5 жовт. 2020 16:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

77

0

COVID-19 в ТВК, голосування з температурою та затяжний підрахунок голосів – як на Вінниччині готуються до прийдешніх виборів

COVID-19 в ТВК, голосування з температурою та затяжний підрахунок голосів – як на Вінниччині готуються до прийдешніх виборів

Вже зараз більшість ТВК в області не можуть зібратися через захворювання окремих її членів, а правила голосування виглядають дещо абсурдними.


COVID-19 в ТВК, голосування з температурою та затяжний підрахунок голосів – як на Вінниччині готуються до прийдешніх виборів

25 жовтня на Вінниччині відбудуться вибори до міських, районних та обласних рад, а також на посади голів громад. Цьогоріч, окрім оновленого районного поділу та формування ОТГ, виборчим комісіям та кандидатам довелося прилаштовуватися до ще однієї проблеми – епідемії коронавірусу. Вже зараз більшість ТВК в області не можуть зібратися через захворювання окремих її членів, а правила голосування виглядають дещо абсурдними. До прикладу, якщо у виборця на дільниці зафіксують підвищення температури, його однаково повинні допустити до виборів. Окремою «фішкою» цих виборів стане тривалий підрахунок голосів – через кількість кандидатів, партій та, власне, виборчих бюлетенів.

Про це під час пресконференції 5 жовтня розповів представник Вінницького обласного відділення Комітету виборців України Владислав Телень.

Остання можливість вийти з передвиборчої гонки

«Сьогодні останній день, коли кандидат або партія може подати заяву про скасування реєстрації або загального списку, або окремого кандидата. Якщо такі будуть, то завтра відповідні комісії повинні ухвалити постанову про скасування реєстрації. І 7 жовтня всі комісії в Україні повинні затвердити остаточний вигляд виборчих бюлетенів. Після чого передають їх до друку. І вже після завтрашнього дня жодних змін до виборчих бюлетенів вносити не можна.

Якщо так сталося, що кандидат помер, то від завтрашнього дня його жодним чином викреслити з бюлетеню не можна. В такому випадку дільничні виборчі комісії отримують штамп «вибув». Якщо такого не трапиться, навіть, якщо людина 7-9 жовтня захоче знятися з балотування, то, по закону, вона цього зробити не зможе. Бо «вікно можливості» знятися з реєстрації закривається сьогодні о 23:59», – підкреслив фахівець.

Чотири бюлетені та голосування в період пандемії

«Кожен потенційний виборець на звичайній виборчій дільниці отримає чотири бюлетені: один – голосування на посаду сільського/селищного/міського голови, один – до обласної ради, також окремо – до районної та до місцевої рад.

Цього разу і міста обласного значення, як, наприклад, Вінниця, беруть участь у виборах до районних рад, чого не було багато років. Всі бюлетені будуть різного кольору. І людина на звичайній дільниці за паспортом отримає чотири бюлетені. Якщо людина перебуватиме на спеціальній виборчій дільниці, наприклад, в лікарні, там вже комісія відповідно до місця реєстрації цієї людини буде ухвалювати рішення, які бюлетені їй давати.

Наприклад, вінничанин, який лікується в МКЛ №1, зможе однозначно проголосувати за міського голову. Якщо він перебуває в межах або Лівого берегу, або Правого, може отримати бюлетень, наприклад, до обласної ради. Що стосується міської та районної рад, там вже округів значно менше, тому по кожному виборцю ухвалюватимуть рішення, яку кількість бюлетенів йому давати. Це все буде відображено. Нічого членам комісій не треба буде вигадувати, в списку виборців буде інформація, скільки та які бюлетені кожна людина може отримати. Це стосується спеціальних виборчих дільниць.

Якщо людина захворіла перед голосуванням, до 20-ї години 23 жовтня подати відповідну заяву до своєї ДВК. Комісія це розгляне і о 12-ій годині в суботу 24 жовтня буде створювати список голосування за місцем перебування.

Конституція України гарантує кожному громадянину право обирати та бути обраним. Захворюваність на COVID жодним чином не впливає на цю норму. Передбачається, що комісії, які працюватимуть в лікарняних установах, а також члени комісій, які будуть проводити голосування за місцем перебування виборців, повинні бути споряджені в захисний костюм, щитки та маски. Таким чином, людина зможе проголосувати або в лікарні, або вдома.

