31 лип. 2020 13:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

170

0

Чи будуть пільги на податки і комуналку для жителів приєднаних до Вінниці сіл?

Чи будуть пільги на податки і комуналку для жителів приєднаних до Вінниці сіл?

З наступного року до Вінниці приєднають ще 7 населених пунктів


Чи будуть пільги на податки і комуналку для жителів приєднаних до Вінниці сіл?

З 2021 року до Вінницької об’єднаної територіальної громади приєднаються ще 7 населених пунктів: Вінницькі Хутори, Писарівка, Стадниця, Гарвишівка, Щітки, Великі та Малі Крушлинці. У зв’язку з цим, постало питання, чи компенсуватиме місто «втрати» селян, які пов’язані зі збільшенням плати за комунальні послуги, а також податки на землю.

Під час брифінгу 31 липня мер Вінниці Сергій Моргунов повідомив, що у деякий населених пунктах податок на землю більший, чим у Вінниці. А щодо комунальних послуг, то вже кілька років для міста і села діє єдиний тариф на електроенергію.

«Вінниця і прилеглі села досить тісно пов’язані між собою, багато дітей навчаються у наших закладах освіти, багато хто їздить до міста, щоб отримати адміністративні послуги або в лікарні. Тепер буде створено велику так звану Вінницьку міську ОТГ, в яку увійде 7 громад.

Якщо говорити про виклики з точки зору на сплату комунальних послуг, то вже декілька років по електроенергії (наприклад) діє єдиний тариф що для міста, що для села. Щодо податків на землю. В деяких громадах податок на земельні ділянки більший, чим у третій зоні міста Вінниці. Тому не можна стверджувати, що підняття податків відбудеться в цей раз. Мало того, є повноваження місцевих органів влади щодо визначення конкретно по зоні відповідного податку на землю.

Якщо ми говоримо про приватну власність – це не порушення прав громадян, тому боятися нічого. Коли ми приєднали Десну, люди не відчули для себе «утиск», а навпаки отримали можливості щодо покращення транспортної інфраструктури, проведення ремонту по дорогам», – зазначив Сергій Моргунов.

Чи будуть пільги на податки і комуналку для жителів приєднаних до Вінниці сіл?

Як йдеться на сайті «Децентралізація», до складу Вінницької ОТГ також увійде село Щітки Писарівської сільської ради. Нагадаємо, в жовтні 2018-го року селище Десну офіційно приєднали до Вінниці.

В квітні 2019-го вінничанин зареєстрував петицію щодо приєднання до міста низки навколишніх населених пунктів.

В рамках соцопитування, яке проводила агенція «Соціоінформ» в червні, у мешканців Вінниці та прилеглих населених пунктів, як вони ставляться до створення Вінницької ОТГ. Тоді 51% опитаних відповіли, що ставляться позитивно, 29% – нейтрально, 21% – негативно.

Вінниця.info