23 берез. 2020 16:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Здоров‎’‎я
0

58

0

Чи можуть вінничани заразитись коронавірусом, якщо продукти в магазині пакувала хвора людина?

Чи можуть вінничани заразитись коронавірусом, якщо продукти в магазині пакувала хвора людина?

Заступник міністра охорони здоров’я відповів на питання


Чи можуть вінничани заразитись коронавірусом, якщо продукти в магазині пакувала хвора людина?

Заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, який виконує обов’язки головного санітарного лікаря України, під час брифінгу 23 березня відповів на питання, які українці задавали он-лайн. Люди питали, чи можна заразитись COVID-19, якщо при доставці товару з магазину, замовлення зібрано хворою людиною «виділення» якої потрапили на упаковку, чи самі продукти. Протягом якого часу вірус буде активним?

«Це не можливо, щоб продукти пакувала хвора людина, оскільки процес приготування і пакування продуктів харчування повинен відбуватись до принципів ХАССП (НАССР), які працюють в підприємствах харчової промисловості. Для цього є контрольні органи і суб’єкт господарювання, який забезпечує підготовку продуктів харчування. Він зобов’язаний контролювати наявність симптомів хвороби, в тому числі респіраторної хвороби в своїх працівників. При появі таких симптомів він зобов’язаний відсторонити людину від роботи. Для цього є ряд нормативно-правових актів, якими це чітко передбачено.

Система ХАССП має певні критичні точки, відбувається щоденний контроль. Це унеможливлює потрапляння того що було перераховано при запитанні», - відповів В. Ляшко.

Також запитали, чи варто вдома мити упаковку після магазину.

«Ми повинні дбати про свою особисту гігієну. В першу чергу це чисті руки. Тому коли ми розпаковуємо упаковку, ми перекладаємо продукти в чисту домашню тару. Упаковку ми передаємо під утилізацію. Руки миємо під проточною водою як мінімум 45 секунд, обробляючи руки звичайним милом. Це запобігає проникнення вірусу в організм», - повідомив в.о. головного санітарного лікаря країни.

Відповідь - у відео з 15.28 хв:


Довідка.

Система НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Одна з основних цілей упровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану – до столу».

Упровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та від 18.05.17 р. № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (далі – Закон № 771 та Закон № 2042).

Нагадаємо, станом на 10 годину ранку 23-го березня у Вінницької області було зареєстровано 19 підозр на COVID-19. Зразки матеріалів від 17-ти захворілих були досліджені у вірусологічній лабораторії – коронавірус не виявлено. Зразки матеріалів від 2-х захворілих досліджуються.

У Вінницькій області з 23 березня посилили карантинні обмеження: обмежили години роботи продуктових ринків, заборонили продавати домашню «молочку». Зобов’язали проводити температурний скриніг у продавців та покупців. Населення зобов’язують обов’язково носити засоби індивідуального захисту. У населених пунктах проводити дезінфекцію зупинок і вулиць. В разі необхідності будуть залучати техніку з підприємств різних форм власності. Запроваджують піші патрулі,

Вінниця.info