23 жовт. 2020 11:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

98

0

Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці

Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці

Аналітичний матеріал про передвиборні програм політичних партій, що балотуються до Вінницької міської ради


Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці

Експерти центру громадського контролю «Дій!» підготували аналітичний матеріал про передвиборні програм політичних партій, що балотуються до Вінницької міської ради. Для аналітики обрали програми 5 партій, які за результатами опитувань є «прохідними».

Перевірили на присутність у програмі дискримінаційних пунктів, чи відповідають програми повноваженням депутатів місцевих рад, і чи всі сфери охоплює програма.

«Під час дослідження ми перевіряли програми за методологією, яку ми розробили в Центрі громадського контролю. Перевіряли їх на присутність в програмі дискримінаційних пунктів, порушення прав людини. Також чи відповідає те, що обіцяють в програмах повноваження депутатів саме місцевих рад, і потім по окремих сферах.

Ми не могли давати якісь свої коментарі, оцінки, казати, що ця програма позитивна чи негативна. З хорошого те, що жодна з програм не містить ніяких дискримінаційних пунктів. В трьох програмах трішки гірше розібралися з повноваженнями місцевих депутатів. Передвиборна програма «Батьківщини» розрахована на область, а не на місто; містить багато пунктів, які не є повноваженнями депутатів місцевої ради», – зазначила експертка Інга Фляжнікова.

Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці

За результатами дослідження, найбільше конкретних обіцянок та всі сфери охоплені у передвиборних програмах «Української стратегії Гройсмана» і «Слуги народу». А політична партія «Опозиційна платформа – За життя» містить найбільше пунктів, які не є повноваженнями депутатів місцевої ради.

«Слуга народу»

Місцеве самоврядування

У програмі йдеться про те, що будуть впроваджені зміни, які подолають прірву між владою і громадою: «Вінницька об’єднана територіальна громада – це не тільки Вінниця, а й Вінницькі Хутори, Великі Крушлинці, Гавришівка, Десна, Малі Крушлинці, Писарівка, Щітки та Стадниця. Наше завдання – забезпечити рівні умови життя для всіх мешканців громади, незалежно від того, де вони проживають». Також у програмі зазначено, що розподіл земельних ділянок буде відкритим і прозорим».

Здоров’я

У програмі йдеться, що якісна і доступна медицина є пріоритетом: «Будемо підвищувати комфорт та якість медичних послуг у міських лікарнях… Відновимо фінансування програм лікування хворих з рідкісними захворюваннями. Розробимо програму захисту населення від загрози епідемій».

Освіта

У програмі прописано, що якісна освіта вимагає створення нових умов – без «благодійних» внесків від батьків та з якісним харчуванням для дітей: «Розробимо програму впровадження інноваційних і цифрових методик навчання щоб забезпечити доступ до високоякісної освіти кожного учня».

Соціальні послуги

В програмі обіцяють розробити нову дієву програму підтримки учасників АТО/ООС, членів їх сімей і сімей загиблих. Крім того, розробити програму соціальних послуг: «Ми повинні перейти від надання державних виплат з державного бюджету до створення соціальних послуг для мешканців. Створимо денні центри для дітей з інвалідністю і клуби для людей старшого віку в кожному районі міста».

Екологія

У програмі йдеться про те, що буде передбачено облаштування зелених зон відпочинку: громадські простори, тематичні сквери, парки, пішохідні вулиці.

Крім того обіцяють вирішувати питання з питною водою в кранах та реконструкцією очисних споруд.

Економіка

У програмі обіцяють відновити чесні стосунки з бізнесом без корупції, «схем» та «відкатів». «Розробимо програму супроводу інвесторів. Потрібно створювати робочі місця. Співпраця з великим та малим бізнесом повинна стати пріоритетом у щоденній діяльності міської влади». Крім того йдеться про те, що у Вінницькій міській ОТГ 41 комунальне підприємство, четверта частина яких є збитковими. Обіцяють впровадити на них дієву систему менеджменту.

Інфраструктура

У програмі обіцяють із залученням громади розробити новий Генеральний план Вінницької міської ОТГ, щоб встановити та контролювати дотримання вимог щодо просторового розвитку, відійти від практики хаотичних забудов, зробити Вишенське озеро комфортним місцем дозвілля з безпечним пляжем. Крім того йдеться про продовження реалізації програми розвитку пасажирського громадського транспорту. «Місто потрібно розвантажити від заторів, створити парковки і зробити зручним для автомобілістів, велосипедистів, пішоходів».

