17 берез. 2023 14:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров‎’‎я
0

352

0

COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни

COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни

В Україні почала зростати кількість хворих на COVID-19


COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни

Наприкінці зими–початку весни 2023 року, в Україні, в тому числі на Вінниччині, почала зростати кількість хворих на COVID-19. Водночас, за останній рік кількість вакцинацій серед населення знизилася.

Станом на початок березня поточного року, вакциновано однією дозою близько 16,3 мільйонів осіб, двома дозами – близько 15,5 мільйонів осіб, а першою бустерною дозою вакциновано лише приблизно 3,1 мільйонів осіб. У Вінницькій області первинну вакцинацію зробили трохи більше 600 тисяч людей, з них лише 12% отримали перший бустер.

За словами лікаря інфекціоніста, голови Національної техгрупи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, як і прогнозувалося восени минулого року, що наприкінці зими – початку весни 2023 року в Україні очікується зростання захворюваності на коронавірус. Що зараз й відбувається.

«Зараз 5-й тиждень поспіль йде стабільне зростання захворюваності на коронавірус. Щотижня ми додаємо +20%, у порівнянні з минулим тижнем щодо ковіду. Ми не досягли піку осені 2022 року, за минулий тиждень ми втратили (за офіційними даними – ред.) майже 100 людей. Питання не лише в тому, що ми втратили людей, а в тому, що ми їх могли захистити, зробивши вакцинацію. За минулий тиждень було госпіталізовано майже 4 тисячі пацієнтів, у яких підтвердили ковід. Мова йде про людей, які мають важкі форми ковіду і потребують госпіталізації. У найближчі тижні ми обережно прогнозуємо зростання захворюваності», – каже Федір Лапій.

Яка ситуація із захворюванням на коронавірус у Вінницькій області

Останні тижні на Вінниччині йде постійне зростання кількості хворих. На сьогодні щодня реєструється від 100 до 150 нових випадків на ковід. За словами заступниці директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяни Бондаренко, близько 25 людей протягом останнього тижня щодня госпіталізуються. Хворіють і діти, які також потребують госпіталізації. Лише за минулу добу до лікарень потрапили 14 дітей.

«Зараз 270 пацієнтів в стаціонарі, серед них – близько 70 діти. Також 7 пацієнтів знаходяться у реанімації на ШВЛ. За минулу добу ми втратили одного пацієнта.

Можливо, суспільство звикло до цього, але це неправильно. Під час повномасштабної війни ми маємо захистити своє здоров’я та здоров’я. Так ,як захищають наші життя на фронті Збройні Сили України», – каже Тетяна Бондаренко.

COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни

Яка ситуація із вакцинацією

За словами Тетяни Бондаренко, у 2021 році жителі Вінниччини досить прихильно ставилися до вакцинації. Практично 50% дорослого населення мають дві дози.

На сьогодні у Вінницькій області лише 12% людей, які отримали первинну вакцинацію, зробили перший бустер від COVID-19. Як наслідок, зростає кількість хворих і тих, хто потребує госпіталізації.

Чому важливо робити бустерну дозу вакцини проти COVID-19, розповіла лікарка-епідеміолог Вінницького обласного центру профілактики та контролю за хворобами Наталія Гриньова.

«Імунна система – дуже розумна. З неї нікуди нічого не зникає. Вона має клітиноки пам’яті, і саме вони відповідають за тривалий імунітет, щоб ми не хворіли. Але з часом трішки стає замало того рівня імунітету, саме тому бустер потрібен, аби клітинам пам’яті нагадати, що організм має певний рівень захисту, але його на даний момент недостатньо. Тому і радять робити бустерну дозу, щоб наша імунна система увімкнулась, згадала і почала знову працювати на повну силу», – каже Наталія Гриньова.

За словами Федора Лапія, станом на сьогодні в Україні понад 16 мільйонів тих, хто отримав одне щеплення, а тих, хто отримав два щеплення – понад 15 мільйонів. Але якщо глянути на статистику, хто отримав бустерне щеплення – більше 3 мільйонів.

