25 груд. 2015 14:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Місто
0

47

0

Депутати Вінницької міськради звернулись до Уряду і Парламенту – не скасовувати безкоштовний проїзд та зменшити тарифи на газ

Депутати Вінницької міськради звернулись до Уряду і Парламенту – не скасовувати безкоштовний проїзд та зменшити тарифи на газ

 Сесію міськради завершили зверненням 


Депутати Вінницької міськради звернулись до Уряду і Парламенту – не скасовувати безкоштовний проїзд та зменшити тарифи на газ

25 грудня наприкінці сесії міська рада у різному розглянула і направила звернення до Кабінету Міністрів України та  українських парламентарів, в якому вінницькі депутати пропонують не скасовувати пільговий проїзд в пасажирському транспорті та привести тарифи на природний газ відповідно до рівня закупівельних цін на блакитне паливо.

Про це інформує Департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

У зверненні, зокрема, йдеться: «Протягом 2014 – 2015 років Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України здійснювалися заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в державі. Триваюча агресія з боку Російської Федерації, окупація частини території України призвели до втрати майже 20% промислового потенціалу нашої держави. Необхідність забезпечення належного фінансування Збройних Сил, Національної гвардії, інших структур, які беруть участь в АТО, захищаючи територіальну цілісність України, не могло не відобразитися на соціальній політиці в країні. Ось уже скоро третій рік, як ми живемо в умовах стрімкої інфляції, зростання цін і тарифів на предмети першої необхідності. Живемо в умовах, коли індексація зарплат, пенсій, інших соціальних допомог не покривають видатків основної частини населення. Особливо боляче дивитися на пенсіонерів: наших батьків і матерів, які віддали кращі роки свого життя, працюючи на благо України, а сьогодні отримують мізерну пенсію, на яку прожити практично неможливо».

Також вінницькі депутати наголошують, що зростання тарифів на житлово-комунальні послуги боляче вдарило по середньому класу, який самостійно за роки Незалежності навчився забезпечувати себе і свої сім’ї та створювати робочі місця для інших людей. Але сьогодні багато хто з них змушений скоротити свою діяльність, зменшити видатки, що вже позначилося на купівельній спроможності навіть тих громадян, хто раніше не потребував державної підтримки.

Тому міська рада ініціює посилання соціального захисту для найбільш незахищених категорій. «За таких умов вважаємо необхідним посилити соціальний захист, розширити адресну допомогу малозабезпеченим, подбати про бідних. Однак Урядом на розгляд Верховної Ради України внесено законопроект № 3628 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики)», яким фактично скасовуються пільги, встановлені чинним законодавством України. Особливе обурення громади викликає пропозиція скасувати з 01.01.2016 року безоплатний проїзд для громадян в пасажирському транспорті на міських та приміських маршрутах», - кажуть депутати у зверненні.

Крім того, вони підняли питання щодо діючою ціни на газ для населення: чому громадяни України мають сплачувати 7 200 гривень за 1000 м3 природного газу або 300 доларів США за курсом Національного банку України при закупівельній ціні в 230 доларів США та ще й в умовах падіння цін на даний енергоресурс?!

Відтак, Вінницька міська рада вважає аморальним і неприпустимим зниження соціальних стандартів під час гострої соціально-економічної кризи в умовах війни.

«Ми вважаємо неприйнятним спроби перекласти на органи місцевого самоврядування вирішення проблем соціальної політики без належного державного фінансування. Такі дії центральної влади дискредитують саму ідею децентралізації, а відтак підривають довіру громадян України до тих реформ, яких так гостро потребує наша країна. Враховуючи вище викладене, пропонуємо: не скасовувати пільговий проїзд громадян в пасажирському транспорті на міських та приміських маршрутах; привести тарифи на природний газ у відповідність до рівня закупівельних цін згідно чинного законодавства України», - пропонують вінницькі депутати.

 

Депутатським корпусом дане звернення було підтримано. А Володимир Базелюк від ВО «Свобода» вніс пропозицію щодо доповнення тексту звернення позицією щодо відставки діючого Уряду. 

ВИННИЦА.info