25 листоп. 2016 14:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

147

0

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку


Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку

 Третій рік показники з 40 квартир, що по вул. Академічна, 56-а у Вінниці, збирає єдиний лічильник. Суму мешканці розділяють порівну. Проводять рейди, щоб хтось не використав електрики більше за інших. За півроку в складчину заплатили понад 80 тисяч гривень. Навіть після виграного суду, забудовник, який здав в експлуатацію будівлю без електропостачання, офіційно висунуті йому вимоги, ігнорує.

Свою багатоповерхівку мешканці називають електричними джунглями. Струм на 40 квартир сюди надходить з електрокабелів, які проходять через весь двір до щитової. Звідти проводи тягнуться, наче ліани, по зовнішнім стінам новобудови.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 2

«От такі у нас електричні джунглі. Бачите, замість ліан з вікон звисають кабелі. Ми кожної секунди під напругою. Кожної секунди може коротнути, і ми тут всі, 40 сімей, згоримо! І нікого це не цікавить, всім інстанціям байдуже», - каже житель будинку Андрій Дудник.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 3

Будинок здали в експлуатацію близько трьох років тому. Туди провели воду, газ.

«А от про електрику, чи то забули, чи то просто не захотіли. Я купив цю квартиру на початку 2016-го. Коли укладав з забудовником договір купівлі-продажу, він мене запевнив, все чудово. Беріть ключі, заселяйтеся та живіть. Ви здійснили дуже гарну покупку! Коли я оглядав квартиру, бачив запломбовані лічильники. Я не міг подумати, що потрібно ходити з лампочкою та перевіряти, чи є електрика. Коли вже почали заселятися, газ є, вода є, а світла немає. Я давай до нього дзвонити. А він каже, що це тимчасово. А ж тут почали спілкуватися з сусідами. Виявилося, освітлення й близько не було. І довго його не буде», - продовжує Андрій.

Електропостачання до квартир йде від старого проіржавілого трансформатора, що у центрі двору. Він не зачинений. Стоїть тут ще від початку будівництва багатоповерхівки.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 4 

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 5

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 6

Під час цьогорічного снігопаду трансформатор згорів. В середині й досі залишаються сплавлені деталі та їдкий горілий запах. Кабелі від трансформатора до будівлі лежать прямо на землі.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 7

Аби їх хоч якось заземлити, біля під’їздів їх накрили торгівельними піддонами, а шлях до щитової - дошками.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 8

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 9

«Я звертався у всі інстанції. Відповідали, так: забудовник звів цей будинок, здав його в експлуатацію. Всі ці акти є, але наше законодавство дозволяє такий принцип, коли забудовник здає в експлуатацію, але державна архітектурна інспекція не приходить і не перевіряє, чи насправді цей будинок є в наявності, чи нема. Але коли приїхали з перевіркою, дали відписку, що надали забудовнику 120 днів для усунення недоліків. Ці 120 сплили ще на початку 2016 року. Забудовник нічого не усунув. Ми почали писати в Міністерство енергетики, інфраструктури, кабінети міністрів, Верховну раду, антикорупційний комітет, прокуратуру, поліцію. Починали, звісно, з міської та обласної рад та «Обленерго». Всі говорять тільки одне, будь-ласка, звертайтеся в суд», - пояснює Дудник.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 10

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 11

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 12

Мешканці зібралися грошима та подали судовий позов проти забудовника.

«Позов був про те, що порушили права споживачів. Ми його виграли. Після виграшу з’явилися нові трансформатори. Після численних скарг заасфальтували подвір’я. А електрики так і немає. Освітлення немає ні в дворі. Ні в під’їздах. Крадуть велосипеди та дитячі коляски. А ось на сьомому поверсі від інсульту помер чоловік. Як його будуть спускати без ліфта? Знаєте, і просто на верхні поверхи без того ліфта піднятися важкувато. Вагітніють жінки, народжують дітей. У сусідки двоє маленьких дітей, вони живуть на восьмому. Та найгостріше питання – це оплата за електрику. Бо крім того, що ми за неї платимо, як по комерційному тарифу. По 2 гривні 50 копійок кіловат. І найсмішніше те, що на 40 квартир лише один лічильник! Розподіляємо суму між всіма порівну. Колгоспним методом. Хтось один день прийшов відкрив квартиру і має платити тисячу гривень, хтось мерзне економить газ і платить тисячу гривень, а хтось шпаклює, включив всі обігрівачі і сохне шпаклівка і взагалі нічого не платить. І примусити  ми його не можемо.  Дожилися до того, що люди між собою пересварилися. Проводимо рейди по квартирам, дивимося, хто що робить», - продовжує Дудник.

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 13

Люди кажуть, менш ніж за півроку, вони заплатили за електрику понад 80 тисяч гривень.

«Від одного такого кабелю, багато дома не на включаєш, - говорить молода жінка з дитиною на руках. - От бойлер, це розкіш для нас. Пральну машину можу включити тоді, коли сусіди на роботах. Зараз холодно. У всіх дома газові конвектори. Це зайвий розхід електрики. Доведеться складати графік, коли хто буде включати пральну машинку, хто обігрівач, хто мікрохвильову піч. Інакше, будуть феєрверки! Правда, несвяткові».

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 14

Дім під напругою. До вінницької 9-поверхівки електрика подається через кабелі, що тягнуться по стінах будинку - фото 15

Вінниця.info спробувала зв’язатися з керівником фірми-забудовника. На мобільний номер він не відповідає. З всіх указаних телефонів на сайті підприємства, трубку взяла лише бухгалтер Аліна Осіковська. Та пообіцяла передати голові правління телефон журналіста. Той до 13-ї години 25 листопада 2016 року, часу так і не знайшов.

Ми також зв’язалися з «Вінницяобленерго», офіційну відповідь по ситуації з будинком по вул. Академічна, 56-а там обіцяли дати у понеділок.

Продовження буде.

Вінниця.info