6 груд. 2019 15:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

49

0

Дізнайтеся більше про серцеву недостатність!

Дізнайтеся більше про серцеву недостатність!

Дізнайтеся більше про серцеву недостатність


Дізнайтеся більше про серцеву недостатність!

Не можете заснути вночі через напади кашлю? Страждаєте від задишки навіть при повільній ходьбі? Почали помічати набряки на ногах? Звісно, усе це можна пояснити «грудною жабою», застудою чи надмірним вживанням рідини. Однак такі ж симптоми можуть вказувати і на серцеву недостатність. Дізнайтеся більше про цю патологію, аби вчасно її попередити.

Не чекайте, коли з'явиться біль

Анатолію М. із Шаргородського району — 49 років. До минулого місяця він не мав проблем зі здоров'ям, точніше, не здогадувався про них. Коли ж рідний брат потрапив до операційної Національного інситуту серцево-судинної хірургії інституту ім. М. М. Амосова, чоловік вирішив пройти профілактичну діагностику.

«До історії брата додався також випадок на моїй роботі, — розповідає пацієнт. — Протягом дня я багато рухаюсь, і якоїсь миті відчув важкість у грудях. До вечора вона минула, але змусила замислитись: як давно у моєму житті не було зустрічей з лікарями».

Ультразвукове дослідження виявило серцеву ваду у досить критичному варіанті. Консервативному лікуванню вона уже не підлягала, тож пана Анатолія направили до вінницьких кардіохірургів.

Дізнайтеся більше про серцеву недостатність!

«Серцева недостатність — це стан, за якого серце не може нормально постачати кров до органів. Фактично має місце слабкість при перекачуванні крові, — розтлумачує недугу кардіологиня, кандидатка медичних наук Тетяна Данілевич. — Зазвичай симптоми, які відчуває людина з такою недугою, — це задишка навіть при ходьбі на короткі дистанції, нестача повітря у положенні лежачи, набряки нижніх кінцівок, особливо гомілок і стоп, кашель, який змушує людину прокидатися вночі. Однак досить часто хвороба минає безсимптомно, доки не набуде небезпечної стадії».

Занедбані форми захворювання підлягають лише хірургічному лікуванню. Важливо не доводити серце до таких небезпечних станів. Електрокардіографія та ультразвукове дослідження серця — це той необхідний мінімум, який потрібно робити раз на рік.

Дбайте про організм в цілому, щоб захистити серце

60% пацієнтів з проблемами серцево-судинної системи, котрі потрапляють до Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології, мають в анамнезі атеросклеротичне ураження судин. Атеросклероз, а значить порушення жирового обміну в організмі, — одна з найпоширеніших причин розвитку серцевої недостатності. Утім, існують й інші чинники. До прикладу, ішемічна хвороба серця, захворювання ендокринної сфери, перенесений інфаркт міокарда, стенокардія, артеріальна гіпертензія, токсичні впливи, робота на шкідливих підприємствах, професійний спорт чи важка праця, пов'язані зі значними фізичними навантаженнями.

Дізнайтеся більше про серцеву недостатність! - фото 2

«Пам’ятайте, що серцева недостатність завжди є ускладненням інших захворювань, — пояснює Тетяна Данілевич. — Отже, найефективніша профілактика — це дбайливе ставлення до себе. Не варто самостійно скасовувати чи змінювати призначену лікарем терапію. Важливо стежити за обміном речовин, харчуванням, періодично вимірювати рівень цукру крові та холестерину. А за найменших тривожних сигналів від організму якомога швидше звертайтеся по кваліфіковану допомогу!»

Дізнайтеся більше про серцеву недостатність! - фото 3

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».