9 черв. 2020 11:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

316

0

Діагностика, лікування і навчання: у Вінниці створили дитячий центр психологічного здоров’я. Відео

Діагностика, лікування і навчання: у Вінниці створили дитячий центр психологічного здоров’я. Відео

Центр розрахований на одночасне перебування 50 пацієнтів для консультацій, з денним і цілодобовим стаціонаром


Діагностика, лікування і навчання: у Вінниці створили дитячий центр психологічного здоров’я. Відео

Два місяці тому у Вінниці, на базі лікарні імені Ющенка створили дитячий центр психологічного здоров’я. Центр розрахований на одночасне перебування 50 пацієнтів для консультацій, з денним і цілодобовим стаціонаром.

Тут малечі із затримками розвитку, з епілепсією, органічними враженнями нервової системи та емоційними розладами у підлітків безкоштовно проводять діагностику, лікують і навчають.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Віта».

Матвійчику 5. Ще кілька років тому в його словниковому запасі було лише півдесятка слів. У хлопчика затримка мовного розвитку, тож декілька разів на рік разом із мамою він у стаціонарі психоневрологічної лікарні. Проходить підтримуючу терапію та лікування. Все б нічого, якби не сусідство із дорослими пацієнтами.

Діагностика, лікування і навчання: у Вінниці створили дитячий центр психологічного здоров’я. Відео

Зараз хлопчика не переговорити. Він впевнено наздоганяє своїх однолітків, але ще й досі під супроводу спеціалістів психлікарні. Сьогодні він один з перших пацієнтів новоствореного дитячого центру психологічного здоров’я.

«Ми об’єднали два відділення. Амбулаторну службу, яка раніше була у нас в загальному диспансерному відділенні, перенесли сюди. Для чого? Щоб дітки і їхні батьки не стикалися з дорослими психічно хворими», – каже Софія Кучерук, директорка психоневрологічної лікарні ім. Ющенка.

Лікарі певні, що це лише на користь їхнім підопічним.

«Раніше вважалося, що якщо дитина поступає в психіатрію чи дорослий, вони мають тут перебувати самі під нашим наглядом. На сьогоднішній день, звичайно, ми створили все, що будь-хто з батьків можуть перебувати з дитиною. Для цього створені всі умови», – додає Софія Кучерук.

Діагностика, лікування і навчання: у Вінниці створили дитячий центр психологічного здоров’я. Відео  - фото 2

«Змінилося все кардинально. Наприклад те, що ми маємо уже своє стаціонарне відділення,. Вся увага приділяється тільки нашим дітям», – каже Анастасія, мама пацієнта дитячого центру психологічного здоров’я.

Центр розрахований на одночасне перебування 50 пацієнтів. Це як і підлітки, так і малеча.

«Унікальність нашого центру в тому, що він працює за принципом мультидисциплінарної бригади. Тобто декілька спеціалістів мають можливість надавати допомогу дитині, бачити її під різним кутом.

В нас є пацієнти починаючи від затримок розвитку, тобто ті, хто не вчасно розмовляють. Також діти з епілепсією, з органічними враженнями нервової системи, які мають когнітивні порушення. Діти з поведінковими проблемами, емоційні розлади у підлітків, порушення харчової поведінки, невртичні симптоми», – розповідає Анастасія Свинарчук, керівник дитячого центру психологічного здоров’я.

Діагностика, лікування і навчання: у Вінниці створили дитячий центр психологічного здоров’я. Відео  - фото 3

З дітьми працює цілий «десант» фахівців. Проводять діагностику: у фахівців є база методики, яка дозволяє виявити розлади аутистичного спектру на ранньому етапі. Також лікують: пісочна терапія, арттерапія, елементи психодрами, психоаналізу. Кожен метод підбирається відповідно до стану пацієнта.

Є чотири психотерапевти, які працюють не лише з дитиною, але з батьками.

Днями психоневрологічна лікарня підписала Меморандум з центром соціалізації дітей з аутизмом та іншими розладами «Розвиток».

Центр психологічного здоров’я дітей працює лише другий місяць. Почали практично «з нуля». Про потреби закладу дізналася вінничанка Олеся Олійник. Жінка перевірила «силу Фейсбуку» та згуртувала людей. Зібрали частину коштів на меблі. Чекають у Центрі і на художників, щоб розмалювати однотонні стіни.


Вінниця.info

title