30 серп. 2010 14:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Україна
0

38

0

Депутати відклали на потім рішення про борги СРСР

Депутати відклали на потім рішення про борги СРСР

направили на доопрацювання законопроект, яким передбачається відмова від індексації знецінених заощаджень


Депутати відклали на потім рішення про борги СРСР

Верховна рада направила на доопрацювання законопроект, яким передбачається відмова від індексації знецінених заощаджень у фінансових установах колишнього СРСР.

Відповідне рішення на позачерговій сесії парламенту підтримали 249 депутатів.

Також проектом закону про внесення змін до закону "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" (щодо механізму повернення заощаджень) передбачалося створення Ощадбанком України та правонаступником Укрдержстраху інформаційно-аналітичну систему "Реєстр вкладників заощаджень громадян" та "Реєстр страхувальників та застрахованих осіб".

Законопроект був внесений Кабміном у червні за рекомендацією парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці.

Водночас, як заявив на брифінгу у Верховній раді депутат від БЮТ Андрій Павловський, у законопроекті не передбачено фінансового забезпечення повернення вкладів і не запропоновано жодних нових механізмів реалізації компенсації знецінених заощаджень.

"Замість цього уряд пропонує дати самому собі доручення щодо створення реєстру вкладників і це при тому, що такий реєстр був створений ще в 2008 році і він є зараз в Ощадбанку - там зареєстровано 12 млн. наших громадян", - наголосив депутат.

Також, за його словами, в законопроекті уряд ніде не вказує, що компенсації громадянам необхідно продовжувати, немає змін до державного бюджету на ці виплати. Як відомо, відповідно до зобов'язань фінустанов колишнього СРСР, прийнятих на себе Україною, компенсація знецінених грошових заощаджень громадян гарантується державою в сумі, яка на 1 жовтня 1996 року становила 131,96 млрд. гривень.

Починаючи з 1997 року, компенсаційні виплати за знеціненими грошовими заощадженнями громадян проведені на суму близько 11 млрд. гривень.

До 15 вересня 2010 року уряд повинен подати до Верховної ради проект державного бюджету на 2011 рік.

 

Українська правда


0
0