Культура та спорт

У програмі обіцяють розробити нову програму розвитку спорту, розробити туристичний бренд міста і перевести роботу музеїв на новий рівень зі створенням 3D турів. Також йдеться про те, що потрібно зберегти історичний центр міста, його самобутність та пам’ятки архітектури.

Щодо наступних напрямків таких як безпека, робота з молоддю у програмі інформації немає.

«Українська стратегія Гройсмана»

Місцеве самоврядування

У програмі прописано, про керування принципами прозорості та нульової толерантності до корупції, громадської участі і сталості.

Здоров’я

У програмі пишуть, що міська система охорони здоров’я має бути готова до викликів, пов’язаних з епідеміями. «Ми завершимо будівництво регіонального кардіоцентру, нового корпусу лікарні швидкої медичної допомоги, зробимо реконструкцію терапевтичного корпусу МКЛ №1 та міського пологового будинку №1».

Освіта

В програмі обіцяють що, буде створено більше 1250 додаткових місць у дитячих садках, проведено реконструкцію з утепленням 17 дитячих садків та шкіл; оновлено стадіони 5 шкіл та басейнів у 2 школах. Буде закладена нова школа та відкриті 6 нових садочків.

Соціальні послуги

У програмі обіцяють належний доступ до якісних послуг – для кожного мікрорайону і кожної приєднаної громади, а також розвиток мережі Прозорих офісів.

Екологія

У програмі обіцяють провести модернізацію всієї системи водопідготовки та очисних споруд і продовжити комплексну очистку русла Південного Бугу в межах міста. Також пишуть про побудову сучасного сміттєпереробного комплексу, який відповідатиме європейським екологічним стандартам.

Економіка

У програмі пишуть, що будестворено понад 12 тисяч нових робочих місць, Вінниця розпочне впровадження нових підходів в економіці міста, базуючись на засадах зеленої економіки та високих технологіях, використовуючи аграрний потенціал Вінниччини. Також у програмі йдеться: «Великі інфраструктурні проекти, необхідні місту, це – сучасний аеропорт з реконструйованою злітною смугою та міст через залізничні колії, який з’єднає Замостя і Тяжилів».

Інфраструктура

У програмі обіцяють зробити капітальний ремонт 230 прибудинкових територій, розвивати систему транспортного сполучення: «У планах – оновити близько 50 км доріг. Вінничани також отримають ще 130 одиниць муніципального транспорту, в тому числі за рахунок власного виробництва тролейбусів, придбання нових автобусів й оновлення трамвайного парку. У місті з’явиться ще 50 км велодоріжок». Також у програмі обіцяють модернізувати системи теплозабезпечення, 80 відсотків усіх вуличних світильників замінити на сучасні світлодіодні лампи. У програмі обіцяють також осучаснити площу Європейську, Майдан Небесної Сотні, Центральний парк, сквер «Кумбари» та парк «Хімік».

Культура та спорт

У програмі обіцяють розвивати мережу культурних центрів, відкриття оновленого спорткомплексу з басейном по вул. Янгеля.

Робота з молоддю

У програмі обіцяють розвивати мережу підліткових клубів.

Щодо напрямку безпека у програмі інформації немає.

«Європейська Солідарність»

Місцеве самоврядування

У програмі йдеться, що сильна самоврядна громада-основоположний елемент європейського громадянського суспільства: «Децентралізація та передача реальних важелів впливу на прийняття рішень місцевим громадам має дати поштовх до справжнього самоврядування. Результатом адміністративно-територіальної реформи має стати передача влади на рівень громад та реформування й оптимізація адміністративного поділу України. Творення самоврядних громад наблизить державне управління до європейських стандартів, гармонізує відносини між регіонами і центральною владою».

Здоров’я

У програмі йдеться, що цей напрямок роботи має забезпечити досягнення максимально можливого рівня здоров’я для всіх жителів громади незалежно від їх віку і соціального статусу: «Серед запропонованих рішень – вдосконалення первинної та вторинної медичної допомоги; надання високоспеціалізованих діагностичних та лікувальних медичних послуг з використанням високотехнологічного обладнання» Для боротьби з COVID-19 у програмі вказано на «необхідність комплексної міської програми, яка убезпечить вінничан від вірусу».

Освіта

У програмі зазначено, освічена вінницька громада – інвестиції в майбутнє. « Серед запропонованих рішень – підвищення рівня технічної оснащеності закладів загальної середньої освіти згідно стандартів Концепції «Нова українська школа», сприяння становленню міських закладів профільної освіти».

