26 квіт. 2016 09:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

163

0

Чорнобильська трагедія: вінницькі рятувальники гасили пожежі на АЕС і зводили саркофаг

Чорнобильська трагедія: вінницькі рятувальники гасили пожежі на АЕС і зводили саркофаг

 Як вінницькі рятувальники ліквідували аварію в Чорнобилі 


Чорнобильська трагедія: вінницькі рятувальники гасили пожежі на АЕС і зводили саркофаг

 Сьогодні, 26 квітня, увесь світ згадує чорнобильську трагедію, що сталася 30 років тому. Жахливі наслідки катастрофи на 4-му блоці АЕС не дають забути про себе і сьогодні.

26 квітня о 1 годині ночі на четвертому енергоблоці найбільшої на той час атомної електростанції в СРСР стався вибух, який повністю зруйнував реактор. В атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих у 1945 році на Хіросіму.

Радіонуклідами було забруднено більш ніж 145 тисяч кв. км території України, Білорусії та Росії. Для ліквідації наслідків катастрофи мобілізували понад 600 тисяч осіб. Усунення її наслідків триває досі.

Найстрашнішим стало те, що евакуювати населення почали лише через добу після трагедії. Це було явною помилкою, оскільки в цей день вітер дув у напрямі Прип'яті, яка знаходилася за 4 кілометри від ЧАЕС. Сосновий бір, який знаходився між містом і ЧАЕС під дією радіації перетворився на «рудий ліс».

Чорнобильська трагедія: вінницькі рятувальники гасили пожежі на АЕС і зводили саркофаг

До 6 травня евакуювали жителів населених пунктів 30-кілометрової зони. Всі мешканці встигли отримати чималу дозу радіації.

Тоді чорнобильську катастрофу ліквідували тисячі рятувальників. Не вийнятком стали і вінничани.

За інформацією ГУ ДСНС Вінниччини, Вінницький зведений загін пожежників в складі 223 чоловік вирушив на станцію вже через 25 днів після аварії. Командував бійцями служби «101» Володимир Бабкін.

Подільські вогнеборці відкачали понад 16 тонн «важкої» води з підвалу 4-го енергоблоку та шлаковідстійника. Саме бійці вінницького гарнізону подавали воду на виготовлення бетонного розчину для стін саркофагу, брали участь у ліквідації масштабної пожежі в тунелі між 3-м та 4-м енергоблоками станції. Зведений загін області ліквідував 4 лісових та 3 торф'яних пожежі у 30-кілометровій зоні, щоденно проводив дезактивацію територій, будівель та споруд на території ЧАЕС, Чорнобиля та смт Іванкова.

Пожежники з Вінниччини відтягнули у так звані «могильники» усі опромінені автоцистерни з території станції, на яких по сигналу тривоги прибули перші пожежні караули з Прип'яті та Чорнобиля (саме ця техніка працювала на гасінні пожежі на 4-му енергоблоці станції 26 квітня 1986 року), адже згадані пожежні машини блокували проїзд будівельній техніці. Група профілактиків забезпечувала пожежну безпеку при проведенні вогневих робіт у тунелі під 4-м енергоблоком станції.

Чорнобильська трагедія: вінницькі рятувальники гасили пожежі на АЕС і зводили саркофаг - фото 2

Крім того, по 14-15 днів в період з 1987 по 1990 рік чимало подільських вогнеборців добровільно вахтовим методом працювали в Чорнобилі.

Внаслідок радіаційного випромінювання від хвороб загинули: Василь Бездєтний, Анатолій Бельмесов, Володимир Бондар, Петро Войтко, Іван Герасименко, Володимир Герасименко, Олександр Гусарський, Володимир Голозуб, Петро Меліхов, Юрій Харитонов, Василья Прокоп'юк, Степан Безрученко, Петро Асафат та багатьох інших наших земляків.

Масштаб Чорнобильської аварії сколихнув увесь світ… 

Чорнобильська трагедія: вінницькі рятувальники гасили пожежі на АЕС і зводили саркофаг - фото 3

ВИННИЦА.info