3 серп. 2020 17:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

377

0

Чому зникають гроші на проїзд з муніципальних карток вінничан і що з цим робити

Чому зникають гроші на проїзд з муніципальних карток вінничан і що з цим робити

У Вінниці проблема з муніципальними картками вінничан


Чому зникають гроші на проїзд з муніципальних карток вінничан і що з цим робити

До редакції Вінниця.info звернулась вінничанка зі скаргою, що не могла розрахуватись муніципальною карткою за проїзд у транспорті, при тому, що картку поповнила кілька днів тому. Коли в тролейбусі провела карту через валідатор, опція була відхилена через недостатню суму коштів на рахунку.

«Де поділись 50 гривень? Повідомлень про те, що з картки списані кошти, також не надходило», - обурюються нам вінничанка. І такі випадки не поодинокі.

У соцмережах вінничани пишуть про те, що мають проблеми з оплатою проїзду в громадському транспорті. У тих, хто розраховується через банківську картку або PayPass, оплата проходить не одразу або вже тоді, коли вони довгий час транспортом не користувалися. А у тих, хто користується муніципальними картками, на валідаторі пише, що картку заблоковано або немає коштів, навіть якщо вона поповнювалася.

«Сьогодні в моїх знайомих зняло з карти за проїзд в місцевому транспорті, хоча вони були за містом взагалі декілька днів!! Боги!!» – пише в мережі Віталій Павловський.

«У мене зняло через 11! діб! Тобто, платіж, типу, не пройшов, і я заплатила з картки Приват. Там пройшов зразу. А цей зняло через 11 днів!», – пише Вікторія Родінкова.

Чому зникають гроші на проїзд з муніципальних карток вінничан і що з цим робити

Чому зникають гроші на проїзд з муніципальних карток вінничан і що з цим робити - фото 2

Чому зникають гроші вінничан

Роз’яснення від «Вінницякартсервіс»

У «Вінницякартсервіс» пояснюють списання коштів тим, що місяць не працював сервер. Так кошти за оплату проїзду одразу не зараховувало. Тому зараз, коли сервер знову працює, почалося масове списання коштів.

«Якщо ми говоримо про оплату банківськими картками то так, є такий нюанс, що транзакції проходять або через день, або той же день, але в різний час. Все залежить від банку. В чому зараз проблема, коли почалися масові звернення? У нас місяць не працював сервер і не на всіх бортах (валідаторах) вивантажували банківські транзакції.

Для того, щоб отримати дані по цих транзакціях, щоб зрозуміти, що відбувається, технічний відділ минулих вихідних вручну зробив вивантаження даних з більш ніж з 300 бортів громадського транспорту. І нарешті ці транзакції дійшли до банківських серверік, що спричинило масове списання коштів. Все відбулося в один день відразу. Це може бути оплата проїзду, яку ви здійснювали фактично з 5 липня, відтоді якраз у нас не працював сервер», – розповіла Вінниця.info речниця КП «Вінницякартсервіс» Вероніка Савчук.

У «Вінницякартсервіс» просять повідомляти їм, якщо є якісь нюанси із банківськими картками.

«Всі скарги, які надходять, перевіряються технічним відділом, тому ми просимо усіх, якщо є якісь нюанси з банківськими картками, то краще писати нам одразу на гарячу лінію. Буває так, що сюди важко додзвонитися, то можна писати в чат техпідтримки у Телеграм, а якщо немає Телеграм, то у Фейсбук.

Для перевірки транзакції ми просимо 6 перших цифр і чотири останніх. Якщо оплата здійснюється через додатки PayPass, то потрібен номер віртуальної карти. Коли ми отримуємо ці дані, бачимо повну картину по вашим поїздкам громадського транспорту – в який день була оплата. Навіть якщо вам прийшло повідомлення, що зняло за один раз 20 гривень, воно все зарахувало за кілька днів», – додає Вероніка Савчук.

За весь період роботи, у «Вінницякартсервіс» було лише два випадки несанкціонованого списання коштів. Перший – коли знімало 72 гривні під час тестування. Другий – коли у користувача просто списало 4 гривні, але всі кошти повернули.

«Картка заблокована». Що робити?

В Телергам-чаті техпідтримки «Муніципальна картка вінничанина» люди звертаються також з подібними питаннями. Розповідають, що часто отримують сповіщення при розрахунку муніципальною карткою, що «картка заблокована через заборгованість». Або ж запитують, куди звернутися, якщо довго не користувалися транспортом, а кошти за проїзд знімало.

Чому зникають гроші на проїзд з муніципальних карток вінничан і що з цим робити - фото 3

«Це також пов’язане із сервером, зараз картки відновлюються. Бувають такі випадки ще, коли люди тільки купили картку і не дуже добре розуміють, як нею користуватися. Вони не туди прикладають картку, руйнується чіп всередині. Якщо кілька разів неправильно прикласти картку, то система може її заблокувати, тому що вона може сприйняти це як «чужий організм», – каже Вероніка Савчук.

Якщо проблема стосується банківської картки, вінничанам радять звертатися або на Фейсбук, або в чат у Телеграмі. Якщо питання по муніципальній картці (коли пише «картка невідповідна/заблокована), потрібно звертатися до офісу «Вінницякартсервіс» (Соборна,36). На місці пишеться заява і якщо проблема буде в чіпові, по можливості на наступний день повернуть картку, або здійснять заміну.

Раніше ми писали, що «Вінницякартсервіс» створив зручний додаток для смартфонів, за яким вінничани можуть контролювати витрати муніципальної картки, а також переглядати історію поповнення.

Нагадаємо, вінничани можуть поповнювати електронний проїзний – Муніципальну картку, з балансу мобільного рахунку Київстар. Послуга доступна всім абонентам передплаченої форми обслуговування.

Починаючи з 1 травня, оплата за проїзд в громадському транспорті міста здійснюватиметься виключно у безготівковій формі. Оплатити проїзд можна буде за допомогою муніципальних карток вінничанина, безконтактних банківських карток та смартфонів з NFC шляхом прикладання їх до валідатору. Перевірятиме оплату проїзду служба контролю.

Читайте також: Де у Вінниці можна купити картку для оплати проїзду в трамваях? Адреси кіосків.

«Вінницякартсервіс» дало відповіді на 7 питань, які найчастіше задають вінничани про оплату проїзду муніципальною і банківською карткою.

Вінниця.info