Постанови Кабінету Міністрів та ЦВК чітко вказують на те, що якщо людина, коли прийде 25 жовтня на дільницю, і під час температурного скринінгу в неї зафіксують підвищену температуру, ніхто не має права не впустити її на виборчу дільницю. Що стосується інших членів виборчого процесу, як то кандидатів чи спостерігачів, там є питання. Кажуть, що, буцімто, можна буде обмежити якимось чином їхній доступ на дільницю. Я вважаю, що ні. Виборчий кодекс передбачає, що в них є права спостерігати або бути членом процесу. Думаю, до дня виборів ЦВК цей момент ще унормує. Але виборець чи член відповідної комісії 100-відсотково повинен потрапити на виборчу дільницю.

COVID-19 серед членів комісій

«Головна проблема, з якою ми стикаємося щоденно гостріше, це захворюваність членів ТВК на COVID. За моїм оцінюванням, в нас вже більшість територіальних комісій, на жаль, це лихо спіткало. Тому деякі ТВК стикаються з проблемами зібрати кворум. Окрім тих, хто вже захворів, люди похилого віку «не горять», м’яко кажучи, бажанням брати участь у засіданнях ТВК, якщо вони знають, що там є загроза для їхнього здоров’я.

Що буде 25 жовтня – поки сказати важко, але така проблема вже є. Думаю, коли ми створимо ДВК (дільничні виборчі комісії), там теж будуть подібні проблеми. Бо, на жаль, майже в кожному населеному пункті ця хвороба є», – каже Владислав Телень.

Окрема проблема – наслідки цих виборів для населення та ризик спалаху захворюваності після них.

«Наприклад, в Сербії, де обирали місцеві органи влади, фіксували значний спалах хвороби, в Чорногорії – подібна історія. В нас вже спостерігається ріст захворюваності. Але зазначу, що лише введення надзвичайного або воєнного стану, може призупинити або припинити виборчу кампанію. Навіть якщо вся країна опиниться в «червоній» зоні, вибори повинні відбутися 25 жовтня», – додає чоловік.

Більш тривалий підрахунок голосів

Окреме питання – період, який знадобиться членам комісій, аби підрахувати усі голоси. Враховуючи кількість претендентів до обласних, міських та районних рад, це може зайняти набагато більше часу, аніж в попередні рази.

«Можу сказати, що деякі суб’єкти виборчих процесів здійснили таке собі «типове голосування» або «типовий підрахунок голосів». Не всі вони охоче розповіли про підсумки, але можу сказати, що тільки на розкладання бюлетенів по всіх видах виборів дуже гарні та навчені «експериментатори» витратили шість годин.

Далі – підрахунок. Оскільки вибори достатньо конкурентні, то всі члени комісії можуть порахувати всі бюлетені. Якщо хтось представляє якусь партію і підозрює, що хтось намагається применшити її підсумки, то кожен член комісії може перерахувати бюлетені безліч разів. Допоки в комісії не буде спільного розуміння, хто яку кількість голосів набрав.

Таким чином, думаю, що цього року підрахунок голосів може затягнутися. І це я кажу про дільниці, де є нормальні умови праці, де є нормальне приміщення, а світло – не зникає. Якщо ж від Вінниці рухатися в «глибинку», думаю, там підрахунок голосів займе ще більше часу.

Якщо в 2015 році на першу нашу конференцію до 12-ї години вже чітко розуміли більшість переможців по округах і ситуацію по міському голові, то в мене є сумніви, що так само буде й 26 жовтня. Якщо з міським головою ще більш-менш зрозуміло, то що стосується депутатів – там є певні особливості. Скоріш за все, на кінець 26 жовтня ми матимемо якийсь приблизний результат. А по деяких дільницях – 27 або й 28. Доки налаштований оптимістично, думаю, що на вечір 27 вже будемо щось знати. Але наші реалії все покажуть. Не тільки Вінниці, а й інших населених пунктів. Підрахунок голосів буде дуже важкий. До того ж, він забюрократизований», – каже Владислав Телень.

Варто зазначити, що представники ТВК, яких запрошували на пресконференцію, так на зустріч і не прибули.

Нагадаємо, раніше в ОПОРІ розповіли, за яким принципом організовують цьогорічні місцеві вибори та повідомили про перші порушення.

Вінниця.info