19 лип. 2018 14:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

57

0

Депутати не захотіли, щоб Бершадський коледж став філією Вінницького медичного. Заклад можуть закрити?

Депутати не захотіли, щоб Бершадський коледж став філією Вінницького медичного. Заклад можуть закрити?

 Депутати не захотіли, щоб Бершадський коледж став філією Вінницького медичного. Заклад може не отримати ліцензію?


Депутати не захотіли, щоб Бершадський коледж став філією Вінницького медичного. Заклад можуть закрити?

 19 липня на сесії Вінницької облради депутати розглянули питання про приєднання Бершадського медичного коледжу до Вінницького медколеджу ім. Заболотного. Проблему навчального закладу намагаються вирішити більше року: кількість студентів і обсяг держзамовлення поступово зменшується. Як наслідок – скорочується кількість працівників. Вуз просто ризикує не отримати ліцензії МОЗ на здійснення навчання у наступному році. Тому об’єднання стало б вирішенням питання.

«В коледжі зменшується кількість студентів. Якщо станом на 1 жовтня 2014-го там був 431 чоловік, то на кінець навчального 2018-го року – 271 особа. Хочу вам сказати, що за 2017 рік звільнилися 5 педагогів, у 2018-му – ще 17 чоловік, із них – 10 педагогів.

Вартість навчання у Бершадському мед коледжі – 14,5 тисяч гривень. Однак дітей, які платили б, просто не вистачає. Не можуть виплатити зарплату педагогам, які отримують її із спецфонду, бо там велика проблема, немає грошей.

Сьогодні МОЗ заборонило набирати бюджетників. Скільки контрактників вони наберуть, я не знаю…», - сказала перед голосуванням керівник департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович.

За її словами, хорошим вирішенням проблеми є приєднання вузу до Вінницького медколеджу

«Це дозволить не закривати коледж. Тому що з таким станом справ на наступний рік він не пройде акредитацію та не отримає ліцензії», - додала чиновниця.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення Ярослав Хребтій зазначив, що обидва заклади погоджуються на такий план дій.

«Такий проект рішення влаштовує сьогодні всі сторони – і Вінницький медколедж, і Бершадський медколедж. В нас була спільна зустріч з цього приводу. Це цивілізує ситуацію і навіть дає можливість працювати закладу», - наголосив депутат.

У свою чергу заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк повідомив, що сьогодні фінансування ВНЗ зросло на 20%, однак це не дало ніякого результату.

«Якщо ми не проголосуємо за те, щоб зробити філію, то наступного року будемо шукати, куди перевести викладачів і студентів, бо ліцензію коледж не отримає», - сказав Олександр Крученюк перед голосуванням.

Після виступу своїх колег депутати облради не підтримали проект рішення. «За» проголосували тільки 48 з 58 присутніх.

«Брацлавський і Бершадський - це не останні коледжі, з якими виникає питання, бо змінилась державна політика щодо фінансування і діяльності закладів освіти», - резюмувала Людмила Грабович.

Депутати не захотіли, щоб Бершадський коледж став філією Вінницького медичного. Заклад можуть закрити?

Нагадаємо, що 19 березня трудовий колектив висунув недовіру керівнику медичного коледжу. У зверненні зазначалося, що незважаючи на зусилля колективу, директором коледжу не вживаються заходи для виправлення недоліків, немає жодних зрушень щодо покращення матеріальної бази, продовжуються фінансово-економічні порушення.

Вiнниця.info