21 берез. 2019 09:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

77

0

Депутат Вінницької облради про проблеми, що турбують українців: монетизація субсидій, корупція в армії, безробіття та високі тарифи

Депутат Вінницької облради про проблеми, що турбують українців: монетизація субсидій, корупція в армії, безробіття та високі тарифи

Депутат Вінницької облради назвав 5 проблем, які потребують нешайного рішення


Депутат Вінницької облради про проблеми, що турбують українців: монетизація субсидій, корупція в армії, безробіття та високі тарифи

На дворі весна, президентські перегони на гарячій стадії. Безліч кандидатів пропонують у своїх програмах, що і як треба зробити, щоб громадяни жили краще. Проте, як і в минулому році, гострими питаннями для жителів Вінницької області та України загалом, залишаються ті самі проблеми. За дослідженнями соціологічної групи «Рейтинг» 40% українців головною проблемою країни вважають корупцію, 27% -ріст цін, 25% - високі тарифи, 23% - безробіття і 20% - нова система монетизації субсидій.

Однією з найбільш болючих тем для українців є корупція. Особливо вразив наших громадян останній скандал в оборонній сфері, де люди з найближчого оточення Президента заробляли на оборонці під час війни та відміна закону «Про незаконне збагачення».

«Сам процес боротьби з корупцією дуже складний, - говорить депутат Вінницької обласної ради Геннадій Мазур, - В першу чергу потрібна політична воля. В світі є тисячі прикладів боротьби з корупцією, але це діє лише тоді коли є державною політикою. По-перше, потрібно підвищити зарплати державним службовцям, щоб їм не потрібно було виживати та брати хабарі. По-друге, необхідне спрощення бюрократичних процедур. Треба максимально скоротити кількість контактів з чиновниками, обов’язкових погоджень і підписів. Також потрібно зробити максимально жорстоке покарання за корупцію. Наприклад, в Сінгапурі чиновник, підозрюваний в отриманні хабара, вважається винним, поки не доведе протилежне».

Ріст цін в Україні постійно йде у верх. За минулий рік автодорожній пасажирський транспорт подорожчав на 30%, овочі - на 28%, утримання будинків і прибудинкових територій - 24%, природний газ - 23% і хліб - 21, 5%. В той час як мінімальна зарплата зросла на 450 гривень, а пенсія, в залежності від розрахунків, від 50 до 160 гривень.

«В країні абсолютно повністю зруйнована система контролю за цінами на соціально значущі продукти, тому бізнес заробляє гроші тут і сьогодні. Відмова від державного контролю за цінами Урядом не врахувала купівельну спроможність громадян. Збільшення зарплат та пенсій люди просто не помітять. В найбагатших країнах, таких як США, Швейцарія, Японія, чомусь існує регулювання цін на соціальні продукти. Якщо держава не втрутиться економічне становище може ще більше погіршитись», - вважає Геннадій Мазур.

Знову зростають тарифи на комунальні послуги. За останні два місяці вінничани та жителі області отримали рекордні платіжки за комунальні послуги. Зокрема, тарифи на виробництво теплової енергії були підвищені від 12% до 24%.

«Насправді немає жодних причин для підвищення тарифів. За новими тарифами українці, які володіють двокімнатною квартирою площею близько 50 квадратних метрів, платять в середньому від 2000 до 3000 тисяч гривень. При цьому мінімальна пенсія в країні складатиме на березень 2019-го року 1677 гривень. Зараз середня українська сім'я витрачає на комунальні третину доходів. В Європі це від 7 до 20%. І там якість послуг незрівнянно вища. Бо в них є конкуренція. В одному місті немає олігархів-монополістів», - говорить пан Мазур.

Безробіття залишається великою проблемою для українців. Тисячі громадян роками стоять в черзі у центрах зайнятості. Інші виїздять за кордон на сезонні роботи, деякі мігрують цілими сім'ями.

«Це дуже велика проблема для України. Більше 80% безробітних - це молодь та люди з вищою освітою. Треба впроваджувати систему пільгового оподаткування з метою стимулювання роботодавців, які працевлаштовують молодь, розвивати прогресивні технології та створення більшої кількості робочих місць в регіонах. Займатись перекваліфікацією кадрів, організовувати стажування на підприємствах. Розвивати професійну технічну освіту та бронювати робочі місця на діючих підприємствах, щоб людина після випуску з ВУЗу вже знала куди вона піде на роботу», - пояснює Геннадій Мазур.

Особливо гострим є питання монетизації субсидій. Система запрацювала з березня цього року. Тепер люди отримують гроші на руки.

«Система продумана дуже не досконало. По суті кількість субсидіантів падає. Не всі люди, які цього потребують їх отримують. Спочатку люди будуть стояти в чергах та отримувати по 1500 гривень. А в них платіжки по 2 чи 3 тисячі. Їм все одно треба буде віддати частину своїх грошей. Більше того, може статись так що людина витратить ці гроші не на комунальні послуги, а на інші потреби», - зазначає Геннадій Мазур.