17 лип. 2021 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

176

0

У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї

У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї

Зброя з найдавніших часів була засобом обстоювання честі та оборони рідної землі.


 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї

У Вінниці в обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Зброя та військове спорядження: від давнини до сучасності». Виставковий проєкт приурочений до 30-річчя Незалежності України. Усі охочі мають змогу дізнатись про предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя. Адже впродовж тисячоліть зброя вирішувала хід історії, саме у ній втілювались передові технології, вміння та знання людства.

Про це повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей.

Виставковий проєкт відбувся у рамках міжмузейного обміну. Він репрезентує раритетну зброю та військове спорядження з фондових зібрань Національний музей історії України (288 предметів) та Вінницького обласного краєзнавчого музею.

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї

Така міжмузейна співпраця розширює можливості презентації раритетних експонатів у регіонах. Цього разу завдяки їй вінничани матимуть можливість споглядати найкращі зразки озброєння з колекції Національного музею історії України, прослідковуючи еволюцію зброї від палеоліту до сьогодення.

Відкриття виставки зібрало її організаторів і творців, а також усіх поціновувачів зброярської майстерності та дослідників зброї різних історичних періодів.

Детальніше про виставку:

Предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя представлено в археологічній частині експозиції. З-поміж найдавніших експонатів: гостроконечники та вістря доби середнього палеоліту (100 — 40–30 тис. років тому); перші кам’яні сокири, що з’являються в неоліті (VІІ–V тис. до н. е.). Експонується чимало видів зброї, які виникли ще за кам’яної доби, зокрема, списи, ножі, сокири та луки зі стрілами.

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї - фото 2

На виставці можна побачити енеолітичні кам’яні сокири та булави, а також зброю доби бронзи: ножі, сокири, вістря списів та сокири-кельти (V–ІІ тис. до н. е.).

Скіфське озброєння репрезентують короткі залізні мечі-акінаки, вістря стріл та списів, деталі обладунків, кінська збруя та похідне спорядження VІІ–ІV ст. до н. е. Військову культуру сарматів ілюструють матеріали з всесвітньо відомого комплексу поховання сарматського вождя І ст. н. е., яке було виявлене біля с. Пороги, колишнього Ямпільського району Вінницької області.

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї - фото 3

Новий етап в історії військового мистецтва розпочинається в IX ст. після утворення Давньоруської держави. На виставці експонуються численні зразки озброєння як давньоруських воїнів, так і представників кочівницького світу.

Озброєння XIV–XVI ст. складалось з тих самих видів, що й за попередніх епох. Виставка демонструє залізні мечі — одноручні, півтораручні, палаші та наконечники списів, піки.Особливу увагу привертають захисні обладунки гусара Речі Посполитої та італійського кірасира XVII ст. Представлено різні типи іранських, турецьких, польських та угорських шабель, що були на озброєнні в українському козацькому війську впродовж XVI–XVIII ст.

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї - фото 4

Вогнепальну зброю репрезентовано різноманітними зразками рушниць, пістолетів з ударно-кремінними, колісцевими та капсульними замками, виготовленими майстрами Західної Європи, Близького Сходу, Кавказу та Японії XVII–XIX ст.

Окремо представлено колекцію холодної зброї, переданої до фондової збірки ВОКМ у 2014 р. управлінням СБУ у Вінницькій області: англійський палаш початку XIX ст. кінного полку лейб-гвардії, японські мечі, африканська церемоніальна зброя ХІХ–ХХ ст. тощо.

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї - фото 5Відвідати виставку зброї всі бажаючі зможуть до 5 грудня.

Вартість квитків по експозиції

  • для дітей — 10 грн (до 18 років)
  • для студентів — 20 грн
  • для дорослих — 30 грн
  • оглядова екскурсія — 100 грн

Квиток на виставку зброї

  • для дітей та студентів — 30 грн
  • для дорослих — 50 грн
  • тематична екскурсія — 100 грн

Комплексний квиток (включає огляд експозиції та виставки зброї)

  • для дітей та студентів — 40 грн
  • для дорослих — 60 грн

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї - фото 6

 У Вінниці відкрили виставку старовинної зброї - фото 7

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото обласного краєзнавчого музею