27 трав. 2020 16:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

166

0

Депутат Вінницької облради розповів про «Водоканал», чому не проводять аудит підприємства

Депутат Вінницької облради розповів про «Водоканал», чому не проводять аудит підприємства

На баланс міста підприємство не можуть перевести майже рік


Депутат Вінницької облради розповів про «Водоканал», чому не проводять аудит підприємства

21 травня КП «Вінницяоблводоканал» анонсував підвищення тарифів на водопостачання та центральне водовідведення на 2021 рік. Проти такого рішення виступив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. 27 травня депутат Вінницької обласної ради, голова комісії з питань ЖКГ Андрій Ковальов, записав відео, в якому пояснив, що «Вінницяоблводоканал» знаходиться на балансі області. Тому саме обласна рада несе відповідальність за роботу комунального підприємства. Щодо передачі «Вінницяоблводоканалу» на баланс міста перемовини тривають майже рік, але вирішити це не вдається, бо окремі депутати проти передачі. І з проведенням аудиту, про який домовились з компанією «Deloitte» теж «не складається».

Відповідне відео з роз’ясненнями Андрій Ковальов опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

«Я думаю, велика частина мешканців незадоволена, як і я особисто, якістю послуг, які ми отримуємо. Розумію позицію Вінницького міського голови, тому що більшість вінничан не розуміють, що підприємство належить не Вінницькій міській раді. Підприємство, яке обслуговує близько 85% мешканців міста Вінниці, наразі належить Вінницькій обласній раді. І рішення щодо можливого підвищення тарифів не приймає Вінницька міська рада, так само, як і не приймає Вінницька обласна рада. Рішення приймає Національна комісія, національний регулятор – НКРЄКП.

На останній нашій зустрічі з керівництвом «Водоканалу» ми почули про те, що тариф, який був підвищений останній раз в лютому цього року, є обґрунтований і, станом на зараз, заборгованість підприємство не накопичує. Тому ми розуміємо з вами, що той тариф, який і так підняли декілька місяців тому, є обґрунтованим для нашого комунального підприємства. І на зустрічі, яку ми проводили спільно з представниками Вінницької міської ради, також піднімали питання щодо можливої передачі нашого обласного комунального підприємства на баланс міської ради – це питання я вже протягом останніх трьох років підіймаю.

Я впевнений на 100%, що перспектив зміни технологій очистки, наприклад, модернізації мереж, які є в місті Вінниці, не існує, коли це підприємство буде на балансі обласної ради. І повірте мені, для нас з вами, як для мешканців міста Вінниці, перспектив мати значно кращу якість питної води, яку ми отримуємо в наших квартирах, теж немає. Саме тому міська рада прийняла рішення нещодавно щодо можливого прийняття нашого обласного комунального підприємства на баланс Вінницької міської ради.

На жаль, депутати обласної ради, з якими я спілкуюся, «грають в дитячий садочок» і не хочуть передавати це підприємство на баланс міста. В більшості випадків – це просто політична складова, подобається чи не подобається Вінницька міська рада чи мер особисто. Отут такі у нас «іграшки» зараз. А ми з вами, як мешканці, є заручниками цієї ситуації.

Дуже важлива ще одна річ: за останні чотири роки на підприємстві було більше десятка дочірніх підприємств, які ми на цей час успішно передали на баланси різних районних громад. І, при тому, якість послуг на місцях значно зросла. Про це постійно звітують, в тому числі, і на моїй комісії представники цих громад, які отримали це на свій баланс і зараз самостійно підприємства утримують. Залишилося лише одне єдине підприємство – «Вінницяоблводоканал», яке обслуговує більше 85% абонентів міста Вінниці.

Неодноразово наполягав на проведенні повного аудиту діяльності усіх монополістів, не тільки «Облводоканалу»: «Міськтеплоенерго», «Облтеплоенерго». На жаль, і для цього депутати не знаходять необхідну кількість голосів, щоб ми провели незалежний аудит діяльності цих підприємств.

Зараз міська рада ініціювала створення робочої групи. Дуже непросто, але нам вдалося її створити. Туди ввійшли представники і профільних комісій обласної ради, і депутати обласної ради, і керівництва, представники Вінницької міської ради. Ми з великими труднощами зібралися один раз, і депутати, певна їх частина, виказали своє незадоволення можливістю проведення аудиту нашого обласного комунального підприємства. Місто постійно підставляє плече, виділяє кошти на підтримання діяльності нашого обласного комунального підприємства, хоча воно навіть йому не належить. І місто ініціювало проведення компанією «Deloitte» відповідний аналіз діяльності принаймні свого міського комунального підприємства «Міськтеплоенерго». Запропоновано було так само зробити і на обласному комунальному підприємстві, виділити на це кошти», – розповідає Андрій Ковальов.

Втім, отримати документи, за якими можна проаналізувати фінансово-господарську діяльність обласного підприємства і можливу його передачу на баланс Вінниці, дізнатися, чи дійсно це має економічне підґрунтя, не можуть.

«Звертаються до мене, як до голови профільної комісії. Звичайно, я буду писати особисто запит. Що це наразі дасть, я не знаю.

Питання в наступному. Ми з вами, як мешканці міста Вінниці розуміємо, що якість питної води може бути значно краща, якщо ми змінимо технологію очистки, змінимо мережі в місті Вінниці. Але, на жаль, обласна рада не має відповідних фінансових можливостей для проведення цих видів робіт. Тому, якщо говорити про вчорашній виступ вінницького міського голови, я його повністю розумію. Тому що мешканці, які отримують неякісну послугу, думають, що відповідальність за це несе саме міський голова, хоча підприємство належить обласній раді. І ми, як депутати обласної ради, несемо повну відповідальність за діяльність цього підприємства.

Я особисто, як голова профільної комісії, за передачу цього підприємства на баланс Вінницької міської ради. Впевнений, що і керівник обласної адміністрації підтримує цю позицію щодо значного покращення якості питної води.

Зараз, на моє переконання, немає ніяких підстав щодо повторного підвищення тарифів нашого обласного комунального підприємства. Принаймні, профільна комісія буде збиратися і розглядати це питання щодо не підтримки цього рішення про підвищення тарифів», - каже депутат.

Довкола роботи Водоканалу і господарської діяльності підприємства періодично вибухають скандали. Минулого року в Вінниці відключили воду, через борги Водоканалу перед енергетиками. Постійні скарги мешканців міста на сморід від очисних та брудну воду. Директор підприємства навіть пив воду з крану на сесії облради, щоб довести, що вона безпечна. Минулого року зробили частково ремонт очисних споруд на Сабарові за 33,5 млн. гривень.


Вінниця.info, фото – ілюстративне, відео – з «Фейсбуку» Андрія Ковальова