, «імуномодуляторами» чи рослинними засобами.

Лікар за потреби може призначити препарати для усунення симптомів (парацетамол чи ібупрофен для зниження високої температури, засоби від нежитю чи болю в горлі).

Симптоми грипу — результат активної роботи нашої імунної системи. Тому важливо створити своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом — дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень, пийте багато рідини, провітрюйте приміщення та за можливості робіть вологе прибирання. У нашої імунної системи є достатньо ресурсів для боротьби з хворобою. Головне — не заважати», - зазначено у публікації.

Щоб мінімізувати ризики захворіти, фахівці закликають вакцинуватись від грипу.

Раніше ми писали, щоб вберегтися від грипу, вінничани вже можуть за півціни вакцинуватись від різних штамів грипу, які будуть поширюватись цієї зими. Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) забезпечені експрес-тестами, з допомогою яких можна визначати, чи є в організмі вірус і якої групи. Такі заходи передбачені у програмі міської ради «Стоп грип», яка вже третій рік поспіль діє у Вінниці.

Вінниця.info