30 квіт. 2015 11:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

52

0

Депутати Вінниччини попросили керівників країни переглянути тарифи на комуналку

Депутати Вінниччини попросили керівників країни переглянути тарифи на комуналку

 Депутати направили звернення до керівництва України


Депутати Вінниччини попросили керівників країни переглянути тарифи на комуналку

 30 квітня депутати Вінницької обласної ради направили Звернення до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-міністра України А. Яценюка та Голови Верховної Ради України В. Гройсмана щодо перегляду рішення про підвищення тарифів на енергоносії для населення, промисловості та підприємців.

Голова Вінницької ОДА Велерій Коровій звернувся до депутатів з проханням підтримати звернення.

«Звернення – це віддзеркалення настроїв суспільства. Я поросив би всіх керівників фракцій проголосувати одноголосно, щоб підтримати це звернення», - сказав він.

В результаті «за» направлення звернення до керівництва країни проголосували 72 депутати.

«Ми, депутати Вінницької обласної Ради звертаємось до вас - вищих посадових осіб держави з пропозицією про перегляд рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 березня 2015 року № 583 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення», інших рішень НКРЕ та КП про підвищення тарифів на електроенергію та газ для населення та бізнесу, а також правил приєднання до енергетичної системи країни.

Підставою для цього звернення є глибокий та неупереджений аналіз економічних та соціально-політичних наслідків виконання вказаних постанов, а також чисельні звернення громадян, громадських організацій, керівників підприємств різних галузей, представників малого та середнього бізнесу.

Вважаємо, що рішення про таке значне підвищення комунальних тарифів було прийняте поспіхом, без достатніх підстав, глибокого соціально-економічного аналізу, непрозоро, без урахування реальних доходів населення та рівня безробіття, аналізу економічного стану підприємств, суб'єктів малого та середнього бізнесу.

Крім того, вважаємо, що таке стрімке підвищення тарифів без підвищення пенсій та заробітних плат є неприпустимим. Адже в Україні значна кількість населення, яка формально не підпадає під дію постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», за рівнем прибутків не в змозі буде оплачувати нові тарифи.

Переконані, що прийняттю рішення про підвищення тарифів на енергоносії для населення, промисловості та бізнесу, мали б передувати жорсткі заходи щодо припинення корупційних схем в енергетичній сфері України, які продовжують діяти.

На наш погляд Кабінету Міністрів України необхідно терміново забезпечити прозоре тарифоутворення на рівні окремих громад (вода, тепло, вивіз ТПВ, прибирання прибудинкових територій), заборонити діяльність посередників при наданні комунальних послуг.

Також, за підсумками обговорення цього гострого питання з представниками бізнесу та потенційними інвесторами зазначаємо, що вкрай негативний вплив на економічну ситуацію в області та в країні в цілому мають окремі постанови НКРЕ та КП. Крім того, пропонуємо терміново розробити та прийняти закони України «Про газ власного видобутку», «Про енергетичний баланс України», а також зміни до законодавства України в сфері енергетики (пропозиції додаються)», - йдеться в зверненні.

ВИННИЦА.info