9 жовт. 2019 21:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

74

0

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ

«Діалог про Україну»: волонтери, учасники АТО виступили проти розведення військ


«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ

9 жовтня у Вінниці провели «Діалог про Україну». Зала «Плеяди» була замалою для тієї кількості учасників, що прийшли послухати міністра оборони, поставити питання та висловити своє ставлення до запропонованого шляху завершення війни на Сході. Серед учасників політичного обговорення, організованого Офісом президента – учасники АТО, волонтери, переселенці, представники влади, депутати і громадськість.

Розпочав «діалог» голова Вінницької ОДА Владислав Скальський.

«Президент ставить за найвищу цінність життя українців. Він намагається робити все можливе для початку реального політичного, дипломатичного діалогу. Я хотів би наголосити на основних позиціях – зради немає. Капітуляції немає. Ми хочемо повернути свою територію Насьогодні існує єдиний майданчик, на якому може відбуватись спілкування на найвищому рівні – це Нормандський формат», - сказав Владислав Скальський на початку зустрічі.

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ

Міністр оборони Андрій Загороднюк почав свій виступ з роз’яснень щодо позиції влади в питанні завершення війни.

«Ми не здамо національних інтересів України і нашого суверенітету. Нам потрібен мир як європейській країні, але не будь-якою ціною. Ми чітко розуміємо, з ким ми маємо справу. Ми розуміємо, скільки вартують домовленості і скільки раз їх вже порушували. Ми розуміємо, що земля, на якій воюють зараз, полита кров’ю наших побратимів, волонтерів і мирних жителів.

Ми абсолютно не збираємося закривати очі на ті шалені порушення прав громадян, які зараз відбуваються на тих територіях. На наших територіях, які тимчасово окуповані. В нас немає ілюзій щодо того, хто є з того боку. Звичайно, що в одному з планів є проведення виборів з контролем ОБСЄ. Ми всі розуміємо, які шанси прийти до влади у тих людей, які там представляють владу. Якщо цей процес почнеться, ми розуміємо, що він буде надзвичайно важким і ми, в першу чергу, маємо закрити питання безпеки своїх жителів, військових (наскільки це можливо), а також прикордонників.

Ми розуміємо, що це все можливо тільки у випадку контролю кордону між Україною та Росією. Тільки у випадку повного відведення тяжкого озброєння і незаконних формувань з цієї території. Якщо ці умови не будуть прийняті, то, чесно кажучи, ми не бачимо мирного виходу з цього питання. Тому що безпека є в першу чергу.

Але план (Штайнмаєра - ред), який наразі існує. Ми розуміємо, що будь-які перемовини не гарантовані. Не можна з кимось йти на перемовини, не розуміючи що в нас є можливість повернутись на позиції, які є зараз. Всі рухи зараз спрямовані таким чином, що якщо там щось не вийде, ми повинні стримати ту лінію, яка є зараз.

Нормандські переговори, швидше за все, починаються в цьому чи в наступному місяці. За цей час ми говоримо про «дзеркальне» розведення. Тобто проходить лінія розмежування – один кілометр сюди, один кілометр туди. На тих позиціях, про які ми говоримо зараз, це лише три ділянки кордону. По одному кілометру в ширину. Тобто всього 410 кілометрів наша лінія розмежування. Ми говоримо тільки про це. Ми там вже були. Це розведення вже було в 2016 році, але не було політизоване і про нього мало хто знає.

У будь-якому випадку, які б перемовини не йшли протягом Нормандського формату, Міністерство оборони, ЗСУ, РНБО та інші органи, які мають професійних людей і знають, як можна зберегти ділянки кордону, готують дуже ретельну роботу для того, щоб наші політики, знали на які умови йти не можна Ні за яких обставин. Дійсно, це технічно, організаційно, економічно надзвичайно складний процес. Тому завдання, яке буде стояти перед РНБО, це чітко визначити, які мають бути умови і на які умови не можна погоджуватися ні за яких обставин.

Якщо той план вдасться, то ми зможемо контролювати кордон, контролювати нашу лінію розмежування. Ця територія повертається в правове коло України і, звичайно, ніяким бандитам амністії не буде. Тому що люди, які вбивали наших громадян, ніякої амністії не отримають. Це навіть не розглядається. Терористи не зміняться і не будуть вести мирного життя. Ми не віримо в це. Ми їх не бачимо на волі. Це, якщо цей план буде реалізовано.

Ми розуміємо, що стоїмо тільки на першому кроці цього плану, на першому кроці перед перемовинами. Те розведення, яке відбувається, їм такий план не вигідний взагалі. Тому вони намагалися його зірвати. Вони стріляли.

