5 груд. 2017 16:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

49

0

До 140 річниці з Дня народження М. Леонтовича в центрі Вінниці у тисячу голосів заспівають «Щедрик»

До 140 річниці з Дня народження М. Леонтовича в центрі Вінниці у тисячу голосів заспівають «Щедрик»

 На Вінниччині впродовж трьох днів відзначатимуть 140-річчя з Дня народження Миколи Леонтовича


До 140 річниці з Дня народження М. Леонтовича в центрі Вінниці у тисячу голосів заспівають «Щедрик»

 На Вінниччині впродовж трьох днів - з 11 по 13 грудня відзначатимуть 140-річчя з Дня народження Миколи Леонтовича.

Урочистості розпочнуться 11 грудня об 11.00 годині у Вінницькому училищі культури і мистецтв ім. М. Леонтовича фестивалем хорового мистецтва. 40 хорових колективів з різних міст України виконають понад 1000 творів композитора.

12 грудня о 13.00 годині, на площі імені Тараса Шевченка близько тисячі учасників хорових колективів заспівають «Щедрик».

13 грудня у с. Марківка Теплицього району у місцевому музеї пройде науково-практична конференція присвячена життю та творчості композитора. У рамках конференції, викладач Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Анатолій Завальнюк презентує свою книгу про Леонтовича. У ній зібрані унікальні рукописи митця, невідомі раніше сторінки його життя та творчості.

«У с. Марківка всі присутні зможуть також побачити «Діброву Леонтовича». Там висаджено понад 150 дерев,і весною, вона буде ще досаджена. Загалом, плануємо посадити понад 500 дерев», - відмітив директор департаменту культури облдержадміністрації Станіслав Городинський.

Також, з нагоди 140 років від Дня народження композитора, Вінницька ОДА започаткувала всеукраїнську премію ім. М. Леонтовича, яку з часом планують зробити міжнародною. Нею нагороджуватимуть людей, які мають значні здобутки у мистецтві. Лауреатам премії вручатимуть по 20 тисяч гривень.

«За сприяння голови ОДА Валерія Коровія, з нагоди 140-річчя від Дня народження Миколи Леонтовича започаткована премія для митців. Кожному лауреату даватиметься грошова винагорода у розмірі 20 тисяч гривень. Мистецтво не має кордонів, тому нагороджуватимемо талановитих людей і з інших областей. Будемо клопотати аби внесли зміни в рішення, відтак зможемо відзначати й талановитих іноземців», - говорить С. Гродинський.

Вінниця.info