19 квіт. 2019 22:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

137

0

Дебати на стадіоні. Як пройшло головне «шоу» країни

Дебати на стадіоні. Як пройшло головне «шоу» країни


Хоч було дві сцени, кандидати дебатували на одній. Аби визначити, хто перший виступатиме та ставитиме питання – підкинули монету


Дебати на стадіоні. Як пройшло головне «шоу» країни

19 квітня на НСК «Олімпійський» провели дебати, на які дав виклик Володимир Зеленський чинному гаранту, замість дебатів, які повинні проводитись в студії. Як в гладіаторських боях на арену вийшли два суперника. Хоч було дві сцени, кандидати дебатували на одній. Аби визначити, хто перший виступатиме та ставитиме питання – підкинули монету. Жеребкування доручили ведучому ICTV Андрію Куликову, який разом з Оленою Фроляк були модераторами дійства. Представник команди Порошенка – Южаніна визначила «герб», представнику Зеленського залишились «лаври». Куликов підкинув монету, випали лаври. То ж починав Володимир Зеленський.

Дві сцени, але один майданчик. Порошенко пішов до Зеленського, який видно не очікував цього і сказав: «треба було дві сцени робити?».

Спочатку кандидатам надали по 5 хвилин для промови, які кожен використав по своєму. Почав Зеленський:

«Ми зібрали стадіон. Відчуваю себе Вакарчуком. Дякую за підтримку. Нас бачить весь світ...

Чи міг я уявити що я простий хлопець з Кривого Рогу буду боротись за крісло президента з людиною, яку ми обрали в 2014 році. Я теж був за Порошенка, але ми помилились...

Ми голосували за одного Порошенка, а обрали іншого. Є два Порошенка. Перший каже, що буде мінус в платіжках за комуналку, а другий тихенько робить «Ротердам+. Перший каже, я відкриваю школу, другий – тихенько відкриває магазини Рошен. Перший відкриває 12 кілометрів дороги, другий закриває справу Насірова…

Тому я тут, зі своєю командою. Я не політик. Я просто людина, яка прийшла зламати цю систему. Я результат Ваших помилок і обіцянок. Пам’ятаєте, коли ви мене запросили на Банкову, Ви мені сказали: навіщо тобі це треба, Вова, це дуже складно, ти не будеш бачити свою дружину, дітей, будеш менше заробляти. Одне питання – навіщо ви всі туди лізете?»

Наступні п'ять хвилин Петро Порошенко:

«Добрий вечір, Україна. Нарешті, ми змогли підняти на дебати через довгі три тижні. Ми чекали поки команда опонента наважиться з’явитися перед українським народом. Ховається пан Володимир від журналістів. Ховається пан Володимир від опонента. А головне - ховається пан Володимир від українського народу, бо право українського народу врешті решт знати, що саме збирається робити кандидат в президенти воюючої країни. Збирається робити він, а не його члени штабу, консультанти, а не його радники. В нас сьогодні дуже ефективно працює російська пропаганда, як частина гібридної війни проти нашої держави. Сьогодні ми нарешті добились, я вас вітаю всіх, дорогі українці, що ми зібрались на цьому стадіоні. Дивне місце для проведення дебатів, але більше ніякої альтернативи не було. Ми стоїмо перед зовнішніми викликами, які потребують від Президента мужності і сили. Як кандидат в Президенти збирається утримувати міжнародну коаліцію, яку ми крок за кроком будували ці п’ять років? Як він збирається виконувати функції Верховного Головнокомандувача? Хоча, пан Володимир, казали, що Ви почали курс молодого бійця. Це гарна річ. Але варто було почати його 4 роки тому. В 2014 році. Коли Україна потребувала добровольців, а Володимир ховався, коли його викликали до військкомату. Якщо немає відповіді на питання. Це слабкий глава держави. Слабкий не зможе утримати удари Путіна. Слабкий, бо позиція, яка загрожує державі, ризики зашалюють. Я вірю що пан Володимир не хоче здати Україну. Я вірю, що пан Володимир не має намір повернути Україну назад в Російську імперію, але Путін має цей намір. Якщо не знати, як тому протистояти на сьогоднішній день. Ми точно маємо прибрати всі ризики з українського майбутнього. На сьогоднішній день ми маємо дуже красиву обгортку. Дорогу обгортку, яскраву, і в цій обгортці кожен може знайти собі хто що хоче…

Пан Володимир, Ви самі сказали, що Ви не кіт в мішку. Ні. Ви мішок, а у Вашому мішку сьогодні ті працюють що працюють на Кремль».

