14 верес. 2022 11:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

288

0

Чиє ім’я носитиме найбільша на Вінниччині бібліотека? Вінничанам пропонують обрати назву

Чиє ім’я носитиме найбільша на Вінниччині бібліотека? Вінничанам пропонують обрати назву

Голосування триває з 13 вересня по 12 жовтня


Чиє ім’я носитиме найбільша на Вінниччині бібліотека? Вінничанам пропонують обрати назву

Серед жителів Вінницької області проводиться вивчення громадської думки щодо присвоєння імені Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці. Наприкінці липня бібліотека позбулася імені російського вченого К.А. Тімірязєва.

Відповідне рішення ухвалили депутати на сесії обласної ради. Наразі жителі області мають можливість обрати ім’я найбільшій обласній книгозбірні.

Про це йдеться в повідомленні Вінницької обласної ради.

Пропонується обрати один із двох варіантів:

  • Вінницька обласна універсальна бібліотека ім. Валентина Отамановського
  • Вінницька обласна наукова бібліотека (Східно-Подільська наукова бібліотека)

Або вінничани можуть запропонувати свій варіант.

Голосування триває з 13 вересня по 12 жовтня. Взяти участь у ньому можна на сайті обласної ради у розділі «Громадська участь»

Чиє ім’я носитиме найбільша на Вінниччині бібліотека? Вінничанам пропонують обрати назву

Довідка

Отамановський Валентин Дмитрович (1893 – 1964) – юрист, історик права та медицини, організатор науки, краєзнавець, громадський діяч. Член Центральної Ради, учасник бою під Крутами. Автор першого в Україні історико-правового дослідження міста (праця «Вінниця в XIV–XVII століттях»).

Очільник Кабінету виучування Поділля – краєзнавчої організації, за зразком якої почали створювати аналоги в інших регіонах України. Кабінет видав 26 власних досліджень, які становили своєрідну «Енциклопедію Поділлєзнавства».

Як відповідальний секретар вінницької комісії з увічнення пам’яті Михайла Коцюбинського він дбав про відкриття будинку-музею письменника, публікацію його творів, збирання коштів на встановлення пам’ятника. Також клопотався про впорядкування могили одного з діячів Центральної Ради Дмитра Марковича та композитора Петра Ніщинського. Ставив питання перед столичними інстанціями про впорядкування могили та відкриття музею в Ялті Степану Руданському.

У серпні 1929 року Валентина Отамановського арештували у сфальшованій справі Спілки визволення України (СВУ) — першого великого політичного процесу щодо української інтелігенції (звинувачувались понад 300 осіб, до суду було притягнуто 45).

Із 1958 року професор Валентин Отамановський жив і працював у Харкові. Йому заборонялося викладати історію права, тому читав латину в медичному інституті. Помер учений 10 березня 1964 року. Посмертно реабілітований 11 серпня 1989 року.

Восени 1992 року випускник історичного факультету Вінницького педінституту (нині ВДПУ ім. М. Коцюбинського) Юрій Савчук знайшов в московських архівах кандидатську дисертацію В.Д. Отамановського. Через рік, в 1993 році вона була видана в серії «Історична бібліотека Поділля» під назвою «Вінниця в ХIV— ХVII століттях».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info