«Фактично, 12 мільйонів не зробили бустерну дозу і є недостатньо захищеними. Приведу статистику, яку надала моя колега з іншої області, з 18 померлих від коронавірусу за минулий тиждень, 17 не були вакциновані жодною дозою, лише один – був щеплений однією дозою. Коли ми говоримо про ефективність – це не одна доза, а дві дози – це краще, ніж одна. Але найкраща ефективність – бустерна доза. Є люди, яким потрібно робити ще й додаткову бустерну дозу – це ті, кому за 60 років, хто має хронічні захворювання тощо», – каже Федір Лапій.

Де на Вінниччині можна зробити вакцину проти коронавірусу

За словами Тетяни Бондаренко, до повномасштабного вторгнення у Вінницькій області діяли пункти щеплення, мобільні бригади, а також у загальнодоступних місцях розгорталися Центри вакцинації. З лютого 2022 року Центри вакцинації закрили з міркувань безпеки. Натомість в області збільшили кількість пунктів щеплень, які діють в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, а також мобільних бригад. Ще у трьох обласних закладах діють кабінети щеплень.

«Сумарно, до повномасштабного вторгнення у Вінницькій області було близько 26 Центрів вакцинації, 210 пунктів щеплень, то на сьогодні – 250 пунктів щеплень і 60 мобільних бригад», – каже Тетяна Бондаренко.

На сьогодні Вінниччина забезпечена достатньою кількістю вакцин проти коронавірусу. В наявності – Pfizer, CoronaVac та Johnson & Johnson.

«Хочу нагадати про шлях пацієнта, щоб отримати вакцину. Можна звернутися в будь-який пункт щеплення. Або ж звернутися до сімейного лікаря, який уже може організувати шеплення. Якщо людина приїхала з іншої області та не має декларації з сімейним лікарем, вона може звернутися в центральну амбулаторію, або в будь-яку амбулаторію, яка є поруч.

На Вінниччині зараз продовжують роботу мобільні бригади. Також є досить непогані показники щеплень, як показує практика, доступність такої послуги, як вакцинація, чим ближче вона доставлена до населення, тим охоче люди щеплюються», – каже Наталія Гриньова.

На сайті Вінницької обласної військової адміністрації є перелік пунктів щеплень. Він оновлюється щотижня.

COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни  - фото 2

Окрім COVID-19, в Україні почали фіксувати випадки захворювання на кір

«Минув період від 2019 року. Вже зараз ми очікуємо зростання захворюваності на кір. Також маємо окремі спалахи по Україні зростання захворювання на свинку (епідемічний паротит)», – каже Федір Лапій.

У Вінницькій області протягом 2022 року випадків кору не було, але уже на третій місяць 2023 року зареєстрований перший випадок у дитини.

«Хоч випадок лише один, але це уже перший крок. Бо для кору один випадок – це нам дзвінок, що пішла наступна епідеміологічна хвиля. Ми очікували ці випадки захворювання, тому що остання хвиля захворюваності на кір була з 2017 по 2019 роки, переважно тоді страждали діти. Ми тоді реєстрували важке враження легень та мозку в дітей. Тоді померло дві дитини. Розуміємо, що на сьогодні єдине, що дасть можливість захистити дітей – вакцинація», – каже Тетяна Бондаренко.

У Вінницькій області на сьогодні є 12 тисяч доз вакцин КПК (від кору, паротиту та краснухи). У квітні планується ще додаткова доставка вакцин.

Рівень вакцинації дітей КПК першого року життя по області за 2022 рік – 82%, але друга вакцинація, у 6 років, стала 76%. В департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА вважають, що це недостатня кількість.

«Ми розуміємо, що війна, що перше півріччя 2022 ніхто не йшов до сімейного лікаря. Тому зараз наполегливо рекомендуємо вакцинувати дітей. Дякуючи ЗСУ, у Вінницькій області не ведуться бойові дії, тому можна забезпечити вакцинами від підступної інфекції усіх дітей», – додала Тетяна Бондаренко.

COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни  - фото 3

COVID-19 не зник: у Вінниці розповіли про рівень захворюваності та вакцинації в умовах війни  - фото 4

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Департамент охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА