9 берез. 2017 10:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

25

0

Депутати Вінницької облради проситимуть Коровія збільшити до 25 млн. гривень фонд конкурсу проектів розвитку громад

Депутати Вінницької облради проситимуть Коровія збільшити до 25 млн. гривень фонд конкурсу проектів розвитку громад

 Фінансування хочуть збільшити на 10 млн. гривень


Депутати Вінницької облради проситимуть Коровія збільшити до 25 млн. гривень фонд конкурсу проектів розвитку громад

 Двоє депутатів Вінницької обласної Ради Лариса Білозір (БПП) та Олександр Крученюк (БПП) підготували запит на ім’я голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія з пропозицією збільшити фінансування фонду чотирнадцятого обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад з 15 до 25 млн. гривень.

Документ опубліковано на сайті обласної ради. Проект планують затвердити на сесії.

«Депутатський запит депутатів обласної Ради 7 скликання Білозір Л.М., Крученюка О.В. про збільшення фінансування фонду чотирнадцятого обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад

11 січня 2017 року оголошено чотирнадцятий обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад (далі - Конкурс), на реалізацію якого з обласного бюджету передбачено виділити 15 млн. грн. При цьому визначені джерела формування фонду Конкурсу в сумі 7,5 млн.грн за рахунок загального фонду обласного бюджету та 7,5 млн.грн за рахунок фонду охорони навколишнього природного середовища спеціального фонду обласного бюджету, сформованого за рахунок надходження екологічного податку.

В 2017 році на Конкурс подано 750 проектів - це рекордна кількість, яка надійшла на розгляд за всі роки існування обласного конкурсу. Зацікавленість територіальних громад брати участь в Конкурсі щорічно зростає. Так, в минулому році із 710 зареєстрованих проектів - переможцями стали 217, що на 75 проектів-переможців або в 1,5 рази більше відповідно ніж в 2015 році. Цей факт також показує високий рівень довіри територіальних громад до Конкурсу, метою якого є покращення якості життя мешканців територіальних громад і можливість залучити додаткові кошти для досягнення поставлених стратегічних цілей регіонального розвитку Вінницької області.

Конкурс довів спроможність виділяти найбільш актуальні проблеми в житті територіальних громад, визначати шляхи залучення додаткових ресурсів, необхідних для їх розв'язання. Зараз можна з упевненістю сказати, що органи місцевого самоврядування успішно справилися з цим завданням.

Проекти, подані на чотирнадцятий обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад, відповідають основним напрямам, визначеним положенням про Конкурс: підтримка людей з обмеженими фізичними можливостями - 5% від поданих проектів; збереження історико-культурної спадщини - 7% проектів; розвиток спортивної та туристичної інфраструктури населених пунктів - 21% проектів; заходи екологічного спрямування, які підготовлені відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів» - 7% проектів, заходи щодо енерго- та ресурсозбереження в закладах системи охорони здоров’я, освіти, культури та соціального захисту - 60% проектів. Аналіз свідчить, що більшість поданих проектів спрямовані на підтримку заходів з енергозбереження та підтверджує, наскільки гостро в громадах стоїть це питання.

Враховуючи значну зацікавленість територіальних громад області щодо участі в Конкурсі, вносимо пропозицію щодо збільшення фінансування фонду чотирнадцятого обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад з 15 до 25 млн. гривень. Це сприятиме збільшенню кількості реалізованих проектів, грантової активності громад та залучених коштів, забезпечить фінансування важливих соціальних, культурних, освітніх та туристичних об’єктів на території Вінницької області», - зазначено в зверненні.

Нагадаємо, в січні на Вінниччині стартував чотирнадцятий конкурс проектів розвитку територіальних громад, фонд конкурсу становить 15 мільйонів гривень.

В 2016 році між громадами розподіли 13,6 млн. гривень призового фонду.

Вінниця.info