15 берез. 2019 11:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

260

0

Чи спускатимуть Вишенське озеро і хто його забруднює? Громадські організації Вінниці ініціюють очищення водойми

Чи спускатимуть Вишенське озеро і хто його забруднює? Громадські організації Вінниці ініціюють очищення водойми

Чи почистять Вишенське озеро? Громадські організації Вінниці ініціюють очищення водойми


Чи спускатимуть Вишенське озеро і хто його забруднює? Громадські організації Вінниці ініціюють очищення водойми

14 березня громадські організації Вінниці провели з представниками влади спільні консультації аби знайти відповідь на питання, як перетворити забруднене Вишенське озеро на рекреаційну та екологічну зону. В результаті, дійшли згоди, що офіційно створять робочу групу з числа представників профільних управлінь та департаментів, місцевих мешканців, громадських активістів та експертів, аби провести дослідження стану водойми та мати підстави для фінансування певних видів робіт і можливої співпраці з міжнародними донорами.

Вишенське озеро займає площу більше 50 гектарів. Узбережжя водойми є одним з найулюбленіших місць відпочинку вінничан, де проводять дозвілля жителі мікрорайонів Вишенька, Слов’янка, Пирогова… Попри прекрасне розташування, чудові краєвиди та паркову зону, купатись в озері небезпечно через захаращене дно та показники якості води. Щороку там встановлюють інформаційні таблички, хоча правил дотримуються не всі.

Громадська організація ГО «Центр UA» разом із представниками громадської ради при екоінспекції, міської ради, експертами, активістами та мешканцями 14 березня говорили про основні чинники забруднення.

«Є дві основні причини забруднення: відсутність централізованої системи каналізування приватного сектору та відсутність локальних очисних споруд зливової каналізації. Останнє найбільш глобально впливає на поганий стан водойми.

Якщо все залишити як є, ми втратимо екологічну стійкість водойми. Підвищиться рівень захворюваності мешканців, адже люди все одно купаються там та втратимо одну з важливих рекреаційних зон міста», - говорить представниця ГО «Центр UA» Олена Данілова.

Щоб зрушити питання очищення водойми з «мертвої точки», необхідно щоб робоча група напрацювала комплексний план з очищення озера, написала проект з очищення та знайшли фінансування для проекту. Джерел фінансування може бути декілька - з обласного бюджету, міського бюджету, фонду регіонального розвитку… Сума для очищення озера потрібна значна.

Проте для початку потрібно припинити процес забруднення водойми. 14 березня місцева мешканка продемонструвала фото на різних ділянках Вишенського озера, в яке виходять труби та жолоби. Багато таких «мереж» у водойму йде на вулиці Подільській. Представниця Асоціації органів самоорганізації населення повідомила, що зазначена вулиця не під’єднана до мереж центральної каналізації, бо не всі власники домогосподарств можуть скинутись по 80 тис. гривень на підключення до мереж.

Що тече в озеро невідомо. Тому з 18 березня працівники Муніципальної поліції спільно з представниками квартальних комітетів проводитимуть рейди, аби виявляти порушення та запобігати забрудненню водойми.

Як вінничани проводять довкілля на Вишенському озері, дивіться у фоторепортажі Вiнниця.info.

Чи спускатимуть Вишенське озеро і хто його забруднює? Громадські організації Вінниці ініціюють очищення водойми

Вишенське озеро

Чи спускатимуть Вишенське озеро і хто його забруднює? Громадські організації Вінниці ініціюють очищення водойми  - фото 2

Вiнниця.info