Безпека

Цей напрямок, як написано у програмі, має забезпечити кожного мешканця громади можливістю відчути себе господарем у місті через ефективність комунікацій та оновлення механізму роботи комунальної сфери міста, покращення якості надання послуг: «Це і створення служби «Вінниця 911», яка допоможе мешканцю громади звернутися саме туди, де його проблему буде вирішено швидко і якісно. Адже вона передбачатиме і контроль за виконанням роботи відповідними службами».

Екологія

У програмі обіцяють, що робота у цьому напрямку буде здійснюватися комплексно і з максимальним врахуванням інтересів громади: «Чиста вода, якісне водопостачання повинні давно бути доступними кожному мешканцю громади. Продовження очистки річки Південний Буг та обслуговування усієї прибережної смуги.

Інфраструктура

У Програмі обіцяють облаштування на березі Південного Бугу головних місць дозвілля, пляжів, місць для занять спортом.

Щодо наступних напрямків таких як економіка, соціальна сфера, робота з молоддю, культура та спорт у програмі інформації немає.

Пункти програми, які не є в повноваженнях депутатів:

  • Містить інформацію про продовження реформи децентралізації, адміністративно-територіальної реформи, які здійснюються на національному рівні та не є в повноваженнях депутатів місцевих рад.

«Батьківщина»

Місцеве самоврядування

У програмі прописано встановлення об’єктивних цін на комунальні послуги, реформування всієї системи муніципального менеджменту з урахування особливостей проблематики та специфіки територіальних громад області. У програмі йдеться: «Створення взаємоузгодженої системи реформування житлово-комунальної галузі з урахуванням вимог часу в частині впровадження енергозберігаючих технологій; стимулювання як споживача так й надавача послуг до сприяння втілення енергозберігаючих технологій за рахунок різноманітних джерел, в частині переходу до управління будинками силами співвласників та викорінення будь-яких посередників з ланки надавач-отримувач послуги». Також у програмі пишуть про оптимізацію структури органів державної влади і місцевого самоврядування та виважену кадрову політику, яка базується на повній нетерпимості до корупції та має діяти на засадах відкритості, гласності, професіоналізму, науковості, колегіальності та незалежності у прийнятті рішень.

Освіта

У програмі прописано: «В умовах ощадливого використання бюджетних коштів – недопущення скорочення закладів освіти».

Безпека

У програмі є пункт про забезпечення повної безпеки та захищеності в усіх сферах, які гарантовані за Конституцією та законодавством України, але не реалізовані.

Економіка

В програмі обіцяють «впровадити цільові програми підтримки малого та середнього бізнесу, для створення єдиних умов ведення підприємницької діяльності, задля підтримки підприємництва та з метою подолання безробіття через сприяння новітніх підходів, направлених на стимулювання самозайнятості населення». У програмі обіцяють проголосити території місцевих громад вільними від грального бізнесу шляхом заборон створення гральних закладів в них.

Культура та спорт

У програмі прописано збереження мережі закладів культури, розробка програм щодо інноваційного підходу їх розвитку та модернізації.

Робота з молоддю

У програмі пишуть про «новий та системний підхід з розвитку молодіжного руху, що здійснюється в законодавчій, виконавчій, судовій сферах і ставить за мету створення соціально-економічних, політичних, організаційних, правових умов та гарантій для життєвого самовизначення, інтелектуального, морального, фізичного розвитку молоді, реалізації її творчого потенціалу як в інтересах України, так і в інтересах регіону».

Щодо наступних напрямків таких як медицина, соціальні послуги, екологія, інфраструктура у програмі інформації немає.

«Партія Вінничан»

Місцеве самоврядування

У програмі йдеться про те, що влада та місцеве самоврядування має бути підконтрольне громадам. Шляхом до подолання корупції зазначається контроль над депутатами: «…першочерговим завданням є встановлення такої ефективної моделі контролю над депутатським корпусом місцевих рад, яка забезпечила би унеможливлення зловживання владою. Будемо вимагати доведення до суду усіх корупційних справ. Створимо публічний реєстр корупціонерів. Вимагатимемо звільнення усіх працівників силових структур та суддів, які покриватимуть порушників закону».

Здоров’я

У програмі обіцяють «реалізувати програму модернізації обласних установ охорони здоров’я, де мешканці зможуть отримувати якісні послуги в гарно обладнаних приміщеннях. Важливе значення матиме профілактика та забезпечення раннього виявлення захворювань шляхом закупівлі сучасного обладнання для закладів охорони здоров’я третинного рівня».

Освіта

У програмі йдеться про пріоритетне фінансування сфери освіти.

Екологія

У програмі обіцяють провадити ефективну екологічну політику: «Першочергова мета – повністю вирішити проблему стихійних сміттєзвалищ та утилізації твердих побутових відходів шляхом запровадження інноваційних технологій їх утилізації та видалення. Реалізація програми порятунку малих річок і водоймищ».

