7 берез. 2019 09:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

219

0

Чи будуть у Вінниці автомати для збору пластикових пляшок? Відповідь на петицію

Чи будуть у Вінниці автомати для збору пластикових пляшок? Відповідь на петицію

Вінницька мерія відповіла на петицію вінничан щодо встановлення фандоматів у місті


Чи будуть у Вінниці автомати для збору пластикових пляшок? Відповідь на петицію

6 березня Вінницька міська рада відповіла на звернення вінничан щодо встановлення автоматів для збору пластикових пляшок, за що нараховуватимуться гроші. У мерії пояснили, що вартість одного автомату складає від 200 тисяч гривень. Для отримання певного економічного ефекту, потрібно встановити не менше 10 автоматів – на 2019 рік бюджетом міської територіальної громади не передбачено коштів на придбання таких автоматів.

«При розгляді зазначеного питання, профільним департаментом ознайомлено з системою збору використаної тари за допомогою фандоматів. Принцип роботи заставної (депозитної) системи збору полягає в тому, що при здачі тари в фандомати, автомат повертає частину грошей, сплачених при купівлі напою, або надає бонуси для використання їх в торгівельному закладі. Така система ефективно працює в багатьох супермаркетах Європейських країн.

На жаль, в Україні, не налагоджено подібне співробітництво між вітчизняними виробниками та операторами торгівельних мереж. А існуюча законодавчо-нормативна база не дає змоги місцевій владі зобов'язати торгівельні мережі встановлювати подібні автомати.

Щодо встановлення подібних автоматів за бюджетні кошти, повідомляю що, вартість одного автомату складає від 200 тис. грн. Для отримання певного економічно обґрунтованого ефекту, потрібно встановити не менше 10 автоматів. На жаль, бюджетом міської територіальної громади на 2019 рік не передбачено коштів на придбання фандоматів», – йдеться у відповіді міської ради.

Міська рада зазначила, що для зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище, у Вінниці впроваджена система роздільного збирання побутових відходів. Мешканцям запропоновано складувати ресурсоцінні компоненти (ПЕТ-пляшка, папір, скло, метал) в контейнери сухої фракції. Які після проходження процесу сортування, направляються на переробку.

Також, в 2018 році силами КУП «ЕкоВін», проведено закупівлю 100 контейнерів для ПЕТ-пляшки за процедурою електронних торгів. Частина з них вже розташована на контейнерних майданчиках багатоповерхової забудови міста. Крім того, мешканці мають можливість здавати пластикові вироби в пункти прийому вторинної сировини, що розміщені в кожному мікрорайоні міста», – йдеться у відповіді міської ради.

Вінниця.info