Дебати на стадіоні. Як пройшло головне «шоу» країни

Далі кандидати дебатували в форматі: питання – відповідь.

Першим почав Зеленський, який зачитував російською низку питань, які за його словами, надіслали українці: Як Україна сама бідна держава при самому багатому президенті, як Ви спите ночами і немає покараних за Іловайськ і Дебальцево, чому не знята депутатська недоторканість… «Виберіть, на яке відповідатимете», - сказав Зеленський.

Порошенко відповів, що видно тотальну не компетенцію, бо на кожне питання було надано відповідь.

«Якби Ви були на фронті, якби бачили на власні очі що відбувається в Дебальцево і зустрічали хлопців з Іловайська, то знали б якою кров’ю Україна заплатила щоб зберегти державу, у Вас не було б таких питань». За його словами країна вистояла завдяки нашим добровольцям-бійцям і волонтерам. Причина ж війни – російська агресія і Путін.

«Стосовно боротьби з бідністю. Якби Ви знали в якому стані я прийняв державу в 2014 році, без грошей на казначейському рахунку, золотовалютного запасу, без зброї, армії… Ви б задавали питання по іншому, а Ви вцей час. Мені шкода, але Ви ображали нашу державу – намагались виставити повією своїми жартами. Намагались отримувати гроші, в тому числі з російського бюджету за зняття своїх фільмів. Тоді, коли країна потребувала допомоги…»

Питання від Порошенка: «Коли говоримо про посаду Президента, величезні ризики – некомпетентність. Ви наголосили, що збираєтесь вчитись на посаді Президента, Ви наголосили, що маєте на це час. Чи сіли б Ви в літак, пілот якого прийшов порулити, щоб навчитись, чи лягли б Ви під ніж хірурга, який прийшов в операційну вчитись?. Чи готові Ви простити цю некомпетентність?..»

Володимир Зеленський відповів: «Я не Ваш опонент, я Ваш вирок. З приводу того що я ховаюсь, я був багато разів в АТО. З кварталом. Від кого я ховаюсь? Я публічна людина. Я не розмовляв з Путіним. А Ви розмовляли з паном Путіним по телефону чи через Медведчука, починаючи з 2014 року. Я не був в Росії з початку війни. Це брехня. Щодо головнокомандувача, зараз війна. Але ви мені ставите питання, на які Ви повинні відповідати, чому війна не закінчилась». Зеленський свій час на відповіді не вичерпав. Але додав репліку: «краще бути котом в мішку, ніж вовком в овечі шкурі».

Питання зачитані Зеленським: Чому всі Ваші люди мають обидві руки, чому зірвали шапку, чи пам’ятаєте слово «люстрація», чи правда, що в пайках повстанців ДНР/ЛНР є цукерки «Рошен?...

Петро Порошенко:

«Можу відповісти за 20 секунд. Це не відповідає дійсності. Але хочу відповісти про відрубані руки. Я не кат і не суддя. Президент повинен забезпечити діяльність судових та слідчих органів для прозорого і чесного розслідування. Жоден з моїх друзів не має і не буде мати відношення до корупції, бо як тільки буде обґрунтована підозра, він перестане бути моїм другом і буде сидіти у в’язниці. Друг, чи партнер не важливо, це принципи демократичної держави».