Економіка

У програмі йдеться про те, що «економіка Вінницької області, позбавлена адміністративного тиску, може забезпечити усіх тих, хто бажає і може працювати. «Основну увагу – стимулюванню розвитку малих міст, що зупинить відтік молоді та поверне на Батьківщину тисячі «заробітчан»».

У програмі обіцяють підтримку фермерських і селянських господарств зі створення виробничих і обслуговуючих кооперативів, створення фермерських і селянських господарств із виробництва тваринницької і овочево-ягідної продукції з їх переробкою на місці.

Також в програмі зазначено, що Вінниччина має усі можливості для того, щоб стати технологічним хабом: «Це відкриє шлях до утвердження статусу нашого регіону, як одного з інноваційних центрів України». Крім того у програмі є пункт про те що: « економіка Вінницької області має достатній потенціал, щоб забезпечити додаткові соціальні виплати тим нашим землякам, які цього потребують».

Інфраструктура

У програмі обіцяють забезпечити комфортне проживання мешканців області, де створено всі умови для роботи, навчання, відпочинку.

Одним з напрямків зазначено розвиток інфраструктури – ремонт і будівництво доріг, модернізація комунальних комунікацій, зручні та доступні адміністративні послуги за місцем проживання, благоустрій територій.

Щодо наступних напрямків таки як безпека, робота з молоддю, культура та спорт у програмі інформації немає.

«Опозиційна платформа – За життя»

Місцеве самоврядування

У передвиборній програмі обіцяють «навести порядок у місцевих бюджетах, покласти край корупції і крадіжкам», запровадити публічні обговорення та місцеві опитування з важливих питань, щоб думка людей визначала кожне рішення. Також у програмі пишуть: «Захистимо землю та власність громад. Зупинимо махінації з реєстрами землі та нерухомості. Проведемо повний облік землі та її цільового використання».

Здоров’я

У програмі пишуть: «Не допустимо закриття лікарень, скорочення медичних працівників», «збережемо і розширимо мережу поліклінік та амбулаторій. Захистимо медиків від медичної «реформи», забезпечимо реальне надання невідкладної медичної допомоги». Також у програмі є пункт про забезпечення доплат медикам.

Освіта

У програмі обіцяють відремонтувати школи та забезпечити їх сучасним обладнанням. Також у програмі є пункт про забезпечення доплат вчителям та вихователям дитячих садів.

Безпека

У програмі пишуть: «Подбаємо про безпеку людей».

Соціальні послуги

У програмі обіцяють зниження тарифів за рахунок забезпечення населення газом українського видобутку, забезпечити якісні послуги обслуговуючих компаній. Також у програмі прописано: «Надамо бюджетну допомогу багатодітним сім’ям, пенсіонерам, ветеранам, чорнобильцям та людям з особливими потребами. Встановимо місцеві субсидії на комунальні послуги».

Економіка

У програмі обіцяють підтримати місцевих підприємців, відновити економіку та створити робочі місця, реалізувати ефективну програму економічного розвитку області, громад та районів: «Податки від підприємств, розташованих на нашій території — в місцевий бюджет. Ми стоїмо на вимогах скасування податку на прибуток, зниженні податкових ставок, запровадженні податкових канікул для малого і середнього бізнесу».

Інфраструктура

У програмі обіцяють відремонтувати дороги і мости та збудувати доступне житло. «Вдосконалимо схеми транспортних маршрутів з урахуванням потреб наших земляків, впорядкуємо та облаштуємо стоянки для приватного і громадського транспорту».

Культура

У програмі пишуть: «Захистимо культурні права та історичну пам’ять. Люди самі вирішуватимуть, як називати вулиці, які ставити пам’ятники, якою мовою розмовляти і вчити дітей».

Щодо наступних напрямків таких як робота з молоддю та спорт у програмі інформації немає.

Пункти, які не є в повноваженнях депутатів:

  • Зниження тарифів
  • Зупинення продажу землі
  • Відновлення економіки
  • Повернення миру
  • Зміни у системі державних податків
  • Забезпечення населення газом українського видобутку
  • Захист медиків від медичної реформи
  • Запровадження податкових канікул.

ГО «Дій!» розробили інфографіку.

Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці - фото 2

Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці - фото 3

Де конкретика, а де невідповідність повноваженням депутатів: аналіз програм політичних партій провели у Вінниці - фото 4


Читайте також: «За кого голосувати?»: он-лайн інструмент для порівняння програм кандидатів в мери Вінниці.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info