28 лип. 2019 14:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

3784

0

Делікатна тема: алергія на латексні контрацептиви. Як виявити симптоми та лікуватися

Делікатна тема: алергія на латексні контрацептиви. Як виявити симптоми та лікуватися

Професор з Вінниці дає корисні поради по цій інтимній проблематиці


Делікатна тема: алергія на латексні контрацептиви. Як виявити симптоми та лікуватися

Алергія здебільшого у людей асоціюється з реакцією організму на тварин, рослини, медикаменти та інше. Проте мало хто може й подумати, що вразити слизову оболонку можуть презервативи. Так-так, на латексні контрацептиви також є алергія. І частіше за все на неї страждають жінки. Як виявити симптоми та вберегтися від такої делікатної хвороби, розповість Вікторія Родінкова, завідувач лабораторією вивчення алергенних факторів довкілля Вінницького національного медичного університету, професор кафедри фармація.

«У жінок алергічна реакція до латексних презервативів проявляється частіше, ніж у чоловіків, тому що слизові оболонки піхви полегшують проникнення в організм латексних білків. Під час сексу жінки з алергією до латексу можуть відчувати свербіж, у них може розвинутись вагінальний набряк. Найбільш поширеними ознаками, які можуть свідчити про те, що у вас алергія до латексних контрацептивів, є подразнення вагіни, печіння та свербіж. Також може розвиватись і важча форма алергічної реакції — анафілаксія (це важка, загрозлива для життя, генералізована або системна реакція гіперчутливості (алергічна або неалергічна). Для зняття її симптомів знадобиться автоінжектор адреналіну», - пояснює професорка.

Складність діагностики такої алергії у тому, що чоловіки та особливо жінки пов’язують її симптоми із подразненням, приймаючи реакцію, зокрема, за грибковий чи бактеріальний вагіноз.

«Найбільш точною підказкою для визначення правильного діагнозу може бути час настання симптомів. Якщо вони з’являються після сексу з латексними презервативами протягом доби й тривають від одного до чотирьох днів, але відсутні після сексу без презерватива з латексу, то слід запідозрити алергію», - продовжує науковець. Вагінальна реакція на латексні презервативи, як правило, зникає, коли жінка припиняє їх використовувати.

«Для полегшення симптомів можна вживати крем з гідрокортизоном. Втім, достеменно визначити, чи маєте ви алергію на презервативи з латексу, може лише лікар — після відповідних обстежень. Він же підбере необхідні засоби профілактики, або лікування алергії до латексних контрацептивів», - зауважує Родінкова.

Вона також радить, аби запобігти виникненню симптомів, можна використовувати поліуретанові або гіпоалергенні латексні презервативи.

«Останні, як правило, не містять сперміцид ноноксинол-9, який вважається основним чинником алергії до звичайного латексного презерватива. Існують також ізопренові презервативи, які не тільки не алергенні, але й еластичніші, ніж латексні», - каже Вікторія.

Зовсім не містять латексу й презервативи, зроблені із матеріалу кишківника ягнят.

«Розміри отворів у них попереджають вагітність, але не захищають ефективно від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Наприклад, вважається, що вірус СНІДу може проникнути через такий презерватив. Крім того, у порівнянні із латексними кондоми з кишківника ягнят є менш еластичними та частіше рвуться. Їх лікарі радять використовувати лише тоді, коли ви хочете запобігти вагітності, але твердо впевнені, що ризику передачі інфекції не існує. Коштує один такий засіб в Україні близько 7-8 доларів у гривневому еквіваленті», - додає професорка.

Альтернатива звичайним кондомам — спеціальні жіночі презервативи, які не містять латексу і вироблені з нітрилового полімеру.

«Такий еластичний, м’який пластиковий мішечок-вставка в піхву з гнучким поліуретановим кільцем, вкритий силіконовим мастилом, захищає від вагітності й від статевих інфекцій на рівні із чоловічими презервативами. Такі засоби контрацепції теж доступні українкам», - констатує Вікторія Родінкова.

Вiнниця.info