26 серп. 2021 12:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

137

0

COVID-сертифікати доступні в застосунку Дія. Як згенерувати підпис щоб отримати документ про вакцинацію

COVID-сертифікати доступні в застосунку Дія. Як згенерувати підпис щоб отримати документ про вакцинацію

ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку Дія


COVID-сертифікати доступні в застосунку Дія. Як згенерувати підпис щоб отримати документ про вакцинацію

Українці можуть знову подорожувати без обмежень до країн Європи. Минулого тижня ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку Дія. Водночас Україна визнає сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate.

Про це повідомляється на сайті Мінцифри.

COVID-сертифікат — це документ у Дії, який підтверджує статус про вакцинацію. Сертифікат можна згенерувати в декілька кліків. Потрібно оновити застосунок у PlayMarket або AppStore. Потім у Дії треба натиснути «Послуги», вибрати пункт «COVID-сертифікати» та «Згенерувати сертифікат». Далі Дія.Підписом потрібно підписати заяву на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) до Дії.

«Це необхідний пункт, адже COVID-сертифікат — це перший медичний документ у Дії. Щоб отримати медичні дані, потрібен підпис і згода людини на це. Замість того, щоб затверджувати папірці в кабінетах, це можна зробити за допомогою Дія.Підпису. Це унікальна у світі технологія електронного підпису за PhotoID, яку ми використовуємо першими. Також Україна стала однією з перших країн поза ЄС із цифровим сертифікатом COVID-19, який повністю визнаний Європейським Союзом», — розповів Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Як згенерувати Дія.Підпис

  • Протріть фронтальну камеру, щоб випадкові відбитки пальців не заважали ідентифікації. Краще робити це на однорідному тлі та із яскравим освітленням.
  • Наведіть камеру на обличчя. Потрібно, щоб воно потрапило в зелену рамку на екрані.
  • Виконайте вказівки застосунку. Треба буде нахилити голову чи покрутити обличчям, щоб система змогла перевірити ваше фото із біометрією в реєстрі.
  • Система робить фінальне фото — і все. Отже, ніхто не зможе підробити ваш підпис, бо ви підтвердили свою особу.

Після цього сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в застосунку. Увесь процес займає кілька хвилин. Усе дуже швидко та зручно.

Журналісти редакції Вінниця.info перевірили, як працює застосунок. При генерації підпису варто чітко виконувати вказівку програми. Якщо написано «поверніть голову праворуч», то потрібно саме повернути, а не нахилити). Кожен крок підтверджується. Програма пише: «так тримати», «правильно». Якщо ж не вдається все виконати правильно, то програма повертає на початок дій і потрібно заново пройти «процедуру».

Сертифікат діятиме впродовж 180 днів, з моменту отримання повного курсу вакцинації. Перевірити дійсність COVID-сертифіката можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки. У QR-коді закодований документ. В аеропорту, коли ви приїдете в іншу країну, у вас перевірять ваш фізичний закордонний паспорт. А також зчитають QR-код вашого COVID-сертифікату в Дії. Ваші медичні і персональні дані не передаються в інші країни і розміщені тільки у вашому телефоні та в ЕСОЗ.

Проєкт реалізований за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, Академії електронного урядування Естонії в межах проєкту «EU4DigitalUA: Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека» і Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info