У нас є три ділянки. Перша - це Станиця Луганська. Там тихе життя, спокійно працює перехід і ніяких проблем немає. Далі дві ділянки - Золоте і Петрівське. Петрівське – це взагалі поле, там є дві лінії об’єднання. Там немає місцевого населення. Там ділянка шириною в 1 кілометр. Ті укріплення, які були в 2016 році, збереглися, ми їх відновили і поставили нові бліндажі. В Золотому є населений пункт. Саме Золоте – це декілька масиві навколо шахт. Мова йде лише про один з них, який знаходиться в зоні розведення. В цьому пункті знаходиться 122 будинки. Ми знаємо всіх жителів, спілкувалися з ними. Вони не проти цього (розведення військ – ред.). Вони сподіваються, що життя їх зміниться, запрацює перехід і буде економічне життя, бо зараз там повне безробіття і безнадія. Головне – ми маємо забезпечити їх безпеку. Там працює підсилена поліцейська група.

Головне, що хочу донести – будь-які плани, будь-які сценарії не розраховані на поступки наших стратегічних інтересів. Ми чітко розуміємо, що будь-які домовленості можуть бути скасовані або не дотримані (бойовиками – ред.). Крім того, всі закони, які будуть прийматись в Раді, будуть прийматись після обговорень з громадськістю», - сказав Андрій Загороднюк.

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 2

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 3

Після роз’яснень міністром оборони, учасники АТО, волонтери, ветерани та переселенці ставили питання Андрію Загороднюку. Під час виступів, всі в один голос зазначили, що розводити війська не можна, бо це здача територій України, які политі кров’ю наших захисників, що проросійські бойовики ніколи не дотримуються домовленостей, тому вибори там неможливі.

«Від нас вимагають тільки оголосити вибори. Потім вони проведуть їх без нас. Місцеві, потім у Верховну Раду… Ми перетворимось не в колонію Росії, ми перетворимось в колонію «лугандона». Яка Ваша думка щодо цього», - питає вінничанин.

«Зараз піднімали питання тільки місцевих виборів. Зрозумійте, ми не маємо ілюзій до того, як вони можуть проходити (з втручанням Росії - ред.), - каже Загороднюк і дає відповідь про колонію «лугандону», - держава зробить цей сценарій абсолютно неможливим».

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 4

Ігор Княжанський, позивний «Душман» сказав, що відводити війська від населених пунктів не можна, бо це вже було. Говорить, що не довіряє міністру і зроблять все, щоб не було відступу.

«Тільки там де я воював, в Широкиному, ми поклали більше сотні людей. А Широкіно опинилось в «сірій зоні». Саме звідти був обстріл Маріуполя з «градів», - каже «Душман».

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 5

Голова обласної організації ветеранів Леонід Гуменний каже, що в них немає питань, а є лише ультиматум: «Ніякого розведення! Навіть скажу російською. Уходить со своих территорий, не имея для этого военных оснований, это позор! Этой стране надо начать уважать тех, кто считает себя украинцем, а не слушать мнения. Вы готовы в Золотом слушать мнения людей, которые предали эту страну. Потому что держать тряпку «днровскую», это предательство родины. СБУ-шник, предавший Украину в Крыму, ничем не отличается от бабушки с плакатом «Путин введи». Это конкретные предатели, а территория эта – наша. Почему мы должны слушать мнения тех, кто предал нашу страну».

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 6

З вимогою не розводити війська виступили і волонтери. Вони висловились категорично проти «відступу».

«Ми не в церкві. Вірити ми можемо лише тоді, коли ви доведете, що ви не скажете неправди», - говорить волонтерка Юлія Вотчер.

«Мене цікавить тільки одне питання. Ми відвели війська в Станиці Луганській. «Сєпари» не відвели війська. Це факт. Коли ми назад введемо війська?», - питає Тетяна Власюк.

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 7

Психолог в складі Християнської служби порятунку, яка працює на лінії розмежування, каже, що до неї телефонують люди з червоної зони і деякі прямо просять: «Якщо відведуть війська, заберіть наших дітей і виховайте їх, бо нас живими не залишать».

Кримчанин і учасник АТО, каже, що все триває з 2014 року і Нормандський формат веде країну в Придністров’я і Абхазію.

«Ми громадяни України будемо змушені їх годувати», - каже пан Дмитро.

На завершення зустрічі виступив заступник міністра в справах ветеранів Олександр Терещенко. Він сказав, що сьогоднішня ситуація яскраво підтверджує роль ветеранів в нашій країні.

«Ветеран - це воїн, який воював. Якщо буде потреба, він знову стане захищати свою країну. Саме це має стати новою філософією відношення до ветеранів», – говорить О.Терещенко.

«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ  - фото 8

«Підсумок зібрання простий. Завдання було почути громаду. Ви були почуті. Це важливо», - сказав на завершення міністр оборони.

Вінниця.info

Більше фото
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ
«Діалог» не склався. У Вінниці волонтери, учасники АТО виступили категорично проти розведення військ