29 січ. 2019 09:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

93

0

Для чого в лісгоспі на Вінниччині заготовляють сніг і шишки

Для чого в лісгоспі на Вінниччині заготовляють сніг і шишки

 У лісництві ДП «Гайсинського лісгоспу», що у Вінницькій області, йде процес заготівлі снігу і шишок


Для чого в лісгоспі на Вінниччині заготовляють сніг і шишки

У Басаличівському лісництві ДП «Гайсинського лісгоспу», що у Вінницькій області, йде процес заготівлі снігу. Це - один із лісокультурних заходів, що дозволить уже через два місяці зробити якіснішою весняну посадку лісу.

Про це йдеться в повідомленні Вінницького обласного лісового і мисливського господарства у «Фейсбук».

Нагортається сніг за допомогою трактора МТЗ-82 на ділянки лісосіки минулого року, на якій у 2019 році будуть створюватися лісові культури. Зверху шар снігу вкривається соломою та тирсою, 2-3 причепи якої завезли з деревообробної дільниці лісгоспу. Перед посадкою саджанці прикопують у сніг, а потім витягують і занурюють кореневу систему всуміш води, глини та накопичувача вологи.

Ще у цей період року басаличівські лісівники проводять стратифікацію насіння горіха чорного, перемішують насіння, передивляються його стан, періодично зволожують. Як відомо, горіх чорний – цінна і перспективна культура, яку наразі активно вводять у склад лісових культур лісівники Вінниччини. Басаличівське лісництво забезпечене власним насінням горіха чорного.

Січень-лютий – пора заготівлі шишок шпилькових порід. Поки що Басаличівське лісництво зібрало 1,5 тонни шишок сосни звичайної, які відправляють на шишкосушарку базового розсадника лісгоспу. Вихід чистої ваги насіння становить близько 1 відсотка. Далі насіння висіватимуть у тимчасовому лісорозсаднику лісництва і доглядатимуть сіянці.

І звісно, що в цю пору року одне з важливих завдань лісівників – підгодівля диких звірів. У Басаличівському лісництві в Коростовецькому урочищі облаштовано 7 підгодівельних майданчиків, солонці. Годівниці регулярно наповнюють сіном, зеленими віниками, насипають зерно пшениці та кукурудзи, підвозять коренеплоди. А щоб диким тваринам було легше пробиратись крізь товщу снігу і щоб вони не втрачали зайвий раз сил, до місць підгодівлі лісівники постійно прогортають дороги у мисливських угіддях.

Вiнниця.info