27 жовт. 2017 11:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

76

0

Депутати «дали добро» на створення історико-туристичного комплексу на Замковій горі у Вінниці

Депутати «дали добро» на створення історико-туристичного комплексу на Замковій горі у Вінниці

 Депутати «дали добро» на створення історико-туристичного комплексу на Замковій горі у Вінниці


Депутати «дали добро» на створення історико-туристичного комплексу на Замковій горі у Вінниці

 27 жовтня на сесії Вінницької міської ради депутати підтримали рішення, яким передбачено можливість створення на території Замкової гори історико-туристичного комплексу з оглядовим майданчиком та музейними експозиціями виявлених археологічних знахідок.

До рішення в додатку йшов звіт про археологічні дослідження. У 2013-2015 роках дослідження проводились на території «Домініканського монастиря» по вул. Соборній, 23 і в 2015-2017 роках на Замковій горі (продовження розкопок 2005-2006 рр. на Литовському замку).

У результаті археологічних розкопок на території кафедрального Спасо-Преображенського собору у 2013-2015 роках вдалося виявити залишки муру більш раннього часу, що являв собою стіну з аркою, фрагмент дерев’яної споруди, що попередньо датується кінцем ХV – початком ХVІ ст. та кілька споруд ХVІІ-ХVІІІ ст. Наявність залишків підземного ходу й підземних споруд, монет початку ХVІ ст. та матеріалів литовського часу дозволяють зробити попередні припущення про існування на цій території міста ХV-ХVІ ст. Більш ніж три тисячі археологічних знахідок передано у Вінницький обласний краєзнавчий музей

Археологічні розкопки на території Замкової гори у 2016- 2017 роках дали цікаві дані щодо основних історичних періодів, планувальної структури поселення та хронології старовинного кладовища. На теренах Замкової гори зафіксовано три основні історичні періоди, - трипільський, давньорусько-золотоординський та литовський, про що свідчать виявлені матеріали. Звертаючи увагу на те, що у 2005-2006 роках на цій території було відкрито кілька житл ХІІІ-ХV ст., а у 2016-2017 не вдалося знайти жодного житла, можна припустити існування на території поселення не рядової, а садибної забудови. Цвинтар, скоріше за все, почав діяти з кінця ХVІІ – початку ХVІІІ ст. Відкриття поховання священика, що датується попередньо за хрестом кінцем ХVІІ – початком ХVІІІ ст., дозволяє припустити існування в означений період на цій території церкви, яку пізніше було перенесено в інше місце. Знахідка імовірних залишків рову підтверджує інформацію стосовно того, що замок стояв на знищеній на цей час кар’єром скалі.

За результатами розкопок у Вінниці, надано наступні рекомендації.

Розкопки необхідно продовжувати, - не тільки на території Замкової гори, а і на городищах і поселеннях в інших місцях Вінниці. На Замковій горі після закінчення археологічних досліджень створити історико-туристичний центр з оглядовим майданчиком та фрагментом відновленої дерев’яної фортеці; відкрити нові музейні приміщення для можливості організації експозиції археологічних матеріалів, виявлених на даній території.

Про ідею створити у Вінниці на Замковій туристичний об’єкт, Моргунов говорив ще в 2016 році.

Вінниця.info