20 груд. 2016 16:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

40

0

Депутати Вінницької облради звернулись до Семерака через екологічну проблему. Ціна питання - понад 800 мільйонів

Депутати Вінницької облради звернулись до Семерака через екологічну проблему. Ціна питання - понад 800 мільйонів

Просять допомогти з реконструкцією Сабарівських очисних споруд


Депутати Вінницької облради звернулись до Семерака через екологічну проблему. Ціна питання - понад 800 мільйонів

 20 грудня під час сесії Вінницької обласної ради, депутати проголосували за звернення до Міністра екології та природніх ресурсів України Остапа Семерака.

У зверненні депутати пояснили екологічну ситуацію, яка склалась навколо річки Південний Буг, звідки забезпечується питною водою обласний центр та зазначили про необхідність провести реконструкцію Сабарівських очисних споруд.

Текст звернення:

«Депутати Вінницької обласної ради занепокоєні ситуацією, яка склалася навколо річки Південний Буг. Екологічний стан річки Південний Буг погіршується з кожним роком, а відповідно і відбувається серйозне погіршення якості джерела водопостачання, що ставить під загрозу забезпечення міста Вінниця питною водою належної якості.

На р. Південний Буг розташоване Сабарівське водосховище, загальна площа його становить 290 га, повний об’єм 8,6 млн. м. куб, яке використовується для питних потреб м. Вінниці та потреб гідроенергетики. Побудоване водосховище у 1952 році, підпір води на річці поширився на 25 км. Середня ширина водосховища 200 м, середня глибина 2 м. В останні роки рівень води у Сабарівському водосховищі утримується на 10-15 см вище від нормального підпірного рівня для забезпечення нормальної роботи водозабірних споруд водоканалу (з метою попередження всмоктування мулу), тому необхідна розчистка дна водосховища від мулових наносів яка дозволить збільшити корисний запас води у водоймі і значно покращить її якість, та яка потребує значних коштів.

Так для зменшення попадання наносів у водосховище також потрібно провести розчистку малих річок у межах м. Вінниця, що впадають в Сабарівське водосховище та гирла р. Десна, яка впадає у р. Південний Буг вище питного водозабору водоканалу.

Крім того, якість води залежить від фізичних, хімічних, біологічних та бактеріологічних показників. Забруднення, які надходять у водне середовище змінюють ці показники. В населених пунктах області наявні зливові каналізації, в які здійснюється інтенсивний змив з вулиць, територій підприємств, забруднюючих та завислих речовин (іонів тяжких металів (свинцю, кадмію, цинку та інше), а також солей (сульфати, хлориди), які разом із зливовими та іншими водами потрапляють до водних об’єктів, забруднюючі їх. Випуски зливових та талих вод не обладнані елементарними спорудами для очистки стічних вод (нафтоловушки, жироловушки) від нафтопродуктів, масел, завислих речовин та інше. Речовини накопичуються у природних водах, збільшують концентрацію важких металів та солей у поверхневих водоймах. Окремою тенденцією у зміні якості природних вод, є забруднення водних об’єктів у наслідок недостатньої очистки стічних вод на очисних спорудах підприємств області.

Тому, для покращення якості очистки стічних вод і вдосконалення технології усунення біогенних елементів (амонію, нітритів, фосфатів, БСК та ХСК) необхідно проводити реконструкцію очисних споруд з використанням сучасних технологій видалення азоту та фосфору, а також впровадження систем знезараження ультрафіолетом, будівництво додаткових очисних споруд на випусках зливових та талих вод у населених пунктах, так як здійснення заходів направлених на забезпечення ефективної роботи очисних споруд покращить ситуацію із природними водами, як джерелами питного водопостачання населення, внаслідок зменшення надходження забруднених стоків у водні об’єкти Вінницької області. Враховуючи викладене, просимо Вас посприяти у вирішенні вищезазначеної екологічної проблеми», - зазначено в зверненні.

В текст звернення, під час сесії депутати внесли корективи, уточнивши, скільки на цей час обійдеться реконструкція очисних споруд. Так, на виготовлення проектно-кошторисної документації потрібно 3,8 млн. гривен, а на роботи та придбання техніки – 800 млн. гривень без ПДВ.

Вінниця.info