12 лют. 2015 13:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

81

0

Чому вінничанам не варто захоплюватися 3D-фільмами

Чому вінничанам не варто захоплюватися 3D-фільмами

 3D-фільми цікаво та небезпечно


Чому вінничанам не варто захоплюватися 3D-фільмами

 Поява технічних новинок уже не дивує людину, а використовувати наукові інновації в повсякденному житті перетворилося на традицію. З часом людина настільки звикла до технологічних продуктів, що вже й не уявляє життя без них. Однак слід пам'ятати, що будь-яка мало досліджена новинка може тим чи іншим чином впливати на здоров'я. Так, вчені встановили, що 3D-фільми небезпечні для людського організму.

Статистика французького порталу новин lesnumeriques.com така:

 - 33% опитаних дивляться 3D-відео без проблем;

 - 27% відчувають певний дискомфорт;

 - 22% скаржаться на погіршення самопочуття;

 - 7% відчувають сильний головний біль;

 - 11% після перегляду 3D-фільму зазначають інші симптоми погіршення самопочуття.

Як виявилося, 3D-кіно, яке вже полюбилося багатьом, коли, одягнувши окуляри, можна зануритися в барвистий і дивовижний світ, не всім подобається.

Найочевидніший вплив 3D на людину — це вплив на зір. Однак, це не єдина причина, по якій деякі лікарі вважають його шкідливим. Під час перегляду в організмі відбуваються серйозні фізичні реакції, які можуть призвести до неприємних наслідків.

Чи варто поспішати купувати квиток на сеанс 3D-кіно?

Насправді, для більшості людей перегляд 3D-фільмів не викликає жодних больових відчуттів і людей, яким таке кіно протипоказано, зовсім небагато. Загалом, і звичайне телебачення може принести не менше шкоди. А от люди з порушенням зору — короткозорість або далекозорість — після перегляду 3D-епізодів будуть відчувати дискомфорт, викликаний перенапруженням. Але саме для нейтралізації напруги зору створені спеціальні окуляри, які видаються кожному глядачеві при вході в зал. Слід пам'ятати, що люди з порушенням бінокулярного зору, коли одне око бачить краще за інше, не відчують 3D-ефекту.

Британські вчені провели опитування 1000 глядачів, що використали ці спеціальні окуляри для перегляду фільмів у режимі 3D. В результаті лише 20% глядачів знаходилися в стані спокою під час кіносеансу, а інші 80% відчували ті чи інші нездужання. Багато хто з них стверджували, що окуляри псують їм зір. Вчені встановили, що 3D-ефекти чинять тиск на очний нерв і очні м'язи.

Офтальмологи радять дивитися тривимірні картини як можна рідше, не більше 2–3 разів на тиждень, щоб кожен сеанс не перевищував 2 годин, а краще ще менше. А деяким особливо чутливим людям перегляд 3D-фільмів і зовсім заборонений.

Що являють собою 3D-окуляри?

Спеціальні окуляри в 3D-кінотеатрах — це звичайні кольорові фільтри в картонній оправі з різними фільтрами для кожного ока. Така технологія дозволяє лівому оку сприймати свою частину спектра, а правому — свою. Крім того, частіше змінюються кадри: замість звичних 24 кадрів в секунду частота становить 72 кадра в секунду. При цьому кадри для обох очей чергуються.

Треба сказати, що така зарядка для очей протягом перших 15 хвилин навіть корисна. Фахівці кажуть, що за ці 15 хвилин м'язи, що відповідають за налаштування кришталика, повністю розслабляються і очі як би розвантажуються. Але далі відбувається зниження чуттєвості кольорів і виникають відчуття дискомфорту, запаморочення. Добре було б, якби 3D-перегляд тривав якраз 15 хвилин.

Вінничанам слід пам'ятайте, якщо під час сеансу 3D відчувається дискомфорт, головний біль або зниження зору — це явна ознака в порушенні зорової системи і привід звернутися до офтальмолога.

ВИННИЦА.info