18 берез. 2021 17:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

586

0

Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19

Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19

Інтерв’ю з одним із найяскравіших та харизматичних медиків сучасної Вінниччини


Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19

Одним з найяскравіших та харизматичних медиків сучасної Вінниччини, по праву можна назвати Ігоря Матковського. Сам себе він жартома називає місцевим лікарем «Хаусом». Зауважує, є фанатом своєї роботи й тому всі дні тижня проводить там. Одягається яскраво. Картаті та різнокольорові сорочки, штани, шкарпетки та взуття. Навіть в інфекційних відділеннях практично ніколи не одягає халат. А Міністра охорони здоров’я зустрічав у вишиванці. Проте, головним «аксесуаром» за останній рік називає – медичну захисну маску. Завдяки їй та іншим мірам перестороги, йому вдалося не заразитися COVID-19.

Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19

«Мої працівники, як бачать мене у халаті, можуть і не впізнати. Якось, такий стиль у мене. Наскільки воно прийнятно з інфекційної точки зору, то напевне, хтось мене буде засуджувати. Тому, що це все ж таки спецодяг. Має убезпечувати. Але, я так вже якось звик. Просто знаю ключові точки впливу і ключові точки входу інфекції. Через те, я сам себе важко уявляю, наприклад, без маски. Навіть не помічаю, що вона знаходиться на мені», - розповідає Вінниця.info Ігор Анатолійович.

Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19  - фото 2

Зауважимо, він лікар-інфекціоніст з понад 25-річним стажем. Від 2006-го керував Вінницьким обласним клінічним центром профілактики та боротьби зі СНІДом. Нині, на базі якого відкрили регіональний Клінічний Центр інфекційних хвороб, де лікують «ковідних» пацієнтів.

«Від 17 квітня 2020 року, як я надаю медичні послуги пацієнтам з ковідом. Реально, я не інфікувався. І перед самим щепленням, за кілька днів робив визначення титрів антитіл. І знову, як і у попередні тестування, у мене показало, що імуноглобулінів немає. Ні М, ні G.Тому! Одягаємо маски, миємо ретельно руки, спілкуємося з меншою кількістю людей. І більше проводимо часу на свіжому повітрі. Як бачите, на моєму власному прикладі, ці правила діють», - підкреслює він.

Попри те, що Матковський практично цілодобово присвячує себе роботі, він радить убезпечувати себе від інфекційних хвороб будь-де, і будь-коли. Особливо, у часи пандемії.

«Захист, до речі, він має бути не лише на роботі. Він має бути всюди. Ми нині живемо у такий період, поки не буде щеплено мінімум 70 відсотків населення, ми маємо захищатися. І те, що хтось говорить, а я перехворів, я не захворію, це абсолютна неправда. Була така фіксація, коли у Тернопільській області троє людей, які третій раз захворіли на коронавірусну інфекцію. Напевно, це різні штами. Але є такий факт», - продовжує Матковський.

Вінниця.info вже писала про те, що у Департаменті охорони здоров'я та реабілітації ОДА назвали однією із головних подій останнього року -створення Комунального некомерційного підприємства «Клінічний центр інфекційних захворювань Вінницької обласної». Яким і керує Ігор Матковський.В Облдержадміністрації також зауважили, що цей медзакладбудуть надалі підтримувати для того, щоб робити його ще не лише потужнішим та одним з найкращих в Україні. Сам Ігор Анатолійович вже нам розповідав, що у тут у майбутньому будуть надаватися послуги з іншими інфекційними захворюваннями і сучасного діагностичного центру. Клініка буде розрахована на випадки особливо небезпечних захворювань. Тут відкриють ізоляційні бокси з усіма стандартами інфекційного контролю. Саме, як для режимних об’єктів. А поки вирує пандемія, тут рятують сотні пацієнтів уражених COVID-19.

Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19  - фото 3

«Практично всі, зі ста відсотків пацієнтів, які потрапляють до нас, вони потрапляють з пневмонією. Запалення легенів, і це, напри великий жаль, не перші дні захворювання. Це десь 8-11 доба. І навіть більше. Звичайно, якщо вже потрапляють до нас, то з мінімум середні ступені важкості. А то і важкі. Але, найгірше всього, багато пацієнтів, які отримують вже дома, під наглядом сімейних лікарів, сильнодіючу бактеріальну терапію. Навіть гормони. І коли їх вже привозять до нас, то обмежується вибір антибактеріальної, або протизапальної терапії. Ми просто благаємо сімейних лікарів діяти суто Стандарту надання медичної допомоги пацієнтам. А самим пацієнтам, у жодному разі, не займатися самолікуванням. І ще, хочеться звернутися до людей, абсолютно без виключення. Не важливо, у якій зоні знаходиться регіон. Поводьте себе, ніби знаходитеся у локдауні. Жорсткі міри захисту мають бути в пріоритеті та персонально», - констатує Матковський.

Звертаємо увагу, Ігор Матковський також буде досліджувати дію індійської вакцини «AstraZeneca», якою зробив щеплення ще на початку березня.

Чому вінницького лікаря «Хауса» співробітники не впізнають у халаті та як йому вдалося не заразитись COVID-19  - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info