23 трав. 2019 17:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Новини компаній
0

458

0

Чи небезпечна тромбоцитопенія?

Чи небезпечна тромбоцитопенія?

Тромбоцити дуже важливі в організмі людини, і зменшення їхньої кількості має погані наслідки для здоров’я


Тромбоцити - частки крові, що циркулюють у плазмі поряд з лейкоцитами й еритроцитами у неактивному стані. Коли виникає пошкодження судин внаслідок травми тощо, тромбоцити активізуються та своєю масою закривають ушкоджену ділянку. окрім того, тромбоцити, розпадаючись, виділяють речовини, що сприяють загоєнню тканин та швидкому оновленню клітин організму.

Отже тромбоцити дуже важливі в організмі людини, і зменшення їхньої кількості має погані наслідки для здоров’я. Тромбоцитопенія - хворобливий стан зниження рівня тромбоцитів у крові. Найчастіше, організм сам відновлює баланс, але іноді трапляються ситуації, коли діяти треба негайно. Спеціалісти розказали, чим небезпечна тромбоцитопенія - стан, коли тромбоцити в крові падають.

Причини виникнення тромбоцитопенії

Чи небезпечна тромбоцитопенія?

Серед низки причин виділяють первинну та вторинну тромбоцитопенію. Первинна - дуже рідкісна форма, трапляється раз на 700-800 тис осіб, пов’язана з генетичними мутаціями та проявляється від народження.

Вторинні форми мають причинами інші хворобливі стани:

  • алкоголізм
  • радіаційне опромінення
  • хіміотерапія пухлин
  • апластична анемія
  • мієлобластна анемія
  • інфекції, бактеріальні та вірусні
  • цирроз печінки
  • алергія на ліки (найчастіше антибіотики)
  • депонування тромбоцитів у селезінці
  • ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

“Після прийому цитостатиків - медикаментів, що впливають на ракові клітини, може розвиватися гостра тромбоцитопенія. При цьому лікар приймає рішення, залежно від стану пацієнта, про лікування препаратом тромбопоетину. Наразі єдиний такий препарат в Україні - Емаплаг, що лікує тромбоцитопенію після хіміотерапії,” - розказали спеціалісти.

Ризики при тромбоцитопенії

Чи небезпечна тромбоцитопенія? - фото 2

Зниження тромбоцитів нижче рівня 150 тис на л крові призводить до важких наслідків. Найперший і важкий наслідок - це неможливість нормального згортання крові. Судини, що можуть бути уражені, не в змозі закрити ділянку ураження тромбоцитним корком, оскільки тромбоцитів або замало, або вони неактивовані та не можуть зліпитися до купи. Це означає насамперед те, що поранення та кровотеча не зупиняться або зупинятимуться дуже довго.

Також під час ідіопатичної тромбоцитопенії часті крововиливи під шкіру, тому цей стан називають пурпура за колір синців. Менструальні кровотечі стають занадто інтенсивними, адже епітелізація матки відбувається надто повільно.

Можливі часті та тривалі кровотечі з носа, кровоточивість ясен, підвищений ризик дуже небезпечної кровотечі в шлунку та дванадцятиперстної кишки.

“Якщо пацієнт дізнався про патологію, що збільшує ризики інших патологій, як-от тромбоцитопенія, то він має укласти договір із страховою компанією, такою як АХА або іншою крупною, що пропонують широкий перелік станів здоров’я для страхування. Це дозволить уникнути проблем під час оформлення страховки, адже заздалегідь вносячи усі деталі про своє здоров’я, клієнт підвищує свої шанси на отримання страховки на лікування,” - розказали спеціалісти компанії InSfero.

Що треба робити, коли тромбоцити падають? Лікарі радять дотримуватися сбалансованої дієти та розпочати лікування препаратами тромбопоетину, якщо цей варіант є доцільним у конкретному випадку.