«Скажіть, коли ваш бізнес партнер, який обікрав Україну, має обґрунтовані підозри правоохоронних органів України і світу. На 30 млрд в Укрнафті, вивівши 160 млрд з ПриватБанка коштів вкладників. Більше того, 41 млн доларів заплатив Вам особисто на Ваші таємні офшорні рахунки. Як Ви йому руку тисните? Чи не будете йому руки рубати? Відповідь дуже просто – це яскрава обгортка, а в середині сидять соратники Азарова, Януквича, в середині п’ята колона і олігархи-втікачі. Ми ще не маємо результатів виборів, а вони вже підняли голови. І вчора прийшли по ПриватБанк. Ми не дозволимо їм це зробити. А я буду чекати, пане Володимире, коли Ви Вашим партнерам і собі будете рубати руки».

Володимир Зеленський: «Це було питання?»

Порошенко: «Маю інше питання. Хочу запитати про цінності демократії, чи Президент повинен бути катом, чи телефонним дзвінком запроторювати за грати. Хочу почути позиції по верховенству права. Де Ви бачите Україну через 5 років? Що Ви хочете для цього зробити?».

Зеленський: «Дуже складне питання. Коли Ви кажете, чітко дай нам відповідь. По перше, я не в прокурора, і нічого не зробив, щоб там бути, а Вам може й прийдеться зустрітися. Україна обрала шлях до Європи це найголовніше. Українці заплатили за це на Майдані. Ви не пророк і я не Мойсей. Ми не можемо кудись вести Україну, вона йде до Європи. Ви повинні захищати вибір українців, я теж, якщо вирішать люди, буду захищати європейський вибір українців.

Щодо того що буде через 5 років. Я йду на один термін через 5 років буде інший Президент. Я держу кулаки, что б вашего окружения в политике більше не было. З приводу Коломойського. Всі хто порушують закон Свинарчуки, якщо серед них буде Коломойський, всі сядуть за грати, але не за два тижні, а тоді, коли порушать закон. Ви сказали що я партнер Коломойського і буду з цим жити. В Україні так сталось що всі канали належать олігархам: Фірташ Пінчук Коломойський Ахметов і шановний пане Президента. Ви теж мене запрошували працювати на 5 канал…»

Питання Зеленського: Петре Олексійовичу, чи понесе кримінальну відповідальність попередня влада і Ви. Чи опинитись в суді казати, що це помста, чи політичне переслідування?

Порошенко: «Пишаюсь тим, що 5 канал, канал чесних новин з 2003 року. Був єдиним каналом, е журналісти мали свободу. В 2004 році Помаранчеву Революцію зроблено завдяки журналістам 5 каналу, де була свобода слова. А канал «1+1», який поклав пана Зеленського в теплу ванну і зробив йому комфортну виборчу кампанію, в 2004 році вибачався перед країною за свою політику. Чи не доведеться вибачатись Вам і каналу, який відійшов від журналістських стандартів і розповсюджує російські фейки… Я хотів щоб ви повчитись як канал себе поводив в 2005, 2013 , 2014 році. Його роль в тому числі і в Революції Гідності. Зараз думаю, що варто вибачитись перед журналістами 5 каналу. Я назвав конкретні цифри пана Коломойського про виведені 160 млрд і не почув відповідь. Це загроза національної безпеки. Чи зможемо ми захистити Україну від Коломойського. Володимир гарний артист. Але це яскрава обгортка, яка пориває тих, хто в 2013 році втекли з України (регіонали), а сьогодні хоче повернутись в Україну і зробити реванш. Українці не дадуть зруйнувати нашу державу.

Після ще кількох питань і відповідей між кандидатами, які загалом тривали 36 хвилин, підходили до завершення – Зеленський і Порошенко стали на коліна перед бійцями, вдовами, матерями, які втратили дітей на війні з Росією.

Дебати на стадіоні. Як пройшло головне «шоу» країни  - фото 2

Завершували дебати по одному бліц-питанню опонентів один одному, на які відповідь ТАК чи Ні.

Зеленський: Вам не соромно?

Порошенко: Ні. Я пишаюсь Україною!

Порошенко: Чи готові зробити все для того, щоб ті хто сьогодні Ваші партнери ваші партнери Коломойський, збірна Азарова, збірна «регіоналів» були відсічена після президентських виборів до доступу до державної влади Ви готові це зробити?

Зеленський: Так.


Дебати на стадіоні. Як пройшло головне «шоу» країни  - фото 3

Вінниця.info

title